Főoldal / Úticélok / Külföldön / Sziklára épült szentélyek

Sziklára épült szentélyek

Távol a világ zajától, a béke és a magány szimbólumai a most bemutatott sziklára épült szentélyek (kolostorok, templomok). Régen mindössze csak néhány a legelkötelezettebb hívők közül juthatott fel ezekbe a szentélyekbe, miközben a szerzetesek közel Istenhez folytathatták a vallásgyakorlást. Ma azonban legtöbbjük turisztikai célokat is szolgál. Láthatjuk, hogy nem árt felkészülni, ha szeretnénk őket közelebbről is szemügyre venni.

TaungKalat monostor, Burma (Myanmar)

taungkalat-monostor_burmaFotó: Guillén Pérez

Bagantól délre található cukorsüveg hegyen, a Popa hegyen (1518m) áll a TaungKalat buddhista szentély. Gyönyörű látványt nyújtanak az erdő borította tájban megcsillanó aranyszínű tetejű pagodák, avagy a Natok palotája (ősi szellemek). A Popa hegy i.e. 442-ben egy vulkánkitörés során jött létre és azóta is az istenek és szellemek lakóhelyéül szolgál. A hegyen álló templomot csak az odavezető 777 lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, mezítláb. Ám arra készüljünk fel, hogy a hegyen élő néhány tucat majom nem csak szórakoztatja az embereket, hanem a lépcsők tele vannak az ürülékükkel és vérükkel, tehát érdemes odafigyelni hova lépünk. A hegytetőn templomok, buddhaszobrok, adománygyűjtő perselyek és tiszta időben gyönyörű kilátás fogadja a látogatót. Néhány szabályt azonban be kell tartanunk, nem viselhetünk a hegyen fekete és vörös színű ruhát, és nem szabad húst vinni magunkkal.

 

Taktshang kolostor, Bhutám

taktshang-kolostor_bhutanFotó: Soham Banerjee

A Himalája keleti részén található a világ egyik legelzártabb országa Bhután. Leghíresebb kolostora, a 900 méter magas sziklafalon Paro völgy felett található Taktshang Kolostor. A legenda szerint Rimpoche Guru, a 8. században egy tigris hátán repült ide és űzte el a gonosz szellemeket. A kolostor eme győzelem helyszínén épült, és nevét is innen kapta: Tigris Fészek. A kolostor azóta is egyet jelent: a jó győzelmét a gonosz felett. 1998-ban a Taktshang kolostor egy tűzvészben leégett, de a restaurátoroknak köszönhetően ma már újra régi fényében pompázik. A meredek hegyoldalon egy megterhelő gyalogút vezet fel, de ha szerencsénk van és a bhutáni király hivatala engedélyezi, belülről is megcsodálhatjuk a szentélyt.

 

Sümela kolostor, Törökország

sumela-kolostor_torokorszag

Trabzontól nem messze, egy meredek sziklaszirten, fecskefészekszerűen helyezkedik el a Sümela (Szent Mária) kolostor. A legenda szerint ezen a helyen Mária arcát látták a sziklafalban, így az alapítók Barnabás és Szofóniusz egy vallási szentélyt emeltek a 4. században erre a különleges helyre. A világhíres görög-ortodox kolostor a 14. században nyerte el jelenlegi formáját. A 300 méter magas sziklafalra egy meredek, de festői szépségű ösvény vezet fel.

 

Xuan Kong Si függőtemplom, Kína

xuankongsi-fuggotemplom_kinaFotó: JPBennett1

Pekingtől mintegy 500 kilométerre, délnyugatra a Shanxi tartományban található a Xuan Kong Si függőtemplom. A Függő Kolostort a Jinlong kanyon fölé egy függőleges sziklafalra építették. A 491-ben épült Függő Kolostor buddhista, taoista és konfuciánus elemeket is hordoz. Termei és pavilonjai a szikla felszínén épültek kihasználva a természet adottságait, a kiszögelléseket és a bemélyedéseket. Az egyes épületeket folyósok, pallók és hidak kötik össze. Egyedülálló építészeti megoldásokat alkalmaztak, a keresztgerendák, melyek az épületet tartják, a sziklába vannak süllyesztve, lentről nézve a templom azt a látszatot kelti mintha mindjárt lezuhanna. A mintegy 1500 éve készített Függő templomnak ma is csodájára járnak a mérnökök a világ minden tájáról.

 

Meteora, Görögország

Nagy Meteoron kolostor_Meteora_Gorogorszag
Görögország egyik legkülönlegesebb és legkedveltebb látványosságai a Pindosz-hegységben elszórtan elhelyezkedő kolostorok. A 300 méter magas sziklák tetején álló 24 kolostorból mára csak 13 maradt meg, amelyből ma már csak ötöt használnak a szerzetesek, apácák. A 15. században a menekültekkel érkezett Athanásziosz szerzetes volt a kolostorváros megalapítója. Míg régen kötélhágcsókon felmászva vagy csörlővel felhúzott kosárban lehetett feljutni, addig ma már sziklából kivájt lépcsőkön lehet megközelíteni a kolostorokat. A kolostorok elég rapszodikusan vannak nyitva, úgyhogy érdemes előre tájékozódni. A hat legszebb Meteora kolostorról itt olvashatsz!