Főoldal / Úticélok / Külföldön / Gastown, ahol Vancouver története kezdődött

Gastown, ahol Vancouver története kezdődött

Vancouver legrégebbi kerülete Gastown.  Az aranyláz idején egy itt épült kocsma alapozta meg a város történetét. Gastown ma is őrzi történelmi báját és független szellemét, tökéletesen ötvözve a régit az újjal. Kihagyhatatlan végigsétálni a viktoriánus építészet régi épületeivel szegélyezett Water Street-en, a gőzóra mellett egészen a városalapító Gassy Jack szobráig, miközben magunkba szippantjuk Vancouver múltját.

Továbbsétálva a Harbour Center 168 méteres tornya mellett a valami egészen más utcakép fogadja az embert. Eltűnnek a felhőkarcolók, az üveg és az acél, helyüket átveszik a vörös téglás, tűzlépcsős viktoriánus házak, és a kovácsoltvas lámpaoszlopok. Igen ez a múlt, Vancouver történelmi magja.

gastown_vancouver_06

Vancouver története 1858-ban kezdődött, amikor aranyra bukkantak a Fraser folyónál, és sorra érkeztek a szerencsét próbálni vágyó kalandorok elsősorban Amerikából. Vancouver legrégebbi városrésze, Gastown, az 1867-ben érkező nagydumás John Jack Deighton nevéhez fűződik, aki egy hordó whiskyt ígért a favágóknak, ha segítenek neki kocsmát építeni. Mindössze egyetlen nap leforgása alatt elkészült az első italkimérő. A “Gassy Jack” becenéven ismerté vált John bárja körül pedig felépült Gastown.


gastown_vancouver_16

A  hajdan szegényes, lepukkant Gastownt 1970 után felújították, és viktoriánus stílusban pompázó, barátságos, fényes üzleti negyed lett belőle. A 19. századi irodaépületekben ma vendéglők, bárok, butikok, galériák működnek és rengeteg szuvenír bolt, de az igényesebb fajtából. Különösen a Water Street tükrözi hűen ezt a 100 évvel ezelőtti viktoriánus hangulatot, itt mindenképp érdemes végigsétálni. A téglaburkolatú, ódon kandeláberekkel szegélyezett utcákon zajló színes-zajos élethez az utcai árusok, zenészek és művészek és persze a turisták is hozzátartoznak.

gastown_vancouver_12
gastown_vancouver_07

gastown_vancouver_14

A városnegyed egyik legfőbb látványossága a Water Streeten álló gőzóra. Annak ellenére, hogy úgy tűnik, mintha a viktoriánus korszak egy mementója lenne, valójában csak 1977 után,  Gastown felújítását követően állították (Raymond Saunders órás és Doug Smith fémipari szakember készítette), mintegy emlékül a negyed ipari múltjának. Sokan azt hiszik, hogy még mindig gőzüzemű, de a látszat csal, ma már áram hajtja.  Minden negyedórában némi gőzeregetés kíséretében elfütyüli a Westminster harangjátékát.

gastown_vancouver_22

A Water és Carrall Street találkozásánál lévő téren ma is ott áll Gassy Jack szobra, mint a “kezdet” jelképe, innen indul az utcák számozása is. A kereszteződés másik szembetűnő látványossága a kanadai “vasalóház”, a Triangular Building, melyet a 20. század elején a híres new york-i Flatrion Building-ről mintáztak, persze jóval alacsonyabb kiadásban.

gastown_vancouver_15
chinatown_vancouver_03

Gastownból átsétálhatunk a néhány utcányira fekvő kínai negyedbe, de ehhez át kell mennünk néhány nem túl bizalomgerjesztő utcán is a kínai negyed hatalmas, díszes bejárati kapujáig. Gastown mellett ugyanis a kínaiak is felépítették a maguk városát, igen ez város a városban.

gastown_vancouver_04

Vancouver utcáin sétálva úgy tűnik, hogy szinte minden második ember ázsiai. De mint kiderült ez nem valami vizuális csalódás, ugyanis a lakosság arányait tekintve Észak-Amerikában itt él a legnagyobb sűrűségben ázsiai népesség.  New York és San Francisco után Vancouver kínai negyede a harmadik legnagyobb Észak-Amerikában,  de jelentős a filippínó, japán és az indiai populáció is. Az ázsiai letelepedés   akkoriban kezdődött, mikor a helyi bányákban, és a Trans-Canada vasútvonal építéséhez közel 30.000 kínai munkást hoztak ide, akik többnyire családjaikkal együtt le is telepedtek itt. A folyamatos bevándorlás mellett az utolsó nagy bumm a 20. század végén zajlott, Hong Kong Kínához történő visszacsatolása idején, amikor tömegesen jöttek letelepedni az ottaniak.

chinatown_vancouver_02
A helyi látnivalók közé tartozik a béke szigete, egy tradicionális Ming-dinasztia korabeli kert, a Dr. Sun Yat-Sen Klasszikus Kínai Kert, de itt van állítólag a világ legkeskenyebb irodaháza, a mindössze két méter széles  Sam Kee épület is. Az 1970-es években a Kínai Negyedet történelmi területté nyilvánították, igyekeztek sok épületet felújítani és rendbe szedni.
Érdemes mindkét negyedet bejárni, mert egészen mások és nagyon jól mutatják Vancouver sokszínűségét.

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.