Főoldal / Úticélok / Külföldön / 5 mesébe illő karácsonyi vásár

5 mesébe illő karácsonyi vásár

A franciaországi Colmar, az a város, ahol a karácsony varázsát a legteljesebb valójában élheted meg hat héten keresztül, már 17 éve. Az ünnep fényei a város 5 karácsonyi vásárához vezetnek, évszázados házakkal szegélyezett kis utcák labirintusán keresztül. A város terein fészkelő vásárok építészeti sajátosságaikkal az összetartozás szigetei, olyanok, mint maga a város: bensőséges és autentikus. Minden vásár egy mini falu, ahol lelkes kézművesek nyüzsögnek. Legtöbbjük Elzászból érkezik, és termékeik minősége és egyedisége alapján lettek kiválasztva. Emellett egy sor érdekes programban vehetsz részt: vezetett városi túrák, borkóstolások, gyermek programok, tradicionális játékok kiállítása éppúgy, mint számos show és koncert.

colmar_karacsonyi-vasar

A „fehér” forralt bor és pörkölt mandula illata, földöntúli fények ezreinek csillogása, és a helyi rézfúvós bandák ünnepi zenéje… Évente egyszer a németországi Rothenburg ob der Tauber középkori város átváltozik egy mesebeli téli csodaországgá. A 15. század óta a karácsonyt megelőző ünnepi időszakot csodálatos adventi vásár kíséri. Visszatekintve a több, mint 500 éves hagyományra kevés dolog változott az évek során, ha mégis az a történelmi szokásokat szorosan követte. A szűken kanyargó utcák és festői terek, a városháza és árkádsorai mind-mind fabódékkal szegélyezettek, tökéletesen feldíszítve a karácsonyi időszakra. Ezen az elbűvölő karácsonyi vásáron mindent megtalálsz, legyen az tradicionális karácsonyi sütemény, vagy illatos forralt bor. Kacatok vagy kincsek? A gyönyörűen elkészített karácsonyi dekorációk szolgálhatnak meglepetésként szeretteinknek, vagy emlékként a Rothenburgban töltött időnkről.

DEU , Deutschland , Rothenburg - Weihnachtsmarkt auf dem Marktplatz | DEU , Germany, Rothenburg - Weihnachtsmarkt auf dem Marktplatz | [ Veroeffentlichung nur gegen Honorar nach MFM und Urhebervermerk: (c) Peter Frischmuth / argus. Belegexemplar an Argus Fotoarchiv GmbH, Sternstr.67, 20357 Hamburg, Germany, Tel.040-433707, e-mail: argus@argus-foto.de, Photographer Portfolio: www.peterfrischmuth.de , Bank: SEB, BLZ 20010111,Kto.1285865200, IBAN: DE27200101111285865200, BIC: ESSEDE5F200 ]

Lássuk be; a karácsonyt kevés helyen kíséri annyi csodás karácsonyi vásár mint Németországban, ahol az olyan tradíciók, mint az adventi naptár, az adventi koszorú, a mézeskalács házak, a fa diótörők és maguk a vásárok is épp olyan élettel teliek, mint évszázadokkal ezelőtt. A turistaúttól távolabb, Coburg városa igazi kincs jellegzetes bajor házaival, középkori sikátoraival és a karácsonyi varázslattal. A város ókori kastélya alatt pompázó karácsonyi vásár tele van fajátékokkal, kerámiával, megfűszerezve mindezt a csodás atmoszférával. Sőt, régi kocsik is várják a látogatókat egy romantikus útra a városban, miközben kézművesek készítik portékáikat és a pörkölt mandula, tradicionális sült kolbász és forralt bor illata járja át a levegőt.

coburg_karacsonyi-vasar

Üdvözlünk a tallinni karácsonyi vásáron! A Városháza téren tartott vásár mesebeli atmoszférája bármit lehetővé tesz. Mindennek a középpontjában – a gyermekek körében örök kedvenc Mikulás és rénszarvasai mellett – Észtország leghíresebb karácsonyfája áll, kis bódékkal övezve. Találsz itt rengeteg kézműves terméket és persze szezonális észt ételeket, italokat. Tallinn középkori óvárosa különös mágikus fényben tündököl az évnek ebben a szakában, amikor friss hó borítja a házakat, és gyertyák, mécsesek fénye tölti meg a macskaköves utakat pislákoló fénnyel. Tallinn volt az otthona a világ első karácsonyfájának. Ezt a fát a Városháza téren állították fel, és ez volt a középpontja egy 1441-ben kezdődő rituálénak, ahol nőtlen kereskedők énekeltek és táncoltak helyi lányokkal a fa körül, amit utána felgyújtottak. Ez volt az első publikus karácsonyfa, amit valaha kiállítottak Európában. A tradíciót most újra felélesztették.

tallin_karacsonyi-vasarFotó: Marit & Toomas Hinnosaar

Európa gótikus tündérmeséje varázslattal és pompával ünnepli a karácsonyt, lélegzetelállító építészete igazán drámai díszletet biztosít az illatos forralt bor kóstolásához, a kényelmes sétákhoz, vagy a karácsonyi ajándék kajtatásához. A legnagyobb, legidősebb és leglenyűgözőbb karácsonyi vásár Prágában az Óváros téren, a Tyn templom lábánál található, de a Vencel téren és a Náměstí Mírunál találhatók is éppolyan vonzók. A vidám, gyönyörűen dekorált fabódék dugig vannak mindenféle ünnepi jóval, a kézzel készített ajándéktárgyaktól és gyönyörű karácsonyfadíszektől kezdve a tipikus cseh finomságokig, mint például a sült sonka és a Trdelník (avagy kürtöskalács), egy tradicionális forró cukorral bevont sütemény és természetesen karácsonyi zenével, fényekkel és betlehemi játékokkal.

praga_karacsonyi-vasar

Mi idén a nürnbergi karácsonyi vásárba látogattunk el, melyről bővebben is mesélünk, ha ide kattintasz! Ti merre jártatok? Küldjetek nekünk fotót vagy akár egy cikket is a legemlékezetesebb karácsonyi vásárotokról!