Főoldal / Úticélok / Külföldön / Téli csodaország – a Koli Nemzeti Park Finnországban
Kilátás nyugat felé

Téli csodaország – a Koli Nemzeti Park Finnországban

A Koli Nemzeti Park Kelet-Finnországban, Észak-Karéliában található, a legközelebbi nagyobb várostól, Joensuutól 70 kilométerre. A nemzeti park a csodás fehéres kvarc szikláiról, meredek dombjáról és sajátos mikroklímájáról híres. Télen a fákat teljesen beborítja a hó már akkor is, amikor a környéken nem alig esett. Egy másik érdekesség, hogy itt (is) található egy ideiglenes főűt, ami a Pielinen tó jegén halad minden télen és szeli azt keresztül lerövidítve Koli és Lieksa települések közötti utat. Személyautóval járható, kötelező kipróbálni!

Még több hóborított fenyő

Több, mint öt évig éltem Joensuu-ban párommal, így elég gyakori látogatói voltunk a parknak. A hosszú tél folyamán szombatonként olcsó síbusszal (5-15 € retúr jegy) is megközelíthető, de az év többi napján autóval legcélszerűbb felkeresni.  Néhányszor stoppoltunk is, mivel tömegközlekedéssel lehetetlen eljutni. Ez utóbbi probléma a legtöbb finn nemzeti parkra fennáll.

Pielinen-tó: hótalpas szán nyom az előtérben, a Koli-Lieksa főútvonal a háttérben.
Pielinen-tó: hótalpas szán nyom az előtérben, a Koli-Lieksa főútvonal a háttérben.

Finn tél

A téli időszak Finnországban decembertől egészen áprilisig tart. Sílesiklás, snowboardozás, sífutás, hótalpas túrázás és a lékhorgászat a legnépszerűbb tevékenységek az év havas felében. Természetesen hótalpas szánt is vezethetsz, ha szeretnéd megtapasztalni a finn vidéki élet és közlekedés ezen érdekes módját. Finn ismerős híján bérelhetsz egyet néhány órára, bár elég borsos ára van, egyszer mégis érdemes kipróbálni.

Ezért a látványért érdemes akár minusz 20-30°C-ban is kimenni fényképezni.
Ezért a látványért érdemes akár minusz 20-30°C-ban is kimenni fényképezni.

Ha derült az idő és így jók a látási viszonyok, a park legmagasabb pontjáról, Ukko Koliról nagyszerű a kilátás az alatt fekvő Pielinen tóra. A parkolótól ez mindössze 300 méternyire van, és sok idelátogató ennél nem is merészkedik távolabb, pedig a nemzeti park ennél jóval nagyobb.

A Pielinen-tó Ukko Koliból

Variációk síelésre

Finnországban a sífutás és a biatlon a legnépszerűbb téli sportok, de a lesiklást is lehet élvezni a finn dombokon. Pontosan, dombokon. Hegyek errefelé nincsenek, de van modern sílesikló központ a 347 méteres csúcsmagasságú Ukko Koli domb környékén. Két helyszínen számos lift és különféle nehézségű, de rövid, maximum 1.5 km-es pályák közül lehet választani.

Sífutás Ukko és Loma Koli között.

Nem vagyok nagy híve az alpesi sízésnek és snowboardozásnak sem, így számomra síelést a sífutás jelenti. Akár több, mint 50 km hosszú úthálózaton lehet felfedezni a környéket, bár általában 20-30 km-nyi van csak egyszerre karban tartva. Az egyik kedvenc utam Ukko-Koli tetejéről Loma-Koli-ig tartó 15 kilométeres szakasz. Nagyon látványos, és az elején eléggé meredek. A tél előre haladtával, amikor a Pielinen tó befagyott, bármerre elmehetsz síelni, akár a tó másik oldalára is.

Hótalpas túrázás és tábortűz

Ideje egy kis tábortüzet rakni az egyik pihenőhelyen. A hó nem akadály.
Ideje egy kis tábortüzet rakni az egyik pihenőhelyen. A hó nem akadály.

Ha a síelés nem elég különleges, akkor egy hótalpas túrára is benevezhetsz. Tudod, azok a majdnem teniszütő alakú dolgok, amiket a lábadra erősítesz. Természetesen a modern változat (amit bérelni is tudsz) már műanyag és kisebb. Ezek a hótalpak sokat segítenek, hogy ne süllyedj bele az akár egy méteres hóba. Sokan csak az Ukko-Koli csúcs környékén járkálnak a már félig letaposott hóban, de ha valami nagyobb kalandra vágysz, vedd célba Mäkrävaara dombját, és akár még távolabb is merészkedhetsz. Útközben több, tűzifával ellátott tűzrakóhely található, ahol kicsit felmelegedhetsz és megsütheted a finnek által nagyon kedvelt makkarát (virslit/kolbászt). Ha messzebbre merészkedsz, ingyenes menedékházakban is meghúzhatod magad, akár éjjelre is.

Hóval borított fák a csúcs környékén

Síelés, hótalpas túrázás, vagy csak fényképezés a csodás hóval borított fák között. Mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Talán ezért is az egyik legnépszerűbb Lappföldön kívüli nemzeti park az országban. Minden alkalommal amikor arra járok, csodaországban érzem magam.

Napnyugta kora délután

Copyright © 2017 Waga Katalin – www.ourlifeourtravel.com. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.