Főoldal / Úticélok / Külföldön / Vancouver legtrendibb szegletei – Granville Island és Kitsilano Beach

Vancouver legtrendibb szegletei – Granville Island és Kitsilano Beach

Vancouver óvárosa, Gastown és a tengerparti sétány Coal Harbour mellett érdemes felkeresni a város egyik legtrendibb részét, Granville Islandot.

A False Creek-fjord egyik kis szigetén a favágók létesítettek települést, melynek a Granville nevet adták. Granville Island nevével ellentétben igaziból egy félsziget, valaha ez volt az ipar egyik fő melegágya gyárakkal, üzemekkel és fűrészteleppel. A második világháború után az iparral együtt a sziget is hanyatlani kezdett.  Szerencsére az 1970-es évek nagy rehabilitációs programja során megszépült, és azóta Vancouver egyik legtrendibb része. Színházzal, kézműves piacokkal, remek éttermekkel és a város egyik legjobb sörfőzdéjével várja az idelátogatókat.

granville_island_vancouver_07

Ha látnivalóit nézzük első helyen kétségkívül a Granville Island Public Market áll, ez Vancouver kulináris életének az epicentruma. Minden áru az ország legjobb helyeiről érkezik; az eper egyenesen Fraser-völgyből, a cseresznye és az alma az Okanagan-völgyéből, de kapható itt friss lazac és a különleges Dungeness-rák is.

granville_island_vancouver_18

Nem csoda, hogy Vancouver legjobb szakácsainak is kedvelt bevásárlóhelye,  a kiváló minőségű és ritka alapanyagok a legjobb éttermek menüit gazdagítják. De nekünk alkalmi látogatóknak is rengeteg ínyencséget tartogat, érdemes éhesen érkezni és kipróbálni valamelyik étkezdét. Itt megtalálod a világ legkülönbözőbb konyháit: mexikói, thai, kínai, filippínó, indiai, olasz, klasszikus amerikai, min-mind képviseltetik magukat.

granville_island_vancouver_17

Színes óriások

Számunkra a sziget legizgalmasabb része a négy hatalmas beton siló, és a betonszállító autók voltak. Ez így elsőre nyilván nem hangzik túl izgalmasan, de  ha megnézitek a képeket mindjárt más megvilágításba kerül.  Az óriás beton monstrumokat ugyanis néhány évvel ezelőtt az Os Gemeos művésznéven alkotó, brazil származású testvérpár vidám, színes óriásokká változtatta.

granville_island_vancouver_10
Octavio és Gustavo Pandolfo elismert utcai művészek, a 23 méter magas, 7200 négyzetméteres silókat egy hónapnyi munkával, rendkívül látványos és vicces alakokká változtatták. “Giants”, azaz “Óriások” elnevezésű művészeti projektjük részeként több nagyvárosban is színesbe öltöztetik a hatalmas, unalmas épületeket.

granville_island_vancouver_12
Olcsón és gyorsan meg tudjuk közelíteni a félszigetet az 5-10 percenként járó apró hajókkal, amelyek az egész False Creek-öblöt behálózzák. Ezeken a kék-fehér minihajókon már az utazás is egy élmény. Sétálj egyet a kikötőben, vagy bérelj hajót és járd körbe az öblöt!

granville_island_vancouver_05
granville_island_vancouver_04

Kitsilano Beach

Már a képek alapján is mindenképp szerettem volna élőben is megnézni Kitsilano Beach-t. A homokos part mentén elterülő Kitsilano Beach nem csak az egyik legszebb panorámát nyújtja az English Bayre és a belvárosra, de a laza vancouveri életmód egyik jelképe. Egy olyan hely, ahol nem csak a turisták, de a helyiek is szívesen töltik az idejüket, legyen szó sportolásról vagy baráti összejövetelről. Azt hiszem a képeket elnézve egyértelmű, hogy miért!

kitsilano_vancouver_09

kitsilano_vancouver_01

kitsilano_vancouver_02

Ha már itt jártok érdemes beljebb sétálni néhány utcát a Kits Points városrészbe, ahol egymást érik a szebbnél szebb autentikus és modernebb házak.

kitsilano_vancouver_11

A Kitsilano Beach és a Kit Points városrész tőszomszédságában fekvő Vanier Park ad otthont Vancouver legjobb családbarát látnivalóinak, mint a Vancouver Múzeum, HR MacMillan Space Center vagy a Vancouver Maritime Museum.

kitsilano_vancouver_05

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.