More
  - hirdetés -

  Zakopane téli arca

  A karácsonyi vásári szezonban, december elején egy napos kirándulásra indultunk a Magas – Tátra legfontosabb lengyel városába, Zakopane-ba. A határt Balassagyarmatnál léptük át korán reggel 6 órakor. Irány Donovaly, ahol egy kis pihenővel egybekötött csoportos hógolyózásra is volt lehetőség.  Zólyom, Besztercebánya és Árva várának érintésével haladtunk tovább.

  - hirdetés -

  Tölts el egy csodás hétvégét a hófödte hegyek között a hangulatos Zakopaneban, remek szállások közül válogathatsz!

  Zakopane határában a Fatimai Szűzanya kegytemplom áll, amit a helybéli hívek építtettek hálaadományként II. János Pál pápa életéért, aki ellen 1981. május 13-án, a Fatimai Szűzanya ünnepén követtek el merényletet a római Szent Péter téren.

  zakopane_telen_11

  - hirdetés -

  A városközpont innen már nincs messze, gyalog 40 perc, viszont az erős forgalom miatt autóval is akár 20 perc lehet a bejutás. A központban az útról jobba fordulva, buszok és autók számára megfelelő parkoló áll rendelkezésre, ami párhuzamosan helyezkedik el a sétáló utcával. Decembertől már többnyire hó takarja a várost, a lovas szánok és gyalogosok forgatagában sétálhatunk.

  zakopane_telen_03

  zakopane_telen_02

  Számtalan üzlet kínálja portékáit, az eladók kedvesek, türelmesek sok esetben tudnak angolul, kevesebb sikerrel németül. A sétáló utcán lefelé haladva átjuthatunk a főút alatt, a piac felé. A piaci forgatag magával ragad, a híres sajt és áfonya lekvár párost nem érdemes kihagyni, de a helyiek kunyhókban füstölt portékáit és persze a híres tejkaramellát sem.

  zakopane_telen_08

  zakopane_telen_07
  Zakopane északi részén, a város szélén fekszik az 1123 méter magas Gubałówka-hegy. A 300 méterrel mélyebben elterülő városból, a piac végéből sikló (25 zloty) – egy pályás mégis kétkabinos – jár a csúcsra. A városközpontból induló fekete turistajelzésen, körülbelül egy óra alatt gyalog is felérhetünk a hegytetőre. Télen az 1126 méteren fekvő táj szinte biztosan hóborította, olykor szeles, ködös viszont csodás kilátással jutalmaz. A mesés panoráma és a sípályák miatt zsúfolt hely, de a hegy csendesebb részeit érdemes gyalogosan bebarangolni.

  zakopane_telen_06

  zakopane_telen_05

  - hirdetés -

  A város másik oldalán a Magas Tátra jellegzetes hegyei, a Kasprowy, a Giewont stb, amik főleg nyáron csodás túra útvonalak. A magasabb, keményebb és kitettebb terep miatt télen a megmászásuk nem ajánlott csak a megfelelő felszereléssel (botok, hágóvas stb.) és téli, magashegyi túrajártassággal.

  zakopane_telen_04

  Sötétedés után visszatértünk az esti fényektől még hangulatosabbá váló Zakopane sétáló- és bevásárlóutcájára, ahol most már egyre több magyar turista is megfordul. Az árak hasonlóak az itthonihoz, de ha nem szeretnétek túl sokat költeni,  akkor ajánlom a sétálóutcában két helyen is fellelhető 10 dkg /3,50 zlotyis éttermeket, ahol viszonylag olcsón is jól lehet lakni.
  Hogy mennyire kedvelt hely Zakopane, azt mi sem mutatja jobban, mint a számok. Az állandó lakossága kb.  30.000 fő, viszont télen akár ennek a háromszorosa is lehet a látogatók száma, aki megfordul itt vásárlás, túrázás vagy síelés miatt.

  zakopane_telen_01
  zakopane_telen_10
  Copyright © 2017 Barna Zsolt és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 
  - hirdetés -