Főoldal / Úticélok / Külföldön / Téli panorámatúra a Bledi-tó körül

Téli panorámatúra a Bledi-tó körül

A Bledi-tó és a partján fekvő kisváros Szlovéniában, a Júliai-Alpok zöld paradicsomában található, kicsiny ékszerdoboz. A csodás kis alpesi tó, és a közepén fekvő sziget Európa legszebb látnivalói közé tartozik. A települést és a régiót mindenkinek látnia kell, mert mindenképp elvarázsolja majd. A varázslatos alpesi táj és a tó mindenki számára rejteget valamit, annak is, aki horvát, vagy az olasz tengerpartra utazva csak érinti, de annak is aki több napra érkezik erre a vidékre.

Ez az alpesi kincses ládika, Budapesttől kb. 510 km-re, míg Ljubljanától kb. 55 km-re található, minden évszakban elbűvöl. A vidéket a természet összetett szépsége miatt már régóta célpontként választják a pihenni és kikapcsolódni vágyók, vagy az aktív pihenést kedvelők. A tó, a sziget, a templomok, és a föléjük magasodó középkori vár, valamint a távolban magasodó hegycsúcsok teszik elbűvölővé és sikeressé a turisták és világutazók körében ezt a területet. A glaciális és tektonikus eredetű gleccsertó, a Triglav Nemzeti Parkban található, szélessége 1,4 km, hosszúsága 2,1 km, a legnagyobb mélysége kb. 30 m. A tavat tektonikus eredete miatt három termálforrás is táplálja, amelyek a tó északkeleti részén találhatók, ezek a tó hőmérsékletét nyáron 23 és 26 fok között tartják, ezért nyáron alkalmas a fürdőzésre és vízi sportokra.

bledi_to_telen_szlovenia_05

A tó és a környék rengeteg kikapcsolódási lehetőséget biztosít mindazoknak, akik extrém, vagy kevésbé extrém programokat keresnek, attól függően mennyi időt szeretnének itt eltölteni. Ha csak néhány órára érkeztünk ide, vagy csak levezetnénk több napos barangolás után, mindenképp megéri körbe sétálni, futni, vagy biciklizni a tavat, ahogy teszik ezt az ott élők is. A tó körül és több helyen felette kialakított 6 km-es panoráma sétaút lehetővé teszi, hogy minden oldalról megcsodáljuk a természeti és kulturális látnivalókat. A sétaút során felfedezhetjük a Bled nyújtotta kincsek sokaságát; templomokat, műemlékeket, élővilágot, miközben betekintünk az itt élők mindennapjaiba, megkóstoljuk ételeiket, megcsodáljuk építészetüket, felfedezzük történelmüket.

bledi_to_telen_szlovenia_06

A tavat megkerülő panoráma útvonalat a legegyszerűbb a vártól kiindulva megtenni. Az 1004-ben emelt vár a maga nemében is lenyűgöző, érdemes felfedezni, mert a fejenként 5 eurós jegy megvásárlásával a legszebb panoráma tárul elénk Bledre és a régióra. A várat gyalog és autóval is megközelíthetjük. A bejárattól balra indulva a parkolótól a tó felé vezető meredek lépcsős útvonalat a legcélszerűbb választani. Ezt követve elérjük a tó felett fekvő neogótikus Szent Márton plébániatemplomot, amely a szlovén építészet egyik gyöngyszeme. Az 1905-ben emelt plébániatemplomot gyönyörű freskók és márványszobrok ékesítik, melyet a legnagyobb szlovén művészek alkottak meg.

bledi_to_telen_szlovenia_11

Útvonalunkat innen nyugat fele folytatva elérjük Bled híres strandját, amely a történelmi vár árnyékában igazán impozáns. Nyáron a vízi sportok és fürdőzők kedvükre használhatják ezt a 300 méter hosszú és 6000 négyzetméteres strandot, amely a legkorszerűbb infrastruktúrával várja a látogatókat. A fürdőhely megkapta a kék zászló díjat, amit olyan strandoknak és kikötőknek ítélnek oda, akik megfeleltek bizonyos víztisztasági és környezetvédelmi kritériumoknak. A strandon júniustól szeptember végéig élvezhetjük a sokszínű kikapcsolódási lehetőségeket, a négy szabadtéri úszómedencét, a trambulint, a mászófalat, stb..

bledi_to_telen_szlovenia_09

bledi_to_telen_szlovenia_10

A tó nyugati csücskében találjuk meg a Bledi evezés központját, ahol több olimpiai és világbajnok sportoló is felkészült. A bledi evezésnek már régi hagyományai vannak, hiszen természeti adottságai miatt kiválóan alkalmas erre a helyszín. Szlovénia az 1992-es Barcelonai olimpián indult először szuverén államként, és innen a helyi evezősök érmeket is vittek haza, amelyre azóta is büszkék. Az olimpiák hangulatát idézi a földön elterülő idővonal, amely az újkori olimpiák helyszíneit vonultatja fel. Az itt kialakított stégekről csodás látvány nyílik az egész környékre. A csónakházban lehetőség nyílik csónakot kölcsönözni, amellyel bárki felfedezheti a tavat.

bledi_to_telen_szlovenia_03

A déli part felé haladva romantikus sétaútvonalat követve, hol a tó mellett, hol közvetlenül a tó felett halad az ösvény. Ezen haladva elérjük a környék régi villanegyedét, ahol többek között Josip Tito volt jugoszláv elnök nyári rezidenciáját, a ma hotelként működő Vila Bledet is láthatjuk. A villa mellett található Bled városának egy része, itt válogathatunk a szállások között, de innen kiindulva érhetjük el a régió leghíresebb látnivalóját, a tó közepén fekvő szigetet. Itt romantikus kis patak vágja ketté az utunkat, amely békésen kanyarog a házak közt, a másik partra egy kedves hídon átjutva folytathatjuk utunkat tovább.

Egy síút legfontosabb kellékei‼️Mi már lassan pakolunk a jövőheti síelésre…kihagytunk valamit? 🙂

Közzétette: Világutazó – 2018. március 7.

A tavat a legjobban csónakkal járhatjuk be, amelyre a legalkalmasabb a hagyományos Pletna, amelyet a Pletnárnak nevezett révész, vagy csónakos vezet, ezeket a csak Bledben ismert hagyományos lapos fenékű csónakokat a tó partján több helyen is bérelhetünk, kb. 12 euróért A pletnákkal, vagy magunk által hajtott csónakokkal is érdemes felkeresni a tó közepén található szigetet, amelyen több épület is emelkedik, de a legtöbbet látogatott a 17. században barokk stílusban épült Mária mennybemenetele templom, amelyhez 98 lépcsőfokon keresztül lehet feljutni, hogy megcsodálhassuk Bled minden pontjáról jól látható tornyát, amely 52 méter magas. A sziget és a templom meghatározza a látképet, amelyet a sétaút során 360 fokban le is fényképezhetünk.

bledi_to_telen_szlovenia_02

A tavat körbejárva szinte minden pontról csodás képeket alkothatunk, de ha a életünk legjobb képét szeretnénk megkomponálni, akkor keressük meg azokat a helyeket, amelyekről gyönyörű panoráma tárul elénk. A környező hegyekben több olyan kilátópont is létezik, amelyekből tökéletes panoráma nyílik a tóra. Ezekről a pontokról nyugodtan tájékozódjunk az interneten. Tökéletes kilátást biztosítanak a tavat körülvevő dombok, a déli oldalon található Straza csúcs és az alatta lévő domboldalon kalandparkot és egy kisebb síközpontot találunk, amely nyáron szánkópályaként üzemel. A tetejére gyalog, vagy libegővel is feljuthatunk, innen gyönyörű panoráma tárul elénk amely a Bledi-tó délkeleti részét, a szemközti várat, és dombokat foglalja magában, tökéletes célpont panorámafotók elkészítéséhez.

bledi_to_telen_szlovenia_05
Innen már csak pár perc sétával elérhető Bled belvárosa, ahol az események és az idegenforgalom központosul. Az igényesen kialakított köztereken, számtalan szálloda, étterem, cukrászda, kávézó, szórakozóhely, bolt várja a vásárolni vágyókat. De itt találhatjuk meg Bled város jelképét a Bledi krémest, amelyet kb. 3 euróért tudunk megvásárolni, a város több cukrászdájában. A tó keleti partján található Park Étterem és Cukrászdában kaphatjuk meg az eredeti Bledi krémest, több a régióra jellemző süteménnyel együtt, érdemes kávézni is, mert nagyon finomak. Télen a cukrászda előtt ingyenes jégkori pálya üzemel, amelyet mindenki a saját felelősségére használhat. Télen ne hagyjuk ki a sült gesztenyét, amelynek bontogatása kellemes elfoglaltság a túra során, miközben az illata és az íze felejthetetlen.

A Bledi-tó körüli sétát kb. 3 óra alatt megtehetjük, kényelmes családias tempóban. Akik nem szeretnének gyalogolni lovaskocsikon is bejárhatják a tavat, a kocsikázás 40 eurótól kezdődik. Bármilyen évszakban is keressük fel a régiót, biztosak lehetünk benne, hogy mindig találunk valamit, ami megfog minket és abban is, hogy ide még visszatérünk.

Copyright © 2017 Tamás Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.