Főoldal / Úticélok / Külföldön / Öt napig tartó tavaszi csoda Szicília szigetén

Öt napig tartó tavaszi csoda Szicília szigetén

Húsvét hosszú hétvégéjén utaztunk el Szicíliába. Tavasszal nem szokott olyan nagy turistaáradat lenni a szigeten, mint nyáron, de az ünnepek miatt rengeteg helyi, illetve olasz érkezett ide az ország különböző szegleteiből.

Megérkezésünket követően első dolgunk volt autót bérelni, mellyel igyekeztünk a sziget minél több szegletét bejárni öt nap alatt. A bázisunk, szállásunk Giardini Naxos-ban volt , innen jártuk be Siracusa-t, Taorminát, a sziget fővárosát Palermot, az Etna vulkánt, illetve egy piciny hegyi falut Savoca-t. Giardini Naxos-ról annyit érdemes megjegyezni, hogy egy közepes méretű üdülőtelepülés közvetlen közel a Földközi-tengerhez.

szicilia_04

szicilia_05

A szállásunkról gyönyörű látvány tárult elénk minden reggel és este, egyik oldalon egy hangulatos kis hegyi faluban gyönyörködhettünk, az épület másik oldaláról pedig az Etna vulkánt láttuk nap mint nap, amelynek csúcsát állandó hó lepi el, és minden reggel egy negyed óra erejéig olyan szögben sütött rá a napsugár, hogy az egész vulkán rózsaszín köntösben pompázott.

szicilia_06

Megérkezésünket követően Siracusa felé vettük az irányt. Siracusa egy ókori város, melynek neve sok mindenkinek ismerősen csenghet a történelem órákról: a város már a görög kultúra virágzásakor, illetve a Római-Birodalom idején is létezett. Az ókori Szicília központjaként működött, híres volt hatalmas színházáról (legnagyobb ókori színház a szigeten), illetve Arkhimédészről, aki siracusai polgár volt. Sajnos az idő vasfoga megtette a hatását az ókori görög színházon, de ettől függetlenül is érezhető volt az épület monumentalitása, az a lenyűgöző tudat, hogy az emberiség már abban az időben is milyen építkezésekre volt képes. A színház a város szívében található, ahonnét gyönyörű panoráma nyílik a város többi részére.

szicilia_03

Következő napunkon az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Etna felé vettük az irányt. Az Etna egy ma is aktív vulkán, mely kontinensünk legmagasabban fekvő működő vulkánja, jelenlegi magassága körülbelül 3329 méter, ami viszont állandó változásban van a vulkanikus mozgások miatt. Érdekesség, hogy az Etna kitöréseit tartják számon legrégebb óta. Sajnos a vulkán csúcsára nem lehet felmászni, legmagasabb szabadon megközelíthető pontja 3000 méter körül van, ahová több részletben lehet csak feljutni, mely kapuknál külön-külön kell fizetni, így egy kisebb vagyont kénytelen az ember otthagyni, ha meg szeretné mászni a vulkánt. A fentebb említett tényező, valamint a felhős idő miatt, mi csak az első állomásig mentünk fel, ami körülbelül 2200 méter magasan lehetett. Messzire nem lehetett ellátni, ellenben már hóhatár felett voltunk, ami mókásan hatott alulöltözött helyzetünkben. Emiatt úgy döntöttünk, hogy engedve a kísértésnek a vulkán megcsodálása után a szálláshelyünk felé vesszük az irányt, ahol lehetőség volt venni egy forró zuhanyt.

Harmadik nap a főváros, Palermo felé vettük az irányt, de aznap korán kellett indulnunk, mivel ez az úti célunk volt a legtávolabbi mind közül. Így viszont sikerült lencsevégre kapnom egy gyönyörű napfelkeltét.

szicilia_08
Húsvét vasárnap lévén sajnos nem sok minden volt látogatható, viszont az időjárás tökéletesnek bizonyult egy kiadós túrázásra, barangolásra a városban. Kívülről ugyan, de lehetőségünk nyílt megtekinteni a palermói Operaház épületét, amely több mint 22 évig épült. Mindez a méreteiben is érzékelhető, az épület átadásakor ez volt a világ második legnagyobb operája a párizsi után.

szicilia_09
A palermói Katedrális építése 1185-ben kezdődött meg, de mai formáját a 18. századra nyerte el. Több király és császár sírhelye is megtekinthető itt. Lévén, hogy az olaszok és a szicíliaiak erős katolikus gyökerekkel rendelkeznek, az ünnepi szertartáson is rengetegen vettek részt, a főváros összes temploma csordultig volt a hívekkel. Sétálgatva a város utcáin nagyobb rálátást tudtunk nyerni az összhangra, ami a fővárost jellemzi: egzotikus, mégis picit afrikai hangulatú város, melyben ettől függetlenül érződik a katolikus vonás, ez a kettősség ad neki egy elmondhatatlan érzést, ami megszállja az embert, miközben rója utcáit. Láthattuk, hogy az ott élő emberek mennyivel vidámabbak, és közvetlenebbek, függetlenül attól, hogy a sziget Olaszország egyik legelmaradottabb részének számít, ahol magas a munkanélküliség.

palermo-katedralisFotó: Dennis Jarvis

A szigeten töltött utolsó teljes napunkon a méltán híres várost, Taorminát látogattuk meg, ahol nem győzött az ember szebbnél szebb fotókat készíteni, gyönyörködni a város hangulatában és az ókori görög emlékekben, melyek szebb állapotban maradtak fenn, mint a siracusai görög emlékművek. A település utcái és épületei szépen fel vannak újítva, ami miatt elmondhatatlan mediterrán hangulat és jókedv ejti rabul az embert. Véleményem szerint ez volt a legszebb állapotban lévő település, amit megcsodálhattunk a szigeten.

szicilia_11

A város földrajzi fekvése is magáért beszél: a dombos területre épült közel a tengerparthoz. Az ókori romokról nagyon szép látkép tárul az ember elé a városra, a távoli hegyekre, illetve a tengerre.

szicilia_12

szicilia_13

A görög színház a Kr. e 3. században épült, azonban mai kinézetét a római korban (Kr. e 2 század) nyerte el, amely hatásaként a színház alkalmas volt gladiátorjátékok megrendezésére is. Emiatt gyakran emlegetik ezt a színházat római színháznak is. A siracusai színház után ez a sziget második legnagyobb színháza a maga 109 méteres átmérőjével. A reptérre menet még meglátogattuk a piciny hegyi falut Savoca-t, ami magával ragadó hangulatán, illetve kifejezetten extrém szerpentines útján kívül arról híres igazán, hogy ez volt az a település, ahová Michael Corleone menekült, a Keresztapa című Oscar-díjas filmben, illetve ennek a falunak a templomában játszódott a főszereplő első esküvője.

szicilia_14

Összességében Szicília egy nagyon magával ragadó hely tele kedves emberekkel, és meseszép látnivalókkal, nekünk öt nap kevésnek bizonyult ahhoz, hogy bejárjuk a szigetet. Nyáron ideális válasz a pihenéshez, de azoknak is jó szívvel ajánlhatom, akik szeretnék felfedezni a szigetet, a görög és római emlékeket és szeretnék megtapasztalni a sziget adta életéletérzést.

szicilia_10Márkot Instagramon is követhetitek.

Copyright © 2016 Baricsán Márk. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.