Vancouver belvárosa – Coal Harbour és West End

Kanadai utazásunk első állomása Vancouver volt, mely évről-évre a világ legélhetőbb nagyvárosai között szerepel, többek között olyan szempontokat szem előtt tartva  mint például az infrastruktúra, környezet, fenntarthatóság, kultúra és az oktatás. Bár csak néhány napot töltöttünk Kanada harmadik legnagyobb városában, csak megerősíteni tudom, hogy tényleg fantasztikus hely.

A Sea Island-en fekvő reptérről egy nyíl egyenes út (Granville Street -99-es út) vezet Vancouver belvárosába, ami egy kis félszigeten fekszik az öbölparton. Az első éjszakai szállásunk Vancouver belvárosának szívében, a Robson Streeten fekvő Barclay Hotelben volt, ami tökéletes kiindulópontnak bizonyult a város felfedezéséhez. A belváros viszonylag kis alapterületű, persze ez nem azt jelenti, hogy azért nem kell néhány km-t sétálni, de néhány nap alatt gyalogosan bejárhatók a legfőbb látnivalók. 

coal_harbour_vancouver_20
A Robson Street Vancouver belvárosának egyik legforgalmasabb és legszínesebb utcája, tele a leghíresebb divatmárkák boltjaival, nemzetközi trendi éttermekkel és bárokkal. Hogy mennyire menő hely az is mutatja, hogy nem csak Vancouverben, de a világon is az egyik legdrágább bérleti díjakat beszedő utca.

A Robson Street-től néhány utcára fekvő Coal Harbour – az egykori hajógyár– annak ellenére, hogy a belváros közepe, egy meglepően nyugodt kis környék, közvetlenül a vízparton. A Canada Place-től a Stanley Park-ig húzódó városrész bájos keveréke az üzleti és a privát szférának.  

coal_harbour_vancouver_11

coal_harbour_vancouver_05

- hirdetés -

Érkezésünk után lesétáltunk a hoteltól  mindössze néhány utcányira fekvő Harbour Green parkba, aminek a végében egy hatalmas lakónegyedet találhatunk yachtkikötővel. Ez Vancouver leghosszabb vízparti parkja, nem messze tőle pedig egy hidroplán kikötő van, ami nemcsak a városnézést szolgálja, hanem fontos közlekedési eszköz a város és a környező kisebb-nagyobb szigetek között, mint példádul a British Columbia fővárosának, Victorianak is otthont adó Vancouver Island között.

coal_harbour_vancouver_16

Kanadában a hidroplán légitársaságok tartják fenn a kikötőket. Ez a belvárosi a Harbour Air/WestCost Air cégegyüttesé, több mint száz gépük repül a térségben, amivel a világ legnagyobb hidroplán légitársasága. A hidroplánkikötő a szárazföldi repülőterekhez hasonlóan működik, menetrend szerinti járatok indulnak 6-8 városba. 

coal_harbour_vancouver_06

- hirdetés -

Érdemes leülni egy kicsit egy padra, és csak figyelni a kikötő életét a magasba törő hegyek látványával a háttérben, a sétányról végig csodás panoráma nyílik Vancouver északi részére, a North Shore-hegységre  előtérben a Stanley Parkkal.  

coal_harbour_vancouver_12

Tovább sétálva, a Vancouver Convention épülete mellet áll Douglas Coupland 2009-ben készített szobra, az óriás pixelekből kirakott Digitális Orca. Úgy néz ki, mintha egyenesen egy videojátékból ugrott volna ki.  Szép és bizarr látvány, ahogy a digitális művészet megjelenik a háromdimenziós világban. A kardszárnyú delfin fontos szimbólum, gyakori vendége Vancouver vizeinek, mégis meghökkentő formát öltött, ami jól tükrözi a természet és a technika fontosságát az egész tartományban.

coal_harbour_vancouver_14

- hirdetés -

Sok Vancouverbe látogató turista városnézése a Canada Place-nél kezdődik. Az építészetileg is figyelemre méltó, egy hatalmas vitorlás hajó benyomását kelti, és nem utolsó sorban némi hasonlóságot is fel lehet fedezni a Sydney-i Operaházzal. Gyakorlatilag ez a város kikötője, ahonnan a kompok indulnak Vancouver-szigetre, Alaszkába, és vízibuszok, sétahajók North Vancouverbe.

coal_harbour_vancouver_18

Itt található még egy szálloda, a Vancouver Trade & Convention Centre (Kereskedelmi és Kongresszusi Központ), és a CN IMAX® Theatre, amelynek öt emelet magas kivetítőjén lehet filmeket nézni. A móló végén áll a Flyover Canada attrakció – ez egy high-tech 4D mozi, ahol 25 perc alatt keresztülrepítenek Kanada legcsodásabb tájai felett. Mindezt úgy, hogy egy felfüggesztett székben ülsz, lábaid alatt és a fejed felett egy óriási 4 szintes képernyő,  miközben szél, köd, és illatok tökéletesítik a virtuális repülés élményét.

flyover_canada

Kicsit beljebb áll a Harbour Centre, az a 168 méteres torony – „Vancouver Lookout ” , melynek tetejére két lift viszi fel a látogatókat. A liftek érdekessége, hogy üvegből készültek, és már felfelé menet élvezhetjük a kilátást. A kilátóteraszról teljes, 360º-os  körpanorámás kilátásunk lesz egész Vancouverre, az óceánra és a hóval fedett hegycsúcsokra. 

vancouver_harbour_center

- hirdetés -

A West End (Stanley Park, az English Bay, Granville és a Robson Streets által határolt) városrészt 1862-ben még erdő borította, amikor is a Three Greenhorns-nak nevezett három úr megvásárolta a földet azzal a céllal, hogy téglagyárat építsen. A terv azonban módosult, téglagyár helyett a város első előkelő környéke épült itt föl. Manapság egy hihetetlenül változatos része Vancouvernek, ami első pillantásra is feltűnik, hogy az szupermodern lakó- és irodaházak (mintegy 40.000 ember él) között megbújik néhány régi, igazi faház még a századforduló környékéről, melyek többsége mint kiderült műemlékvédelem alatt áll. Egytől egyig fantasztikusak!

west_end_vancouver_03

west_end_vancouver_02

Ha naplemente néző helyet keresünk, a West End szomszédságában fekvő English Bay a legkedveltebb célpont. A város legszebb strandjai az English Bay területén találhatók: Sunset Beach, English Bay Beach, de népszerű szabadtéri terület, ha sportról vagy csak egy kis pihenésről van szó.

english_bay_vancouver_22

english_bay_vancouver_21

A 19-20. század fordulóján, az English Bay-en volt Vancouver első hivatalos életmentője, a legendás Joe Fortes, aki megtanította a város első lakóit úszni, és a strand  kabinjából figyelte a partot és ha kellett életet mentett. Ma az öböl vizét főleg vitorlások töltik meg, távolban pedig a vancouveri kikötőbe lehorgonyzásra váró hajók sziluettjei rajzolódnak ki. 

english_bay_vancouver_24

Az öböl legnagyobb eseménye a nyári tűzijáték fesztivál, amikor több ezres tömeg nézi három egymást követő éjszaka a megzenésített tűzijátékot. Egy másik népszerű esemény a újévi Polar Bear Swim, amikor a legbátrabbak megmártózhatnak a hűvös csendes-óceáni vízben.

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás