Főoldal / Úticélok / Külföldön / Az Üdvösség Hegy – Salvation mountain

Az Üdvösség Hegy – Salvation mountain

A Dél-Kaliforniai pusztaság közepén festett tábla jelzi az utat a megváltás felé. Nem a délibáb játszik szemünkkel és nem is a képzeletünk szüleménye. Egy ide nem illő, káprázatos színkavalkád emelkedik a bozótos sivatag porából, mely teremtőjétől a Salvation Mountain nevet kapta. Első látásra feltűnő sőt mi több zavarba ejtő a látvány ami közelebbről még inkább abszurdnak tűnik, elvégre senki sem számít festett biblikus frázisokra az Isten háta mögött. Azonban ha az ember ad egy kis időt e nem mindennapi kegyhely megismerésére, úgy a furcsán bizarr tákolmány csodálatra méltó alkotássá minősül át.

Slab City határán vagyunk, valahol félúton a Joshua Tree Nemzeti park és az Anza Borrego Desert Park között, a Salton Sea szomszédságában. Távol mindentől a nagy semmi közepén immár 3 órája autózunk Los Angelesből, hogy mi is bebocsátást nyerjünk a miniatűr mennyországba. Odakint majd’ 40 fokos nyári forróság van pedig még csak március elején járunk, ráadásul még dél sincs. Bele se akarok gondolni milyen hőség van itt egy nyári délután. A kétes kinézetű tanya utcáin lepusztult mobil házak sorakoznak, amiben csak sejtjük hogy laknak is. Életnek nem sok jelét látjuk még keresztül gurulunk az elhagyott épületek között, ám a parkolónak kijelölt placchoz érve kisebb forgalmi dugóval szembesülünk.

Processed with MOLDIV


Megérkeztünk hát az Üdvösség Hegyéhez ahol az “Isten hozott” köszöntés egész új megvilágításba kerül. A három emelet magas színes hegyoldalt kereszt koronázza meg és egy hatalmas vörös szív felett egyszerű, tiszta üzenetet hordoz : “Isten a szeretet!” A cukormáz borította szavak mögött azonban sokkal több rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Egy igaz történet hitvallásról, eltökéltségről, kitartásról, és arról az emberről aki megalkotta majd haláláig tökéletesítette ezt a különleges sivatagi menedéket melyhez fogható nincs még egy az USA-ban, de talán sehol az egész világon.

Processed with MOLDIV

Mielőtt belepnénk a szivárvány színű sivatagi szentélybe elhagyott kocsironcsok között sétálunk keresztül. Alkotójuk gondoskodott róla hogy megóvja őket az idő vasfogától, igy most rozsda helyett festék takar minden centit. Ha esetleg valaki nem érezné az isteni jelenlétet csak szólok Jézus mindenhol ott van. Nagyon keresgélni sem kell. Akármilyen bizarrnak tűnik, az összes létező felület magán viseli nevét legyen az postaláda, markoló lapát, ócska furgon vagy akár egy teljes hegyoldal.

Itt semmi sem vész kárba, és minden felesleges lom elnyeri méltó dicsőségét. Dekorált gumiabroncsok hevernek szerte szét, szentírás kerül a talicskába, és Noé bárkája is megtalálja helyét a festett paradicsomban. Még ebben a színkavalkádban is van valami művészi rend. Festett virágok, gyümölcsfák és vízesés keretezi az Édenkertet melyen keresztül sárga út vezet a hegy tetejére. Galambok, a boldogság kék madara, és megannyi minden más is helyet kap ebben a rikító sivatagi oázisban, mely az univerzális szeretetet hirdeti. Íme a hegy ami ékes bizonyítékként szolgál arra, hogy mire képes a hit ereje. Úgy hírlik hegyeket képes megmozgatni és mi tagadás itt teljesen helytálló, sőt mi több kézzel fogható a metafora.

salvation mountain_02

Története nem kevésbé különleges mint az emlékmű önmaga. Egyetlen ember műve az egész aki közel három évtizedet szentelt életéből a Salvation Mountain-nek. A vermonti születésű Leonard Knight a 80’as évek elején érkezett Slab Citybe öreg furgonján egy hőlégballonnal, valamint azzal a tervvel a fejében hogy keresztül szeli az országot. Isten igéjét akarta hirdetni saját készítésű patchwork ballonján amin 14 évig dolgozott mire mondhatni elkészült vele. Igen ám csakhogy ember tervez Isten végez, és a jelek szerint az Úrnak sokkal nagyobb szabású tervei voltak Leonard célját illetően… A többszöri nekifutásra füstbe ment repülési kísérletek után be kellett látnia, hogy kudarcot vallott. Mielőtt azonban tovább állt volna úgy döntött marad még egy hétre, hogy formába öntse mindazt ami belülről égette. Végül is a szó elszáll -pláne fent az égen, az írás viszont megmarad.


