Fuerteventura – A nyugati part 3 gyöngyszeme

Fuerteventura egy spanyol sziget az Atlanti-óceánban, s a Kanári-szigetek második legnagyobb tagjaként mindössze 100 km-nyi távolságra helyezkedik el Afrika marokkói partjaitól. Az egész sziget teljes védelem alatt áll, az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította 2009-ben. Lenyűgöző hegyvonulatai, partjai, naplementéi, hangulatos falvai elvarázsolják az idelátogatókat. A turisztikailag legismertebb térségek a keleti parton helyezkednek, viszont a nyugati part is olyan pontokkal rendelkezik, amiket nagyon is érdemes felkeresni.

- hirdetés -

Fuerteventura úthálózata két fő útvonalból áll, amelyek a sziget közepén és a keleti parton haladva kötik össze az északi részt a délivel. Autóval könnyedén megközelíthetőek a nyugati part eme települései is, na nem autópálya vezet oda, de nincs mitől tartani, mert a másod-és harmadrangú utak is tökéletesen aszfaltozottak.

Ajuy

A nyugati parton, mintegy a sziget felénél, Pajará körzetében található Ajuy. Igazi gyöngyszem! Lenyűgöző a fekete homokkal borított part és az óceán kékes-zöldes árnyalatú vizének kontrasztja. Az öblöt sziklák, különböző formájú, színű kőfalak veszik körül. A jobboldali túraútvonalon haladva végig megcsodálhatjuk a panorámát, az út végén eljutunk a barlanghoz (Cueva de Ajuy). Az öbölben néhány bár, étterem is található, bájos hangulatuk és a kilátás miatt egy caffé cortado, cerveza vagy zumo elfogyasztása szinte kötelező. A fekete homok ilyenkor télen is igen kellemesen felmelegszik, érdemes ebéd után egy órácskára kifeküdni, pihenni és hallgatni az óceán simogató hangját.

ajuy_fuerteventura_13

Los Molinos

los_molinos_fuerteventura_11

- hirdetés -

Észak felé haladva elérünk a nyugati part másik gyöngyszeméhez, egy aprócska halászfaluba: Los Molinos (El Puertito) a neve. Oda jutunk, ahol a betonút is véget ér, ahol a kurta farkú malac sem túr már, viszont vannak kacsák, amik vidáman szaladgálnak az étterem asztalai között is. Mesébe csöppensz itt…a sziklák, a szakadékok, az óceán zúgása, egy hidacska, kis halászházak, háziállatok, és a végtelenül kedves helyi emberek meséjébe. Los Molinos elvarázsol az egyszerűségével és mégis nagyszerűségével, tiszta levegőjével és energiájával. A faluban összesen két étterem van, érdemes megkóstolni a helyi kanári finomságokat kedvező áron, és a kávé is finom! Ülj le a part szélén és hallgasd a víz hangját, amikor elönti a köveket, majd visszahúzódik, igazán szép zene fülnek-léleknek.

 

los_molinos_fuerteventura_07

A nyugati part érintetlensége bárkit ámulatba ejt, Los Molinos-tól északra köves úton juthatunk el ezekhez a szakadékos partokhoz. Aszfaltos utak nem vezetnek ide vagy csak részben, holdbéli tájakon áthaladva terepjáróval megközelíthető, szavakkal nehezen leírható szépségű részek rejtőznek errefelé.

los_molinos_fuerteventura_03

- hirdetés -

los_molinos_fuerteventura_02

El Cotillo

Tovább folytatva utunkat északi irányba elérjük a harmadik gyöngyszemet, El Cotillo-t. Halászfalu apró kikötővel, szörfösök találkozóhelyei, bárok, éttermek lélegzetelállító panorámával, fehér házak kék ablakokkal és ajtókkal. A képen látható öblöt hangulatos éttermek veszik körül, vasárnap délutánonként naplementéig élő zene szól e szobor tövében.  El Cotillo az év több szakában is helyet ad különböző szabadtéri rendezvényeknek, melyek központjában a hagyományok, a zene, a tánc, a közösségi élet, a napsütés, a víz és az Élet szeretete áll.

el_cotillo_fuerteventura_16

- hirdetés -

Copyright © 2017  Kéri Krisztina. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -