Főoldal / Úticélok / Külföldön / A varázslatos Seychelle-szigetek – La Digue

A varázslatos Seychelle-szigetek – La Digue

La Digue a Seychelle-szigetek harmadik legjelentősebb szigete Mahe és Praslin után és mindössze 11 kilométerre fekszik Praslintól.  Erre az aprócska, festői szépségű szigetre komppal juthatunk el, illetve helikopterrel, ha a tehetősebbek közé tartozunk.

Ha az embereket jellemezzük általánosan elmondhatjuk, hogy ahányféle ember létezik, annyi személyiség és egyéniség. Nincs ez másként a Seychelle-szigetek aprócska, varázslatos ékköveivel sem. Bizony, egytől egyig külön atmoszférával rendelkeznek és mindenhol mást és mást élhetünk át a trópusi kavalkádból.

La Digue a harmadik legjelentősebb sziget a Seychelle-szigetek belső szigeteit tekintve. Nevét egy francia felfedező flotta egyik hajójáról kapta, mely 1768-ban járt a Seychelle-szigeteknél. Először francia kolónia létesült a szigeten afrikai rabszolgákkal, később ázsiai betelepülők is keveredtek a lakosokkal. A szigeten élőket a mai napig Digous-nak hívják, melyet mi is sokszor hallottunk emlegetni a hétköznapi beszélgetéseink során

la digue_seychelle_szigetek_11

La Digue egyik unikális eleme, hogy a fő közlekedési eszköz a bicikli és a zebus riksa. Eredetileg a kocsik teljes mértékben ki voltak tiltva a szigetről, ami napjainkra sajnos megváltozott, mindazonáltal a sziget varázsát a mai napig ez fémjelzi. Nem túl nagy mérete miatt remekül körbetekerhető akár 1-2 nap alatt.

la digue_seychelle_szigetek_06

Nézzük, hova is induljunk a kikötőbe érkezve, miután leszálltunk a Cat Rose nevű kompról. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy elsőnek béreljünk egy biciklit. Többnyire ezt már a kikötőben ajánlgatják, árak tekintetében nincs nagy különbség akárkihez megyünk is. Azzal viszont egy keveset spórolhatunk, ha helyi pénzzel fizetünk (SCR), hiszen így nem kerekítenek felfelé.

Rögtön a kis sziget La Passe részének forgatagában találjuk magunkat, ahol főleg szuvenír árusok, élelmiszerboltok, riksák sorakoznak. Itt döntenünk kell, hogy balra vagy jobbra folytatjuk a sziget felfedezését. Ha csak egy napra érkezünk, mi azt javasoljuk, hogy jobbra induljunk el először, az L’Union Estate irányába. A hangulatos kis úton nincs sok lehetőség arra, hogy eltévedjünk, vegyüljünk bele a helyiek mindennapjaiba és raktározzuk el magunkba, azt a sok-sok mosolygó arcot, akikkel találkozunk.

A Veuve Rezervátum a házakkal összeolvadva terül el, igazi trópusi kis meseerdő ez. Területére ingyenes a belépés, bárki végigsétálhat a kiépített tanösvényeken. A  nevében is szereplő veuve, a Seychelles-szigeteki paradicsom-légykapó helyi, kreol megnevezése, ez La Digue szigetének ikonikus madara, mely csak itt található meg az egész világon. Évente nagyjából 1000 turista látogatja meg ezt a csodálatos kis rezervátumot és fedezi fel ezt a nem mindennapi kuriózumot! Az információs központban nagyon segítőkészek és ha kedvesen érdeklődünk, szívesen kisétálnak velünk az ösvényekre és segítenek a fák lombkoronájában közlekedő madarakat felfedezni.

la digue_seychelle_szigetek_10

Innen tovább folytatva utunkat az L’Union Estate-nél belépőjegyet kell váltanunk. Számos látnivaló a birtokon belül található és kár lenne kihagyni! Láthatunk egy az ültetvényes időkből maradt kopra malmot, valamint a régi Ültetvényes Házat is, amely néhányunknak bizony ismerős lehet. Másként az Emanuelle házként emlegetik, hiszen itt forgatták az egykor igen kultikus film egyik jelenetét.

la digue_seychelle_szigetek_02

Találhatunk még itt aldabra óriásteknősöket, valamint varázslatos vanília ültetvények között biciklizhetünk.

la digue_seychelle_szigetek_07

A leghíresebb látványosság mégis a Source d’Argent homokos partja, ahol a híres Bounty és Bacardi reklámokat is forgatták. Festői szépsége elvitathatatlan, ide azonban már csak gyalogosan érkezhetünk, egy tábla jelzi a biciklik leparkolását. A part valóban nagyon népszerű, ez szinte az egyetlen olyan pont, ahol bizonyos időszakokban relatíve sok embert találunk. Mielőtt tovább indulnánk a szigeten érdemes még egy pillantást vetni a birtokon található régi temetőre, mely az elsőnek ide érkezett telepesek nyughelye.

Grand Anse

la digue_seychelle_szigetek_04

Utunkat tovább folytathatjuk, a mindössze 20-25 percre fekvő partszakaszhoz. Bár úszni itt az áramlatok miatt szigorúan tilos, mindig hatalmas hullámokkal nyűgöz le ez a part, így kár lenne kihagyni a listáról.

Anse Marron

La Digue egyik apró, eldugott kis gyöngyszeme a part, melyet csak a rutinosak vesznek fel a listájukra. Mivel a túraútvonalat a partig nagyon nehéz egyedül megtalálni és figyelni kell az apály-dagály óráira is, így mindenképpen érdemes helyi túravezetőt fogadnunk. Kihívásokkal teli útvonal, ám minden fáradtságot megér ez a lenyűgöző part. A túrák általában egy naposak, érdemes túraszandálban vagy túracipőben indulni, hiszen nem csak a homokban sétálgatunk, gránitsziklára fel és le kell mászni!

la digue_seychelle_szigetek_08Fotó

La Digue kiváló kiindulási pont egynapos kirándulásokra a környező apró kis szigetekre. Próbáltam összeszedni Nektek a fontosabbakat, hiszen ha már ilyen messzire jut el az ember, nem árt mindent alaposan szemügyre venni.

 

Grande Soeur avagy Sisters Islands

La Digue szigetétől 6 kilométerre fekszenek ezek a csodálatos kis szigetek. Ez egy kiemelkedően jó hely sznorizásra és búvárkodásr, a szigetek közül Grande Soeur-ra általában egy napos kirándulás keretében lehet eljutni. A Praslin-on lévő  Château de Feuilles hotelje menedzseli a szigetet, ez egy privát sziget. Szóljatok, ha ide tervezitek a kirándulást, mert itt él és dolgozik egy közeli jó barátunk, így mindig küldünk neki ezt-azt a távolból.

la digue_seychelle_szigetek_09Fotó

Felicite

4 kilométerre található La Digue-tól, régen, mint oly sok másik kis sziget, ez is kókuszpálma ültetvény volt és az 1900-as évek elején mindössze 50 lakosa volt. A Seychelles-szigetek mintegy fele természetvédelmi terület és csak pár olyat sziget van, ahol különböző fejlesztéseket végezhetnek. Felicite egyike ezen szigeteknek, öko és luxus villák várják a szerencséseket. A szigetet a La Digue Island Lodge birtokolja, legszebb partja a szigetnek La Penice.

la digue_seychelle_szigetek_03Fotó

 

Marianne

Az előbb emlegetett Felicite szigetétől 3,8 km távolságban helyezkedik el ez a parányi sziget. Déli része világklasszis merülő helynek számít a búvárok körében. Bár napjainkra lakatlan, csónakok és turisták rendszeresen érkeznek a partjaira és az 1940-es években, amikor kókuszpálma ültetvényként üzemelt La Cour nevű kis településén közel 60 ember élt. Néha a már La Digue-on emlegetett Seychelles-szigeteki paradicsom-légykapó egy-egy példányát is látták a szigetre repülni illetve otthont adott a mára kihalt, Marianne-szigeteki pápaszemes madárnak is.

Ile Cocos

la digue_seychelle_szigetek_05Fotó

A parányi szigetcsoport Felicitehez és Grande Soeur szigetéhez van legközelebb. Ez a képeslapokra illő szikla szerepel a legtöbb Seychelle-szigeteki promóción. Valójában három sziget csoportosulása, név szerint: Ile Cocos, Ile Fouche és Ilot Plate. Mind La Digue-ról, mint Praslin-ról szerveznek a festői szépségű helyre egy napos kirándulásokat, mely remek sznoris lehetőségeket biztosít a gazdag élővilága és a kristálytiszta víz miatt.

Ha kíváncsiak vagytok milyen kalandokat éltek át Zsuzsiék csatlakozzatok Élet a Seychelle-szigeteken Facebook oldalukhoz.
Copyright © 2016  Ilycsin Zsuzsi. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.