Barcelona ütőere, a La Rambla

A  La Rambla (Las Ramblas) Barcelona leghíresebb utcája, a város ütőere, ahol éjjel-nappal pezseg az élet. A Plaza Catalunya és a Port Vell között húzódó, platánfákkal szegélyezett korzó a város legnyüzsgőbb pontja, mágnesként vonzza a turistákat gyors betekintés nyújtva a katalán kultúrába és építészetbe. Sétálj egyet az érzékekre ható kavalkádban, ahol szuvenír árusok, utcazenészek, pantomimesek, festők, portrérajzolók és az élő szobrok mind részei a folyamatosan változó utcaképnek, Barcelona kortárs mikrokozmoszának!

- hirdetés -

las_rambla_barcelona_19

A La Rambla Barcelona óvárosát két jól elkülöníthető részre osztja, a turisták körében is népszerű Barri Gòtic-ra (Gótikus negyed) az egyik oldalon, és a kicsit kopottabb, de igazán trendi El Raval-ra a másikon. Magát az 1,2 km hosszú sétányt is 5 különböző szakaszra osztják, mindegyiket külön névvel illetve – Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins, Rambla de Santa Monica és a (Rambla de Mar) – melyeket együttesen hívnak Las Ramblas-nak.

las_rambla_barcelona_14

- hirdetés -

las_rambla_barcelona_13

A La Rambla egy régi arab szóból “Ramla” származik, jelentése homokos meder, és valóban ez a csodálatos körút valaha egy kiszáradt patakmeder volt a város falain kívül, ami a hegyről lefolyó esővizet összegyűjtötte és levezette a tengerbe. A város szűk, kanyargós utcáin, a városfalon kívül, a Rambla volt az egyetlen hely, ahol minden társadalmi osztály együtt sétálhatott. A 14.század vége felé  Barcelona terjeszkedésével a városfalat folyamatosan elbontották, a medret feltöltötték, és a Ramla a város fontos életterévé vált, templomokkal, piacokkal és fesztiválokkal. A 18. század elején megépültek az első házak, paloták,  majd szép lassan elérte jelenlegi formáját.

las_rambla_barcelona_09


Szállásajánló

A Las Ramblas központi fekvésének köszönhetően kitűnő kiindulópont a katalán főváros felfedezésére. Az Apartments Barcelona kínálatában találtunk rá a Ramblas Boqueria Penthouse-ra, mely mindössze két utcára fekszik a La Rambalától, a Barri Gotictól és a Liceu metrómegállótól.

Az egy hálószobás lakás a ház legfelső emeletén található; különlegessége, hogy miénk az egész tetőterasz. Bizony jól tud esni egy hosszú séta után egy kis pihenés, de mivel központi helyen van, ezért akár napközben is haza lehet ugrani egy kicsit sziesztázni a nyári hőségben. Az apartman egyszerű, de jól felszerelt, két személynek tökéletes választás, de érdemes körbenézni a holnapon, mert ár/érék arányban további klassz lakásokat találhattok.

- hirdetés -

A Rambla de Canaletes neve még abból az időből származik, mikor a régi városfal ezen részén jött át a vízvezeték, mely a középkori Barcelonát ellátta ivóvízzel. Ami Rómának a Trevi-kút az Barcelonának a Canaletes kút (Font de les Canaletes). Bár nem hatalmas márvány szobrokkal szegélyezett és még pénzt sem kell beledobnod, elég csak innod a vízéből, hogy visszatérj Barcelonába. A babonás turistákon kívül ez a klasszikus találkozási pont a FC Barcelona szurkolóinak is, ha nyer a csapat.

A La Rambla dels Estudis szakaszon névadója a 15. század közepén épült Estudi General egyetem, melyet először kaszárnyává alakították, majd 1843-ban lebontották, de a név máig él.

las_rambla_barcelona_12

A La Rambla de les Flors legszínesebb és legillatosabb rész a szó szoros értelemében. A 19. században ez volt az egyetlen hely Barcelonában, ahol virágot lehetett vásárolni, de még ma is virágárusok bódéi szegélyezik az utca két oldalát.

