Főoldal / Úticélok / Külföldön / Dublin – Írország esszenciája

Dublin – Írország esszenciája

Dublin egyszerre kozmopolita nagyváros és egy vidéki ír falu csodás kombinációja, épp a megfelelő arányban. A smaragdzöld sziget Írország kicsiny fővárosa, a vikingek alapította Dublin mindig rengeteg meglepetést kínál a helyieknek és a látogatóknak egyaránt: történelmi látnivalók, kelta kultúra, utánozhatatlan ír pubok, és a varázslatos ír táj egyvelege maradandó élményekkel ajándékoz meg.

A jó hír, hogy a Budapest Airportról két közvetlen (Air Lingus és Ryanair) járattal is elérhető a város. Dublin reptere mindössze 10 km-re fekszik a városközponttól, így a bejutás viszonylag egyszerű. A legcélszerűbb AirLink vagy az AirCoach társaság buszait keresni, melyeken egy útra 6 ill. 7, retúr pedig 10 ill. 11 euróba kerül a jegy, és nagyjából fél óra alatt Dublin belvárosába jutunk.

Kőbe vésett történelem

Bár a város alapító vikingek nyomait már az idő elmosta, de a középkori várak, katedrálisok és a György-kori épületek őrzik a 18. századi fénykort, amikor Dublin volt a Brit Gyarmatbirodalom második legfontosabb városa.
A város szívében áll Írország legrégebbi, még ma is működő egyeteme a Trinity College. A 40 hektáros területen fekvő, gyönyörű 18-19. századi épületek között makulátlan zöld pázsit, macskaköves utak és terek váltják egymást, melyeket az évszázadok alatt olyan hírességek koptattak egyetemi diákként, mint Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker (Drakula szerzője), és a drámaíró Samuel Beckett. A dublini Trinity College területén, a The Old Library épületében álló Long Room a világ egyik legszebb könyvtárterme. Az ámulatba ejtő ódon falak és dongaboltozatos mennyezet alatt 65 méter hosszan sorakozik az ország 200.000 legősibb kötete.

trinity-college_long-room_dublin

Fotó: Brett Jordan

Az épületben őrzik a világ legszebb könyvei közt helyet kapó középkori ír kódexek, a Book of Kells legértékesebb példányait. A kellsi kódex a 9. század elején készült, és az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke. A látogatók 6 hetente más-más oldalát csodálhatják meg a gyönyörűen díszített kódexeknek. De itt őrzik az ország legrégebbi hárfáját – Írország hivatalos szimbólumát – egy 14. századi hangszert. Sokáig úgy gondolták, hogy az írek legendás államalapító királyának, Brian Boru-nak az arany hárfája, de ezt később cáfolták.

A Trinity College-tól egy rövid sétára találjátok Dublin elsőszámú bevásárló utcáját, a Grafton Street-et. Az utca bejáratánál áll – az 1988-as dublini millennium tiszteletére állított – Molly Malone szobor, egy nappal halárusként, éjjel prostituáltként dolgozó fiatal dublini lány a 17. századból, akinek emlékét nem csak bronzszobra, de egy örökzöld sláger is őrzi, mely ma Dublin nem hivatalos himnusza. A dalt rengeteg ír zenész dolgozta és énekelte köztük a U2 és Sinead O’Connor, de mind közül talán a legautentikusabb a The Dubliners változata.
A Grafton Street belvárosi kavalkádját rengeteg mutatványos, táncos, amatőr énekes színesíti, de több híres zenekar és zenész rögtönzött itt már egy-egy dal erejéig mint pl. Bono, a U2 frontembere. Az utcazenészeken túl butikok, ékszerészek üzletei sorakoznak és az 1927 óta itt álló Bewley Oriental Café, mely nem csak a Grafton Street, de Dublin egyik ikonikus helye is, ahova érdemes betérni egy csésze feketekávéra, vagy teára.

Még akkor is ha a shoppingolás nem a te műfajod nézd meg  a város talán leggyönyörűbb bevásárló központját, a Powerscourt Townhouse-t, mely egy különleges, elegáns, György korabeli házban kapott helyet. A lenyűgöző épületben a vásárlási élmény is sajátos, a legújabb divatmárkák keverednek az antik ritkaságokkal.

powerscourt_townhouse_dublinFotó: William Murphy

Írország legnagyobb katedrálisa, az 1220 és 1260 között épült Szent Patrik székesegyház azon kevés épületek egyike, mely megmaradt a középkori Dublinból. A legenda szerint ott épült, ahol Szent Patrik – akit azóta Írország védőszentjeként tisztelnek – megkeresztelte a dubliniakat a Poddle-patak partján. A katedrális bejáratától jobbra áll Johnatan Swift és szerelme Stella Esther Johon sírja. Swift 1713-45 között a templom esperese volt és ez idő alatt vetette papírra Gulliver utazásait.

szent-patrick-katedralis_dublinFotó: Tony Webster

A közelében áll a Dublin Castle is, amely hét évszázadon át az angol uralom szimbóluma volt. A pazarul berendezett termekben, ahol a legtöbb bútor a történelmi időkből származik, napjainkban állami konferenciák és EU-rendezvények zajlanak. A hatalmas trónon 1911-ben V. György ült utoljára.
A városközponttól kicsit távolabb (Guinness Storehouse közelében) áll Európa egyik legnagyobb börtöne, a Kilmainham Gaol. Története 1789-re nyúlik vissza, hírhedt helye az ír nacionalizmusnak, ahol 1916-os ír forradalmárokat tartották fogva és végezték ki. 1924-ig működött börtönként, a bezárás után 1966-ban a felkelés 50. évfordulója alkalmából múzeumként nyitották meg, az ír függetlenségi harc és áldozatainak emlékére, azóta vezetéssel látogatható. Bár az 1916-os húsvéti felkelés a szabadságharcosok vereségével végződött, megalapozta a független Ír Köztársaság létrejöttét.

kilmainham_gaol_dublinFotó: Tony Hisgett

Írország kvintesszenciája egyetlen pohárban

Az írországi utazás nem lehet teljes a sör- és whiskey gyártás hagyományainak megismerése és az ír életelixírek megkóstolása nélkül, amit a látogatócentrumok után valamelyik autentikus ír pubban folytathatunk tovább. Ez a néhány óra biztosan az egyik legemlékezetesebb élményünk lesz írországi látogatásunk során.

A város szívében, a St James kapunál áll Dublin első számú vonzereje a Guinness Storehouse. 1759 óta a fekete nedű otthona ez a hatalmas, hét emeletes épület – az egykori fermentációs üzem -, amit mára látogatóközponttá átalakítottak. A hatalmas Guinness poharat megidéző épület a világ egyik legtöbbet fogyasztott sörének készítését és történetét bemutató modern kiállítás otthona. A csúcspont pedig a Gravity Bar, ahol egy ingyenes korsó Guinness kíséretében élvezheted a lélegzetelállító 360 fokos panorámát Dublinra. Néhány éve egy online szavazáson a Guinness múzeuma lett Európa vezető turistalátványossága, olyan nevezetességeket utasítva maga mögé, mint az Akropolisz, a Buckingham Palota vagy az Eiffel-torony.

guinness-storehouse_dublinFotó: Mack Male

A Liffey folyó túloldalán átellenben található az Old Jameson Distillery, az ír whiskey gyártás bölcsője. Az ír whiskey, vagy ahogy gyakran hívják, az “élet vize” összegzi Írország kvintesszenciáját: lélegzetelállító, kristálytiszta és megunhatatlan. A látogatóközpont hasonlóan a Giunnesshez az egykori feldolgozóüzemben működik, és bevezet a Jameson évszázados történetébe. A vezetett túrán megismerhetjük a közkedvencnek számító Jameson whiskey történetét és előállítását végigvezetve a gyártási folyamatokon, egészen a kóstolásig, sőt akár egy hivatalos whiskey tesztelő bizonyítvánnyal is távozhatunk.

“Itt nincsenek idegenek, csak olyan barátok, akik eddig még sohasem találkoztak.”

William Butler Yeats ír költő sorai tökéletes mottóként jellemzik az ír kocsmavilágot, amelynek megismeréséhez kiindulásképp a Temple Bar negyedet vegyük célba.

Dublin egyik leglepukkantabb részében, az 1980-as években a városi közlekedési társaság buszpályaudvart akart építeni, de amíg az engedélyekre vártak kiadták a helyiségeket olcsón, művészeknek. Galériák, művészeti üzletek, kávézók telepedtek meg, így született meg Dublin kulturális és szórakozónegyede, a Temple Bar. A bohémnegyed pár év alatt komoly turisztikai vonzerővé vált. A macskaköves utcák határolta színes házakkal, hamisítatlan ír pubokkal, trendi klubokkal, színházakkal és mozikkal zsúfolt, nyüzsgő terület gyorsan Dublin éjszakai életének centruma lett. A Temple Bar üzleti életének fellendítéséből az U2 is kivette részét, övék Írország egyik legdrágább szállodája, a Clarence Hotel.

temple_bar_dublinFotó: René Silvio H.

