Főoldal / Úticélok / Külföldön / A Garda-tó rejtett gyöngyszeme, Saló

A Garda-tó rejtett gyöngyszeme, Saló

Az Alpok és a Pó-síkság között terül el Olaszország legnagyobb tava, a kb. 2/3 Balatonnyi kiterjedésű Garda-tó (Lago di Garda). Vize kifejezetten tiszta, de rendkívül mély, az átlagos vízmélység meghaladja a 130 métert, így nem véletlen, hogy nem elsősorban fürdőzés-strandolás céljából keresi fel évente milliónyi turista.

A Garda-tónál találkozik a mediterrán táj és az alpesi hegyvidék, ami sajátos légkört, hangulatot ad a vidéknek. Gyönyörű tájak, várak, várromok és olyan hangulatos városok várják a látogatókat, mint Sirmione, a déli part gyöngyszeme, a hangulatos Lazise, a Monte Baldo lábánál elterülő gyönyörű Malcesine, vagy az északi csücsökben található Riva del Garda.

salo_garda_to_02

salo_garda_to_03 [irp posts=”21115″ name=”Spanyolország rejtett kincse – Asztúria”]

Ha valaki csendesebb, nyugodtabb pihenésre vágyik, szeretné elkerülni a déli part mindig turistákkal teli nyüzsgő városait, de nem akar a tó északi részéig utazni, annak az egyik legjobb választás Saló városa lehet a tó nyugati oldalán, egy mélyen benyúló öböl végén.

salo_garda_to_16

salo_garda_to_17

A város újkori történelme tartogat néhány kellemetlen epizódot. Kiszabadítása után itt alakította meg Olasz Szociális Köztársaság néven Benito Mussolini az 1943. szeptemberétől 1945. áprilisáig fennálló észak-olaszországi fasiszta bábállamát. A köztársaság névleg önálló volt, valójában azonban a németek irányítása alatt állt. A fasiszta uralomról készítette 1975-ben Saló, avagy Szodoma 120 napja címmel a filmtörténet egyik legszélsőségesebb alkotását Pier Paolo Pasolini, amelynek forgatása zömmel Saló városában folyt.

salo_garda_to_01

salo_garda_to_09

Az öböl teljes kanyarulatát elfoglaló, mintegy 10000 lakosú városka egyik nevezetessége a teljes partvonal mentén végigfutó parti sétány, amely a maga nemében talán a leghosszabb egész Olaszországban. Ennek köszönhetően a parton nincs gépjárműforgalom, a mintegy 3 km-es sétány mellett kávéházak, pizzériák, éttermek, emberi léptékű szállodák sorakoznak.

salo_garda_to_15
Ha Sirmione a nyüzsgő tömegturizmus, akkor Saló a nyugodt elegancia, ahol egy esti séta alkalmával, vagy a sétány melletti padokon való reggeli üldögélés közben teljesen idegenek is odaköszönnek egymásnak üdvözlés gyanánt. Nem csak a tó látványa, de az igazi mediterrán hangulatú belváros kanyargós, hangulatos utcáinak felfedezése is maradandó élményt jelent, és el sem kell menni ahhoz, hogy az embert elfogja „az ide vissza kell még jönni” hangulata.

salo_garda_to_14

salo_garda_to_08
Ha Saló nyugalma után egy kis pezsgésre vágyunk, akkor a város kiváló kiindulópont a tóparti településekbe történő kirándulásokhoz. Ezt megtehetjük autóval is, de ha nem akarunk a tavat megkerülő út forgalmasabb részein egy-egy forgalmi dugóban ücsörögni, akkor szerencsésebb és főleg érdekesebb választás a tavat keresztül-kasul átszelő hajójáratokat igénybe venni. Egyirányú és retúrjegyen kívül lehetőség van többféle napijegy váltására is, amellyel Hop-On Hop-Off jelleggel egy nap alatt akár 3-4 várost is meglátogathatunk.

salo_garda_to_11

salo_garda_to_10

Copyright © 2017 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.