- hirdetés -

La Boqueria – Felébreszti az érzékeket

las_rambla_barcelona_10

Ha csak egyetlen dologra van időd Las Ramblas környékén legyen az a La Boqueria (Mercat de Sant Josep de la Boqueria) Barcelona leghíresebb és leglátványosabb piaca, mely a Rambláról nyílik. Friss gyümölcsök hegyei, kaktusz, füge, karambola és minden, ami megterem a mediterrán éghajlaton, többségükből rögtön salátát vagy dzsúszt is készítenek, amit hűtött poharakban kínálnak. Jégágyon homár, languszta, tengerisün, polip, tintahal, rákok, ugyanis a tenger gyümölcsei fontos összetevői a spanyol ételspecialitásnak, a paellának. A csarnokban több száz stand várja a nézelődőket és természetesen a vásárlókat.

las_rambla_barcelona_07

A La Rambla központja a – La Rambla dels Caputxins – az egykori kapucinus kolostor tőszomszédsága, ma a Barri Gotic leghíresebb tere, a Placa Reial. Ezt a szakaszt alakították először sétálóutcává. Itt áll az 1994-ben már harmadik alkalommal leégett, de mindig újjáépített Liceu operaház a Gran Theatre del Liceu, ami látogatható, és itt fekszik lábaink alatt a Rambla leghíresebb műalkotása, a katalán művész, Joan Miró óriás mozaikja. Ha jobban megnézed, akkor az egyik csempén Miró aláírását is megtalálod.

La Rambla de Santa Monica visz le a kikötő bejáratánál álló Kolumbusz Kristóf emlékműig (Mirador de Colom), mely az 1888-as Világkiállításra épült. A szakasz nevét az egykori Santa Monica templomról kapta, melyben most művészeti központ működik, de itt található a város viaszmúzeuma is a Museu de la Cera. A bárokkal és éttermekkel teletűzdelt részen lépten-nyomon élő emberi szobrok szórakoztatnak.

- hirdetés -

Mirador de Colom

las_rambla_barcelona_16

A La Rambla és a tenger találkozásánál a Plaza Portal de la Pau-n áll a Mirador de Colom, ahonnan a magasból is megnézheted a Las Ramblas kaleidoszkópszerű, színes forgatagát.
A 66,6 méter magas, öntött vas oszlop – a Mirador de Colom – tetején egy aranyozott földgömbön áll Kolumbusz Kristóf 7,5 méteres szobra. Az oszlop belsejében egy lift visz fel a földgömb üvegezett részébe, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra.

las_rambla_barcelona_01
las_rambla_barcelona_02
Kolumbusz először a portugál királyhoz ment támogatásért (Indiába akart nyugat felől eljutni), de ott elutasították, ezután évekig “lobbizott” a spanyol királyi udvarnál, akik hosszas gondolkodás után végül támogatták utazását. 1490-ben Kolumbusz hajói elpusztultak, de az eredeti tervek alapján megépítették Kolumbusz vezér hajóját a Santa Mariát, ami sokáig a Kolumbusz szobor tövében ringatózott a tengerparton, de 1992-ben olyan súlyosan megrongálták, hogy helyreállítása túl költséges lett volna. Egy másik működő példány pedig Madeirán, Funchal kikötőjéből járja az óceánt, mint turistahajó.

Barcelona Tengerészeti Múzeuma

las_rambla_barcelona_04

- hirdetés -

A Kolumbusz szoborral szemben áll a Drassanes, a XIII. századból származó középkori hajógyár épülete, ami ma a Tengerészeti Múzeumnak ad otthont. A hajógyár egészen a XVIII. századi közepéig folyamatosan működött, csatahajók és kereskedelmi hajók épültek Katalónia Földközi-tengeri nagyhatalma idején. A navigációs műszerek és a hajómodellek mellett, a múzeum büszkesége egy csodálatosan rekonstruált XVI. századi királyi gálya egy példánya, amivel Don Juan de Austria spanyol hadvezér, fényes győzelmet aratott az oszmán flotta felett a lepantói tengeri ütközetben.

las_rambla_barcelona_03
Szintén a múzeumhoz tartozik a múzeumépülettől mintegy 500 méterre fekvő kikötőben álló háromárbocos szkúner, a Santa Eulalia, egy tipikus kereskedelmi hajó.
1992-ben a történelmi Ramblát egy 6. szakasszal is kibővítették, Rambla de Marral. A tengerparti sétányt egy gyalogoshíd köti össze a Maremagnum bevásárlóközponttal és Barcelona akváriumával, amely az egyik legnagyobb Európában.

És, ahogy a spanyol költő, Federico García Lorca mondta:

Ez az egyetlen utca a világon, ami, bárcsak soha ne érne véget.

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.