More
  - hirdetés -

  7 kihagyhatatlan látnivaló Amszterdam környékén

  Ha végigjártad Amszterdam látnivalóit, fedezd fel a város környékét is. Kevesebb, mint 30 perc alatt rengeteg különböző élményben lehet részed a fenséges szélmalmoktól a híres tulipán mezőkön át, az északi tengerparti élményekig. Lássuk, milyen sokszínű programok várnak rád Amszterdam szomszédságában!

  - hirdetés -

  Szállások Amszterdamban

   

  Fedezd fel a régi, holland szélmalmokat

  Egy hollandiai, de még egy amszterdami utazás sem lehet teljes a szélmalmok nélkül. Amszterdamtól 15 km-re fekszik a Zaanse Schans szabadtéri múzeum, ami nemcsak a környék, de Hollandia egyik leglátogatottabb látványossága is. Az eredeti holland vidéket megidéző faházak mellett a hely legérdekesebb része, a nyolc gyönyörűen felújított szélmalom. A legtöbb épület eredeti, sok közülük az 1970-es években került áttelepítésre Hollandia más vidékeiről. A történelmi falu bepillantást enged a 16-18. századi holland vidéki életbe és egy csodálatos betekintés Hollandia ipari örökségébe, mikor még a Zaan folyó körüli terület a lenmagolaj, festék, papír és mustár termelés központja volt. A sétálás vagy a csatornán való csónakázás mellett megtudhatod, hogyan készítették az olajokat vagy épp a sajtot. A szabadtéri skanzen falu mindössze 20 percnyi vonatútra fekszik Amszterdam központi pályaudvarától (Alkmaar irányában). Az állomásnál ingyenes térkép mutatja az 5-10 perces sétaútvonalat a faluig.

  - hirdetés -

  zaanse_schans_hollandia

  flickr: daryl_mitchell

  A tengeri történelem szerelmeseinek

  A Lelystad  hajógyár közelében álló Bataviawerf múzeum a holland tengeri történelem aranykorába repít vissza, amikor a Holland Kelet-Indiai Társaság a 17. század első felében csaknem monopolizálta a keleti fűszer kereskedelmet. A hírhedt Batavia kereskedelmi vitorlás hajónak, – mely első útján zátonyra futott és elsüllyedt – a tökéletes, az eredetivel megegyező másolata 17. századi pompájában várja látogatóit. Ugyanitt épül a holland flotta egyik csatahajója, a Michiel de Ruyter admirális irányítása alatt rengeteg ütközetben résztvevő  “De 7 Provinciën”. Ez a 17. századi csatahajó rekonstrukció egyike a legnagyobb történelmi hajóépítő projekteknek a világon. Műszaki rajzok híján, korabeli festmények és leírások alapján építik a 80 bronz ágyús csatahajót. Az akkori technológiával, eredetivel megegyező anyagokból épülő hajót az állványzatról lehet körbejárni. A fafaragó, kötélverő- és kovácsműhelyekben pedig elleshetjük a hajóépítés fortélyait is.
  Ha pedig igazán a hajók szerelmese vagy ne hagyd ki az ötévente (legközelebb 2020-ban) megrendezendő SAIL Amsterdam -ot, a legnagyobb történelmi hajó kiállítást és felvonulást.

  Haarlem, Amszterdam kicsiben

  Amszterdam egy csendesebb és kisebb változata Haarlem, az egyik legfotogénebb célpont Hollandiában. Ez a klasszikus holland város – macskaköves utcák, történelmi épületek, lenyűgöző templomok, remek múzeumok, hangulatos bárok, finom kávézók és csatornák – mindössze 15 perces vonatútra fekszik Amszterdamtól. Hála a kompaktságának, remekül felfedezheted egy egynapos kirándulással, de különleges atmoszférája miatt könnyen rabul ejthet akár több napra is. Ha szombat reggel érkezel az ország talán legjobb piacát is élvezheted Haarlem történelmi szívében, az impozáns Grote Kerkw tövében.