A negyed védjegye a The Temple Bar pub, az egyik legismertebb és legkedveltebb hely. A pirosra festett bárban mindig hatalmas a tömeg, de mégis kihagyhatatlan megállója egy dublini kocsmatúrának. Teltház esetén közel 600-an szórakoznak, ami valljuk be, nem lehet nehéz, hiszen a Temple Bar itallapján mintegy 167 féle ír, skót és amerikai whiskey közül választhatunk nem beszélve a többi italról. A pub büszkesége pedig az évtizedek alatt összegyűjtött 450 üveges whiskey kollekció!

A Temple bar negyed mellett Dublin minden része tartogat jó néhány különleges helyet. Érdemes ellátogatni a McDaids-be, amit a Grafton Streetről érhetünk el a legegyszerűbben. A pub helyén egykor a városi hullaház működött, majd később kápolnává alakították, melyre a magas mennyezet és a gótikus stílusú ablakok még mindig emlékeztetnek.

the_church_bar_dublin

A Church Bar egy valódi ír anglikán templom átépítésével kialakított szórakozóhely, ahova anno a 19. században még Swift járt Istentiszteletre. Ma pedig egy szupermodern bár étterem és night club, megőrizve a templombelsőt a karzaton az orgonával, a falakon az emléktáblákkal és a tízparancsolattal. A Brazen Head a sziget legrégebbi kocsmája. 1198 óta mérnek itt alkoholt, bár az épület maga ennél azért fiatalabb: 1688-ban épült vendégfogadónak. Hatalmas népszerűsége miatt gyakran zsúfolt, egy sörre és egy marhahúsos szendvicsre azért érdemes beugrani.

Az írzöld árnyalatai

Grafton Street végében álló St. Stephen’s Green Dublin legidősebb parkja, a nyugalom oázisa és jó idő esetén a piknikezők paradicsoma. A Dublin szélén fekvő Phoenix Park, Európa legnagyobb bekerített városi parkja – ami meglepő, tekintve, hogy Dublin egy viszonylag kis főváros – gyönyörű kertekkel, tavakkal és füves területekkel. Kétszer akkor minta a Hyde Park, de még a new york-i Central parknál is nagyobb. Tökéletes környezet a futók, túrázók és a piknikezők számára. A park ad helyett az 1830-ban alapított Dublin Zoo -nak, Európa második legrégebbi állatkertjének.

howth_dublinFotó: William Murphy

Aki pedig többet szeretne látni a mesés ír tájból, annak irány a tengerpart. A városból induló DART-ra (előváros vasúthálózat) felpattanva fél óra alatt a Dublin Bay északi részén fekvő apró halászfalu, Howth kikötőjébe érkezhetünk. Zöldellő tengerpart, játékos fókák, ringatózó halászhajók – ez a látvány fogad.  A DART állomásnál kezdődik egy kb. 6 km hosszú lenyűgöző tengerparti sétány a virágba borult zord sziklák, kastélyok és világító tornyok között végig a félsziget mentén. A sétát követően térjünk be néhány autentikus falatért-, mint a különleges ízvilágú halleves, az Irish fish chowder – a városka éttermeibe vagy halpiacára, de érdemes ellátogatni a Moore piacra, ahol helyi termelőktől szerezhetünk be minőségi, egészséges és ínyenc élelmiszereket. A kikötőnél hajóra is szállhatunk, hogy körbevigyen minket a nevezetes Ireland’s Eye körül, mely fontos madárrezervátum.

glendalough_irorszagFotó: Pentarux

Ha inkább a hegyek vonzanak, indulj Dublintől dél felé a szomszédos Wicklow megyébe. A Wicklow -hegység az angolok által az 1800-as években megépített katonai útnak, a „Military Road”-nak köszönhetően jól bejárható. A glendaloughi kolostor, Írország legmagasabban fekvő falva Roundwood, a Vikingek című sorozat egyik forgatási helyszíne a Logh Tay fekete tava, a Nagy Cukorsüveg, vagy Írország legmagasabb vízesése a Powerscourt, mind-mind csodás látnivalója egy túrának. A hegység legszebb és legnépszerűbb túraútvonala a Wicklow Way, a glendaloughi-völgy fölé magasodó dombokon hangával, áfonyával és rekettyével benőtt fennsíkokon vezet keresztül.

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.