Főoldal / Úticélok / Külföldön / Hebridák – Skócia legcsodálatosabb vidéke

Hebridák – Skócia legcsodálatosabb vidéke

Skócia nyugati partjainál az Atlanti-óceánban helyezkedik el a változatos látványt nyújtó több száz szigetből felépülő szigetcsoport a Hebridák. Két világ találkozása ez a hely: a buja, zöldellő Belső-Hebridák és a zord, sivár, erős szeleknek kitett Külső-Hebridák. A történelem során kelták, vikingek később angolok és skótok háborúztak a szigetekért, mára azonban alig néhány szigetnek van lakója. A turisták számára azonban közkedvelt célponttá vált az egykoron csak geológusok, ornitológusok és hegymászók által látogatott szigetcsoport. A teljesség igénye nélkül, íme, néhány csodálatos látnivaló Skócia kétségtelenül legmegbabonázóbb vidékéről.

 

Belső-Hebridák

A Belső-Hebridák legnagyobb szigete a Skye sziget, melyet „kis-Skóciának” is neveznek, mert magában foglalja az egész ország esszenciáját. A Trotternish – félszigeten, a Szentélynek nevezett bazaltcsoport közepén magányos őrszemként emelkedik ki a 49 méter magas bazaltpillér, az Old Man of Storr, mely évszázadokon át segítette a hajók tájékozódását. E különös természeti képződményeket ősi vulkáni tevékenység hozta létre évmilliókkal ezelőtt.

the-old-man-of-storr_skye-sziget_hebridak_skociaFotó: J McSporran

Skye szigete felé vezető úton, három tó találkozásánál egy sziklára épült a lenyűgöző Eilean Donan kastély 1220-ban, mely egykoron a hódító vikingek visszaszorítására szolgált. A várat 1718-ban az angolok lerombolták, majd a 19. században felújították, azóta számos filmforgatás helyszínéül is szolgált ez a csodálatos kastély (Hegylakó, James Bond, Elizabeth).

eilean-donan_skye_hebridak_skociaFotó: David Sanz

Szintén a Belső-Hebridákhoz tartozik Staffa szigete, ahol talán a szigetcsoport legérdekesebb geológia képződményét a Fingal-barlangot találjuk, ahova a turisták számára barlangnéző túrákat indítanak a közeli Mull szigetről. A tenger hullámzása által kivájt barlang egyedülállóságát az adja, hogy a barlangok szokásos karbonát kőzetével szemben bazaltorgonák építik fel, melyek egy 60 millió éves óriási vulkánkitörés eredményeként jöttek létre.

fingal-barlanf_staffa_hebridak_skociaFotó: dun_deagh

Külső-Hebridák

A Külső-Hebridák legnagyobb szigete Lewis (Harris), itt található a szigetcsoport fővárosa a mindössze 8000 lélekszámú Stornoway. A kikötő város gazdag természeti és történelmi örökséggel várja látogatóit, mint a kelta kultúra epicentruma. A külső Hebridák számos lélegzetelállítóan gyönyörű stranddal rendelkezik. A mindig szeles időjárás miatt a vízi sportok szerelmeseinek igazi paradicsomi hely például Mangersta strandja.

mangersta-strand_lewis_hebridak_skociaFotó: marcus_jb1973

Lewis szigetén találjuk a hárommilliárd éves sziklákból faragott, világszerte híres Callanish állóköveket. A köveket a sziget első lakói kb 5000 évvel ezelőtt állították. A kövek 13 méteres átmérőjű kőkört alkotnak, melyben a középső körben álló szikla 4,5 méter magasan emelkedik ki az őt körülvevő külső kört alkotó 3,5 méter magas kövekből. Hasonlóan Stonehengehez pontos funkciója nem ismert, de valószínűleg rituális központ volt.

callanish_lewis_hebridak_skociaFotó: clnmac

Barra a Külső-Hebridákhoz tartozó sziget rejti a világ egyik leglátványosabb repülőterét. A világon ez az egyetlen repülőtér, mely a kifutópályaként üzemelő tengerparti homokján menetrendszerinti járatokat fogad. A menetrend természetesen az ár-apály tevékenységhez igazodik, mert csak apály idején tudnak a gépek fel- és leszállni.

barra-repuloter_hebridak_skociaFotó: calflier001 Címfotó: Christopher Combe Photography