Főoldal / Úticélok / Külföldön / Omán, az ismeretlen kelet

Omán, az ismeretlen kelet

Omán sokáig elérhetetlen hely volt a turisták számára. Talán ezért is sikerült mindmáig megőrizni a hagyományos arab jegyeket, mely nem csupán a vallásban és az építészetben, de a helyi lakosság mindennapi életében is látszódik.

Dubai-ból hajnalban indul a busz Muscat felé. A határon kutyás vizsgálat, senki nem bukik meg. Egyszerű, ingyenes vízumkészítés, ami kellemes meglepetés a dubai-i írisz fényképezéses és sorban állós beléptetés után. (2016: Az Emírségekből való kilépésért 35 dirhamot kell fizetni, a 10 napos ománi vízum ára 5 ománi riál).

oman_01

Az ománi utak nem éppen az autós közlekedés szegényes terepei, a körforgalmakban mindenhol pazar építmények, az elválasztó sávban növényzet, ami abban az éghajlatban komoly gondozást igényel, nem beszélve a gyakorta a városok között is sorakozó kandeláberekről, melyek az éjszakai fényárban történő autózáshoz adják a világosságot. Omán olajtermelő állam, talán itt a megoldás. Omán zászlaja két keresztbe fordított kard, díszes övvel és rituális tőrrel. A fehér szín a békét és a jólétet jelenti. A vörös a hetvenes évek előtt használatos ománi zászlóról származik, amely egyszínű vörös lobogó volt, és az idegen hódítók elleni küzdelmet jelképezte. A zöld a Dzsebel Ahdrára (a Zöld-hegységre), és a termékenységre utal.

oman_muscat_02

Muscat, Omán fővárosa az azonos nevű öböl partján fekszik. Lenyűgöző építészeti remekek, igazi arab világ és az ország gazdasági és kereskedelmi központja. Az öblöt körben keretező hegyek oldalában körbástyás erődök őrködnek a város felett. Az esti világítás a látványt még mesebelibbé teszi. A bazárban beszerezhető a helyi öltözet alapvető két kelléke, a speciális fejfedő, amit csaknem minden ománi férfi visel, valamint a bojtos disdása, a teljes testet fedő hosszú ing.

oman_bahla_03

oman_bahla_04

Muscat környéke is sok látnivalót tartogat. Halászfalu, zöldségpiaccal. Omán – az erődök országa. Az ország területén körülbelül 500 vár található, ebből 60 van restaurálva. Bár a portugáloknak nagy befolyásuk volt az omani várak építésében, csupán 3 erődítmény, ami valóban portugál építmény, a legtöbb vár az iszlám előtti korból származik. Bahla vára Unesco világörökség, helyreállítva és fantasztikusan berendezve. Keresztül a hegyeken, a wadikban – gyönyörűséges völgyeken át vezet az út vissza Muscatba.

oman_wadi_06

oman_wadi_05

Masirah, a csaknem lakatlan sziget felé menet, a Wahiba-sivatag vörös  homokdűnéit nem lehet kihagyni. A sivatag itt hihetetlen színekben pompázik. Az úton tábla, vigyázat teve!

oman_wahiba-sivatag_08

Persze meg is jelent, semmitől nem zavartatva magát, kényelmes tempóban kelt át az aszfalton. A sziget messziről látszik, teljes a kivilágítás és az is kiderül, hogy még repülőtere is van. Hát ennyire volt lakatlan. A tengerpartja csodás, egy pihenőnapra tökéletes választás Masirah.

oman_masirah_10

Mintegy 1000 km-es út Salalahig, mely a tömjén városa. Itt minden a tömjénről szól, van múzeuma és a bazárban ezer változatban kapható. A környéken zarándok hely is van – Jób sírja, valamint itt található a káprázatos természeti képződmény, a Tawi Atayr víznyelő.
oman_job-sirja_12

oman_tawi-atayr_14

A Salalahtól néhány kilométerre lévő Taqah homokos tengerpartján búcsúzunk ettől a csodavilágtól.

oman_taqah_16

Copyright © 2017 Utazz Pixelekkel. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.