Főoldal / Úticélok / Külföldön / Burgenland – Kerékpáros paradicsom a nyugati határunk mentén

Burgenland – Kerékpáros paradicsom a nyugati határunk mentén

Nyugati határunk mentén, a legnaposabb osztrák régió, Burgenland, 2500 kilométernyi tökéletes állapotú kerékpárúttal várja a biciklizés szerelmeseit.  A Fertő-tó csodás partjain túl, a híres bortermelő régió a Rosalia, és Dél-Burgenland lankái is mind arra csábítanak, hogy nyeregbe pattanva fedezzük fel a vidéket. A tartományt hét különböző kerékpártúra segítségével járhatjuk be, melyek mindegyike egyedülálló élményt kínál a tavaszi cseresznyevirágzástól, Ausztria egyik legnagyobb tavának megkerülésén át, egészen a történelmi Vasfüggöny túraútként is ismert Eurovelo 13 burgenlandi szakaszáig.

biciklizes_burgenland_03Fotó: Burgenland Tourismus

A Balaton megkerülése mellett kétségtelenül a második legnépszerűbb célpont a nyugati országhatárnál fekvő Fertő-tó megkerülése. Ausztria egyik legnagyobb tava körül 135 kilométer hosszú, kifogástalan állapotú bicikliút, a Fertő tó kerékpárút várja a bicikliseket: vadregényes tájakon át vezet a nádrengeteg mentén, csodás kilátást kínálva a tóra, idilli szőlőskertek, nedves rétek és sós tavak sokasága között. Senki ne ijedjen meg ettől a kilométer számtól, mert nem feltétlenül kell egyszerre letekerni a távot. A tó megkerülésére vállalkozókat számtalan panzió és szálloda várja, így a kirándulás kellemes, családbarát hétvégi programmá is bővíthető. Az utat akár le is rövidíthetjük, és Illmitzből átkelhetünk a tavon hajóval Mörbisch am See-be, ezt a gyerekek is élvezni fogják.

A tavasz beköszöntének biztos jele mikor a cseresznyefák fehérben és rózsaszínben pompáznak. A burgenlandi Cseresznyevirág kerékpárút (Kirschblütenradweg) több ezer cseresznyefája időjárástól függően április közepétől a végéig valósággal virágtengerbe borítják a tájat. Igazán feledhetetlen látvány és élmény végigtekerni közöttük! Ha pedig nem a virágzásra érkezünk, hanem kicsi később, – májustól júniusig – a kerékpárút mentén található településeken vásárolhatunk is a frissen szedett gyümölcsből. De nemcsak a friss cseresznyét érdemes megkóstolni, hanem a belőlük készült cseresznyelekvárt és a cseresznyevirágmézet is.
Ez a kerékpárút az egyik legjobb példa arra, hogy a Fertő tó környéke nem feltétlenül sík és lapos, de ez a kis emelkedőkkel tarkított kerékpárút csodálatos kilátást kínál a Fertő tóra és tovább egészen a Kisalföldig.

Ide kattintva az összes kerékpárút részletes leírását, online útvonaltervet és további kedvcsináló videókat találsz!

Aki szereti a természetet, annak ezt a túrát kifejezetten ajánljuk, hiszen nem csak a több mint 80 darab fél méter mély, sós vizű, szikes tó (Lacken) különleges, hanem az a több, mint 300 madárfaj is, amely a különleges természetvédelmi terület állandó, vagy nyaranta idelátogató lakója. A Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkban tett kerékpártúra alkalmával aszfaltozott és murvás útszakaszok váltakoznak a rétek és legelők, sós vizű tavak és szőlőskertek között, egy olyan tájon át, ahol világhírű borokat készítenek. Tehát távcsöveket elő madármegfigyeléshez, pihenésképp pedig térjünk be egy üdítő fröccsre valamelyik borospincébe.

biciklizes_burgenland_02Fotó: Burgenland Tourismus/Peter Burgstaller

Ha egy picit izgalmasabb terepre vágyunk a Rosalia régió egyes részein kifejezetten meredek dombhátak közt futó, emelkedőkkel tarkított kerékpárutat vegyük célba. A gyümölcsösök és eperföldek között futó útszakaszon kihagyhatatlan megálló a wieseni ananászeprek földje, ugyanis itt találunk néhány olyan eperföldet, amelyeken kifejezetten kedvező áron, “Szedd magad” akcióban juthatunk hozzá a friss, finom eperhez. Érdemes ellátogatni a Burgenland ismertetőjegyévé vált Fraknó várához (Burg Forchtenstein), a várfalakról egyedülállóan szép kilátás tárul a Rosalia régióra, emellett az Esterházy család kincseskamrája is számtalan különleges látnivalót tartogat.

biciklizes_burgenland_05Fotó:  Burgenland Tourismus/steve.haider.com

A vasfüggöny csaknem fél évszázadon át keletre és nyugatra osztotta Európát. Az egykori határ mentén, az Északi-tengertől egészen Törökországig vezető, Vasfüggöny túraként is ismert EuroVelo 13-as kerékpárúton (teljes hossza 10400 km) a kontinens eme megosztott időszakából származó történelmi emlékhelyeket fedezhetjük fel. Az kerékpárút burgenlandi szakasza a szlovák határtól indul és az osztrák-magyar határ mentén vezet egészen a szlovén határig. Útközben feltétlenül érdemes ellátogatni a történelmi jelentőségi helyszínekre, amelyek szinte egymást követik a kerékpárút mentén. A Fertő tó régióban például megnézhetjük az Andaui hidat, vagy a páneurópai piknik helyszínét. Néhány rövid szakasztól eltekintve a kerékpárút végig aszfaltozott.
A tökéletesen kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően nemcsak a kerékpártúrák széles választékából válogathatunk Burgenlandban, de a biciklikölcsönzőkből is.
Ha kicsit kényelmesebben, de mégis két keréken szeretnénk bejárni Burgenlandot, az e-bike segítségével ezt könnyen megtehetjük. Az e-bike egyszerre kínál különleges menetélményt és nagyfokú kényelmet. Ha elkezdjük tekerni a pedálokat, az e-bike elektromotorjai azonnal rásegítenek a hajtásra, így nagyobb távokat is könnyedén megtehetünk velük.

Ide kattintva az összes kerékpárút részletes leírását, online útvonaltervet és további kedvcsináló videókat találsz!