  haarlem_hollandi_3

  Virágtőzsde – számok helyett szirmok

  Tulipán, nárcisz, rózsa, liliom, orchidea – illatorgia. Itt azoknak is felejthetetlen élményekben lehet része, akit nem érdekelnek a számok. A Schipol repülőtér közelében, Aalsmeerben találjuk ugyanis a világ legnagyobb virág tőzsdéjét. Less be a kulisszák mögé, nézd meg az aukció és kereskedés folyamatát, ahogy néhány óra leforgása alatt több 10 millió szál virág cserél gazdát sok millió euró értékben! A monacói nagyságú területen számítógép vezérelt robotok és futószalagok biztosítják, hogy a szemkápráztató virágözön a megfelelő helyre kerüljön.

  - hirdetés -

  viragtozsde_aalsmeer

  Virágok, ameddig a szem ellát

  A tulipánok a sajttal és a fapapuccsal együtt a holland kultúra szimbólumai. Minden tavasszal az Amszterdamtól délnyugatra fekvő terület egy hatalmas virágmezővé válik. Az Európa kertje-ként is becézett lissei Keukenhof Gardensben hét millió nárcisz, jácint és tulipán virágzik minden év márciusa és májusa között! De ne hagyd ki a környék csodás virágmezőit sem. A Haarlem és Leiden között 30 kilométer hosszan húzódó  Bollenstreek az ország elsődleges virágtermesztő vidéke, de bármerre is jártok ebben az időszakban az utakat  színpompás tulipánmezők szegélyezik.

  bollenstreek_hollandia

  - hirdetés -

  flickr: Claudia Y. Ros

  Varázslatos kastélyok egyenesen egy mesekönyvből

  Hollandia talán kevésbé ismert várairól és kastélyairól, pedig Amszterdam közelében is van néhány olyan vár, aminek láttán garantáltan tátva marad a szád. Az egyik ilyen középkori kastély – de nyugodtan hívhatnánk akár mesevárnak is – , a Muiderslot. A Vecht-folyó torkolatánál álló erőd 1280 körül épült. A tornyokkal, felvonóhíddal, lőrésekkel és vizesárokkal körbevett vár tényleg tökéletes látványt nyújt. A varázslatos kertjével minden korosztály számára remek hely a múltidézésre.
  Komoly versenytársa azonban az Utrecht közelében fekvő csodálatosan romantikus De Haar kastély. A 14. századi kastély a 19. század elején a híres Rijksmuseum építészének, Pierre Cuypers vezetésével egy komoly restauráláson esett át. Az eredmény magáért beszél, egy Európa szerte párját ritkító épület, Hollandia legnagyobb és legfényűzőbb kastélya.

  muiderslot_var_hollandia

  de_haar_kastely_hollandia

  flickr: Ryan Beck

  - hirdetés -

  Strand és homokdűnék

  Zandvoort Hollandia legjobb fürdővárosa. A 9 km hosszú homokos strandján a csúcsszezonban akár 10 000 ember is élvezheti egyszerre a napot, és az Északi-tengeri fuvallatot.  A tenger itt nagyon tiszta, így ha elég bátor vagy, és nem riadsz vissza a hideg víztől – elvégre ez az Északi-tenger-, egy forró nyári napon akár meg is mártózhatsz. Zandvoort az amszterdamiak kedvenc nyaraló helye, sokan a nyári hónapokat itt töltik a víkendházaikban, de előszeretettel látogatnak ide Európa más régióiból is az északi nyarat kedvelők.
  A part mentén több mint 30 bár, kávézó és étterem vár. Ha a klasszikus strandolás helyett inkább a vízi sportok szerelmese vagy, akkor telitalálat ez a hely; a remek szélnek köszönhetően szörfözhetsz vagy kite-ozhatsz. A tengerparti programok után fedezd fel a holland dűnéket gyalogosan, vagy egy biciklitúra keretében, meglátod majd, hogy a Zandvoort és IJmuiden között 28 hektáron elterülő Nationaal Park Zuid-Kennemerland nem véletlenül vonz kétmillió látogatót évente.

  zandvoort_beach_hollandia

  Copyright © 2017 Világutazó . Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -