Főoldal / Úticélok / Külföldön / Grímsey, sarkköri oázis a Grönlandi-tengeren

Grímsey, sarkköri oázis a Grönlandi-tengeren

Grímsey cseppnyi sziget a Grönlandi-tengeren, Izlandtól mintegy 40 km-re északra, az Északi-sarkkör mentén. Csupán ennyi információból egy zord, kietlen földdarabra gondolhatunk az óceán közepén, de a valóság ennél jóval árnyaltabb: az Észak-Atlanti-áramlatnak köszönhetően a klíma kiegyenlített, nyáron akár 20 fokig is felkúszhat a hőmérséklet, télen pedig ritkán süllyed -10°C alá. Grímsey fátlan szigete Izland legészakibb lakott területe, 89 ember és 5 millió madár otthona, ide látogattunk júniusban, a napfényes éjszakák idején.

Izland népszerűsége az utóbbi években töretlenül növekszik, ennek köszönhetően Grímsey-n is megjelentek a turisták, köztük igen nagy számban az Ázsiából érkezők. Tömegturizmusról azonban nem beszélhetünk, hiszen a látogatók számát a szigetre való eljutási lehetőségek erősen korlátozzák.

Grimsey_sziget_Izland_15

Két lehetőségünk van: választhatjuk a Dalvíkból heti háromszor induló kompjáratot, vagy a szigetet Akureyrivel összekötő, nyáron mindennap közlekedő menetrend szerinti repülőjáratot. Mi a lényegesen olcsóbb kompot választottuk, ezzel azonban irányonként 3 órás, a gyomrot igencsak megviselő hánykolódásra kell számítanunk.

Grimsey_sziget_Izland_11

A komp reggel 9 órakor indul Izland leghosszabb fjordja, az Eyjafjörður partján fekvő Dalvík apró kikötővárosából. Míg a hajó a fjordban halad, alig lehet érezni a hullámzást, azonban kiérve a nyílt tengerre felerősödik a szél és hullámok is egyre nagyobbra tornyosulnak. Ekkor a hajó személyzete körbemegy és minden utasnak zacskót oszt az esetleges „balesetek” elkerülése végett. Emiatt, valamint a csodálatos látvány, és az időnként felbukkanó bálnák miatt is érdemes inkább a fedélzeten időzni, ahol elviselhetőbb az imbolygás, de mi az út felénél sajnos visszakényszerültünk a belső utastérbe a hajón átcsapó hullámok végett, ahol filmek vetítésével szórakoztatják a 40-50 fős utazóközönséget.

Grimsey_sziget_Izland_13

12 óra után futott be a hajónk a sziget délnyugati oldalán húzódó kikötőbe, ahol a rakodók már várták a komppal érkező ellátmányt. Itt található az egyetlen település, Sandvik néhány házzal, templommal, egy panzióval (a másik északabbra, a reptér mellett áll) szuvenír bolttal és egy vendéglővel, ahol megkóstolhatjuk az izlandi ínyencségeket, a bárány-, lunda-, és bálnahúst is.

Grimsey_sziget_Izland_12

Mi beértük a brokkolikrémlevessel és friss magos kenyérrel, majd útnak indultunk felfedezni a sziget legnagyobb vonzerejét, az Északi-sarkkört, és jelképét, a lundákat. Szerencsénkre csodálatos időjárást fogtunk ki, a nap melegen sütött, a szél is elviselhető erősségű volt és egy felhő nem volt az égen. Ilyen tiszta időben Izland felé visszatekintve láthatjuk, hogy a pitypangokkal tarkított mezők felett a távolban a fő sziget havas hegyei magasodnak, teljesen egyedülálló, leírhatatlanul csodálatos látvánnyal megajándékozva a világ e távoli pontjára szakadt utazót.

Grimsey_sziget_Izland_02

A sziget mindkét oldalán kavicsos-földes út vezet a Grímsey északi végében található Storholl kilátóponthoz. A nyugati oldalon futó út mentén, a reptér mögött tábla és fémcső jelzi az Északi-sarkkör vonalát.

Grimsey_sziget_Izland_08

Innen néhány percnyi séta és egy rövid, meredekebb emelkedő után elértük a Storhollt, mely a maga 105 méterével a sziget legmagasabb pontja, ahonnan minden irányba csodálatos kilátás nyílik.

Grimsey_sziget_Izland_17


A sziklák függőlegesen zuhannak a hullámzó óceánba, a felszálló légáramlatokat kihasználva gyönyörű lundák lebegnek a szakadék pereménél, és semmi mást nem hallunk, csak az óceán morajlását és a madarak rikoltásait.
Grimsey_sziget_Izland_05
Grimsey_sziget_Izland_06

Ez az a pillanat, amiért megéri ilyen messzire utazni, itt nincs más dolgunk, csak leülni a hosszú, nagyon puha és mesésen zöld fűbe, és a tengeri madarak piruettjeiben gyönyörködni az óceáni szélben. Grímsey az ornitológusok és természetfilmesek paradicsoma, ezért a madarak már hozzászoktak a látogatókhoz. Mivel senki nem bántja őket, meglepően bizalmasak és pár méterig meg lehet közelíteni őket. Közelebb amúgy sem célszerű menni, mert a madarak a sziklák ormain fészkelnek 100 méterrel az óceán felett…

Grimsey_sziget_Izland_04
Grimsey_sziget_Izland_03

A komp délután 4 órakor indul vissza Dalvíkba, ezért nincs túl sok idő a heverészésre, ha körbe akarjuk járni a szigetet. Meglátogathatjuk a templomot, mely a kikötőtől nem messze található és arról nevezetes, hogy a legenda szerint a papjának az ágyán halad át az északi sarkkör. Emellett érdemes betérni a kikötő felett található panzió boltjába is, ahol a lakosok saját készítésű – ezáltal sokkal egyedibb – szuvenírjeit vásárolhatjuk meg, valamint képeslapot is küldhetünk az otthoniaknak.

Grimsey_sziget_Izland_10

A visszaút szerencsére békésebben telt, a hajó napos, meleg oldalán heverészve eszünkbe sem jut, hogy a Grönlandi-tengeren hajózunk, de ha átmerészkedünk a szeles, árnyékos oldalra, rögtön visszacsöppenünk a körülbelül 5°C-os valóságba. Nem sokkal este 7 óra után érkeztünk vissza Dalvík csendes kikötőjébe.

Grimsey_sziget_Izland_16

Grímseyt azoknak ajánlom, akik kalandvágyóak, nem rettennek vissza az esetleges kihívásoktól, és valamilyen igazán különleges helyre vágynak, ahol megtapasztalhatják, milyen az élet egy apró szigeten, az északi sarkkörön. És hogy igaz-e a legenda, mely szerint a pap ágyán halad át a nevezetes szélességi kör? Utazzatok el ide, és megtudjátok!

Grimsey_sziget_Izland_07

Copyright © 2016 Pécsi Linda. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.