Főoldal / Úticélok / Külföldön / Félre az előítéletekkel, irány Dél-Afrika!

Félre az előítéletekkel, irány Dél-Afrika!

Vannak országok, amelyek nagyon messze vannak és amelyekről annyira keveset tudunk, hogy mindent elhiszünk, így tele vagyunk előítéletekkel. Vannak országok, amelyek rá is szolgálnak erre, s vannak, amelyek nem. Dél-Afrika biztosan nem! A bakancslistámon volt, már jó régen kerestem a lehetőséget. Ha tehetem, nem utazom csoporttal, így találnom kellett valakit, akit szintén érdekelt ez az utazás, s elég bátor volt ahhoz, hogy kettesben belevágjunk. Utána már gyerekjáték volt! Megvettük a jegyet, 2 nap alatt befoglaltuk neten az összes szállást és kocsit, térkép alapján megkreáltuk az útvonalat és február 23-án hajnalban felszálltunk a gépre…

Zimbabwe – Viktória vízesés

Az első 2 napot kis kitérővel Zimbabwéban töltöttük, megnéztük a Viktória-vízesést. Ez a kanyar elvitte költségvetésünk 30%-át, mert ez egy olyan hely, amely kizárólag turistákra épít, a repülőn, a hotelben a személyzeten kívül nem volt színsebőrű, az árak a svájci pénztárcákhoz igazodtak. Ráadásul az év ezen időszaka nem kifejezetten ideális, iszonyat mennyiségű víz volt a rendszerben, melynek megfelelően a hatalmas párától nem látszott a vízesés, illetve 2 perc alatt teljesen eláztunk.

viktoria_vizeses_del_afrikai_koztarsasag_32
Tipp: ne a reggeli órákban menj a vízeséshez, legyen nálad teljes vízhatlan felszerelés, vigyél vízálló fényképezőgépet!

 

Dél-Afrika – Cape Town

A belső repülők mellett (elsősorban Mango) mi autót béreltünk, 3500 km-t vezettem. Igaz, jobb kormányos, tehát kissé szokatlan, de gyors, olcsó és megbízható megoldás. Soha, egyetlen pillanatra nem voltunk veszélyben, s miután a benzin 300 Ft körül van, az utak kiváló állapotúak, útdíj nagyon kevés helyen fizetendő, mindenképpen ezt ajánlom!

cape_town_del_afrikai_koztarsasag_27

cape_town_del_afrikai_koztarsasag_28

3 napot szántunk Cape Town-ra és környékére, ennél kevesebből nem lehet megúszni! Első reggelen, miután egyetlen felhő sem volt, azonnal a Table Mountain-re indultunk, hiba volt. A tűző napon álltunk sorban jegyért, amit a neten előre be lehetett volna foglalni, illetve délután 3 körül már egyedül lettünk volna felfelé. A világ legmeredekebb felvonója kb 4 perc alatt ér fel és lélegzetelállító a kilátás. A városban érdemes kihasználni a hopp-on – hopp-off buszokat, akár minden megállónál kiszállni és körülnézni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cape Town környéke is csodás! A Jóreménység-fok és környéke kötelező program mindenkinek, a legjobb, ha bérelt autóval, reggel 10 előtt érkezünk a Fokhoz, még a nagyobb csoportok előtt. Itt már a páviánokkal is vigyázni kell, elég gyakran tűnnek fel az utakon, a szemetesek körül és nagyon szemtelenek.

joremenyseg_fok_del_afrikai_koztarsasag_25

joremenyseg_fok_del_afrikai_koztarsasag_23

joremenyseg_fok_del_afrikai_koztarsasag_24

Mi Simon’s Town-ban laktunk, ez kb. 40km Cape Town-tól, imádnivaló kis település. Javaslom a Cheriton Guest House-t, ahol egy szoba éjszakánként kb 10 000 Ft. Fantasztikus emberek, hatalmas reggeli és csodás kilátás! Ja, és a pingvinek!

Garden Route – Dél-Afrika legszebb panorámaútja

Cape Town után indultunk a Garden Route-ra, 3 nap alatt tettük meg a kb 650 km-t. A Garden Route a Dél-Afrikai Köztársaság egyik leglátványosabb tája, az Indiai-óceán partmenti vidéke, ahol  a hegyek láncát  lagúnák, öblök és homokos partok szakítják meg. Mossel Bay, Knysna és Port Elizabeth-ben voltak szállásaink, mindhárom nagyon kellemes hely. Az úton megannyi csodás öböl kínál természetes megállót egy kis úszkálásra, de a borvidéken átvezető első szakaszon bárhol érdemes megállni egy kis kóstolásra.