Így történt hogy egy fél zsáknyi cementből kisebb emlékmű építésébe kezdett, amihez végül 60 ezer gallon festéket használt fel, az egy hetes alkotói szabadságból pedig közel 30 év lett. Cseppet sem volt egyszerű dolga, hiszen a homokos talajra építkezni és festeni több volt mint egyszerű kihívás, nem beszélve a forróságról, ami itt extrém mértéket ölt. Nem volt áram, vezetékes víz, sem fűtés, és gyakorlatilag nélkülöznie kellett mindent ami számunkra alapvető. Mindezek ellenére ő fáradhatatlanul dolgozott 4 éven át a helyiek pedig folyamatosan biztosították hozzá a festéket. Úgy tűnt szépen emelkedik az Üdvösség Hegy mire egyik nap az egész hegyoldal leomlott. Ő azonban elkeseredés helyett megköszönte az Úrnak amiért megmutatta neki hogy a hegy nem biztonságos, és megfogadta hogy újra felépíti.


Pontosan így is tett, újra nekivágott de ezúttal okosabban építkezett ügyelve a részletekre. Teltek az évek -érkezése óta pontosan tíz, és ahogy a hegy egyre csak emelkedett, úgy nőtt az érdeklődés is tevékenysége iránt. A figyelem elsősorban a megyei hatóságokra korlátozódott, akik cseppet sem nézték jó szemmel munkásságát, a vallásos indíttatását pedig ha lehet még kevésbé. Gyors megoldásként lezárták a területet súlyos környezet szennyezés címszóval. A helyiek azonban jobb sorsot szántak az Üdvösség Hegyének és összefogtak, hogy megvédjék ami az övék. Több száz aláírást gyűjtöttek össze a Salvation Mountain támogatására, még végül Leonard megértve küldetésének nagyságát úgy döntött ezennel nem adja fel. Talajmintát vett és független laborokhoz küldte, hogy igazolja a jogszerűtlen eljárást, az eredményeken pedig senki nem lepődött meg. Így végül folytathatta küldetését még vagy húsz éven át.


A hegy elkészültével műve korántsem fejeződött be, sőt új ötletektől vezérelve nagyszabású projektbe kezdett. Lévén hogy itt a forróság fedél híján majd-nemhogy elviselhetetlen, agyagból és szalmából fedett kuckót épített a navajok mintáján, majd mellé egy színes labirintus jellegű múzeumot. Mondanom sem kell, hogy a falakon a Teremtő, Jézus és a szeretet elválaszthatatlan hármasa alkotja az ismétlődő motívumot egy-egy oda illő bibliai hivatkozással. Időközben egész otthonossá varázsolta a Hoganként ismert kunyhót ámbár sosem költözött be, továbbra is egy kiszuperált és átalakított iskolabuszban élte életét. A kis födém kunyhó emlék tárgyakat őriz amit a látogatók hagytak itt, fényképeket és újságcikkeket a régi időkből, mikor mindenfelől csak a támadás érte. De lám-lám a kitartása végül is meghozta gyümölcsét, híre messzire eljutott egészen a képviselőházig, immár azonban pozitív felhanggal. Az Üdvösség Hegy mely anno a buldózer fenyegetésével nézett szembe ma egy levelet őriz a kaliforniai Barbara Boxer szenátortól. Ez a levél a munkájának hivatalos elismerése mely a 107. számú kongresszusi nyilatkozatban jegyzi fel Leonard Knight nevét amíg a Salvation Mountaint nem kevesebb mint nemzeti kincsként említi meg.


Az üzenet végül célba ért. Idegenek érkeztek méghozzá egyre többen, a világ minden tájáról hogy megcsodálják Isten országának szivárványszínű képzeletmását. Mi is ezért jöttünk a sivatag közepére, s bár első látásra úgy gondoltam csak egy hobó volt, aki sajátos stílusba öntötte vallásos buzgalmát utólag beismerem hogy elhamarkodottan ítélkeztem felette. Nem volt szerencsém személyesen találkozni vele de úgy tudom mindenki szerette aki ismerte, és mindenkit barátként üdvözölt “otthonában”. Egyszerűen élt és egyszerűen távozott el közülünk 2014-ben. Nem tartotta magát sem szentnek, sem művésznek, és bár nem váltotta meg a világot mégis maradandót alkotott. Nem voltak földi javai, de nyomot hagyott maga után. Filozófiája ugyanolyan egyszerű és őszinte mint amilyen Ő maga volt. “Isten a szeretet és a szeretet egyetemes.” Ennyi. Az egyetlen és örök érvényű igazság, mely évezredek óta a szemünk előtt van, mégis sokszor félreértjük. Leonard Knight rendíthetetlenül hitt abban hogy a szeretet a kulcs ahhoz hogy harmóniában létezhessünk egymás mellett a világban, és minden elutasítás, támadás és megpróbáltatás ellenére hirdette ezt.

salvation mountain_03
Én sem tehetek máshogy mint továbbadom az üzenetét, hátha valahol valakiben gyökeret ereszt. Hogy ezúttal milyen messzire jut el nem tudhatom mint ahogy azt sem hogy milyen fogadtatásra talál, de talán ez már nem is az én dolgom. Egy valami elmondhatok, az Üdvösség Hegy kapuja minden látogató előtt nyitva áll vallásos meggyőződésre való tekintet nélkül. Hogy kinek milyen értéket hordoz ez a különös emlékmű az egyéni. Én a magam részéről csodálattal adózom az Üdvösség Hegy előtt, ami színes falai közt őrzi tovább Leonard Knight lelkét Isten és Jézus társaságában, minden oldalról szeretettel körülvéve.

További remek beszámolókat olvashatsz Amerika legszebb természeti kincseiről a Top USA Tippek weboldalon.
Copyright © 2016 Top USA Trip – Kiss Juditka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.