cape_alguhas_del_afrikai_koztarsasag_31

cape_alguhas_del_afrikai_koztarsasag_30

Erről a területről kiemelném Cape Agulhas-t, ahol a két óceán összeér, az Atlanti- és az Indiai-óceán itt találkozik, ez a pont Afrika legdélibb területe. Itt is érdemes aludni egyet, mi nagyon sajnáltuk, hogy tovább kellett mennünk. Volt valami spirituális a természet ezen ölelkezésében, alig tudtunk elszakadni a helytől.

mossel_bay_del_afrikai_koztarsasag_20

mossel_bay_del_afrikai_koztarsasag_22

Mossel Bay a kagylókról híres, ha itt jársz, mindenképpen meg kell kóstolnod, miközben kiülsz az óceán partjára és hallgatod a morajlását. Homokos öblök, remek kis vendéglők várnak rád, az étel megdöbbentően finom és nagyon olcsó!

knysna_del_afrikai_koztarsasag_02

knysna_del_afrikai_koztarsasag_19

knysna_del_afrikai_koztarsasag_18

Knysna a híres dél-afrikai Garden Route kiemelkedő állomása, ami leginkább a mészkőszirteknek köszönhető, ezek választják el a békés lagúnát az Indiai-óceán hullámverésétől.

tsitsikamma_nemzeti_park_del_afrikai_koztarsasag_16

Útközben nemcsak a világ legmagasabb bungee-jumping (230 m) viaduktján haladsz keresztül, de eljutsz a Tsitsikamma Nemzeti Parkhoz is, ami ugyan csak 3 km-es sétát ígér, de milyen ez a 3 km!!! Ilyet máshol nem találsz, ugyan vízszintes, de nagyon egyenetlen sziklaszőnyegen kell magad átverekedni és hamar megérted, hogy ez a távolság miért emészt fel 3 órát. Ne hagyd ki, kötelező program!

tsitsikamma_nemzeti_park_del_afrikai_koztarsasag_13

Port Elizabeth környékén találod az Addo elefántparkot, ami szintén érdekes program. Ez a rezervátum biztonságos helyt nyújt a legnagyobb szárazföldi emlősnek és rajtuk kívül majmokat, varacskos disznókat és számos antilopfélét is lehet itt találni.

addo_del_afrikai_koztarsasag_10

Mivel mi több állatra vágytunk, ezért átrepültünk a Krüger Nemzeti Parkba, ahol igazi földi paradicsom fogadott. Ugyan a Parkban lakni nem olcsó, de teljes körű a szolgáltatás, viszont ha bérelt kocsival vagy, itt is használhatod, kedvedre autókázhatsz a Parkon belül kiépített beton- és földutakon. Nekünk nem volt szerencsénk, hatalmas esők voltak és a földutakat lezárták. Ennek ellenére még oroszlánt is láttunk, ami azért nem mindennapos itt sem. A park 4-5 nagyon jól elkülöníthető területre oszlik, érdemes (lenne) legalább 4 napot erre szánni. Nekünk 2,5 volt…

kruger_nemzeti_park_del_afrikai_koztarsasag_04

Kocsival a Krüger – Johannesburg távolság 5-6 óra, de közbe esik a világ 3. legkomolyabb kanyonja, így itt is megálltunk és szétnéztünk. Döbbenetes élmény a Drakensberg-hegység kijelölt pontjain kiszállni és gyönyörködni a természetben (Berlin Falls, 3 roundaweils, Lucky Points, God’s Window).

darkensberg_del_afrikai_koztarsasag_07

Johannesburg és Pretoria kevés élménnyel és látnivalóval ajándékozott meg bennünket, egyrészről, mert szakadt az eső, másrészről, mert éppen kezdődött a Pristorius per és be sem lehetett jutni a belvárosba Pretoriában. Kocsival egy fél órára érdemes bemenni Johannesburg Harlem negyedébe, viszont kizárólag helyi idegenvezetővel és még így sem ajánlatos fotózni. Ez a fél óra volt a 16 nap legkellemetlenebb része, bár szerintem az idegenvezető egy kicsit megfélemlített bennünket. El lehet látogatni a börtönbe, ahol Mandéla mellett Ghandi is megfordult 100 évvel ezelőtt. Nem hagyhattuk ki a Johannesburgtól 150 km-re lévő Sun City-t, amit kis Las Vegasnak is hívnak. Voltam ott, ezért komoly túlzásnak értékelem ezt a jelzőt, azonban kellemes kikapcsolódás volt az utazás végén ez a mesterséges tengerpart. Külön jó volt, hogy nem a fő szezonban mentünk, azonnal volt parkoló, sehol nem kellett sorba állnunk a csúszdáknál és azonnal volt szendvics és kóla :).

Összefoglalva az utat: életem leglátványosabb, legkomplexebb utazása volt, ahol minden napra jutott valami új élmény és itt is igaz, ami mindenhol máshol: ha nem keresed, a baj nem talál rád! Félre az előítéletekkel, irány Dél-Afrika!
Copyright © 2017 Kiss Tibor. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.