Főoldal / Úticélok / Külföldön / Hosszú hétvége Tenerifén

Hosszú hétvége Tenerifén

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km fekszik az Atlanti-óceánban. Az egyik fapados cég jóvoltából nemrég megnyílt a közvetlen menetrend szerinti elérés a Kanári-szigetek legérdekesebbikére, Tenerifére ( azóta már Fuerteventurára és Lanzarote-ra is eljuthatunk közvetlen járattal).

December környékén sikerült elég olcsón (oda-vissza 35.000 Ft) jegyet kapni a húsvéti hétvégére az egyik, Tenerifére tartó gépre. Az út nem rövid, öt órás, viszont nem kell átszállásokkal bajlódni. A menetrend szerinti érkezés előtt nagyjából fél órával szálltunk le Tenerife déli repülőterén. Autót az Autoreisen cégtől béreltem a négy napra összesen 60 euróért. Általánosságban elmondható Teneriféről, hogy minden kicsivel olcsóbb, mint Magyarországon, szerencsére az üzemanyag is, nagyjából 15 százalékkal. Ez utóbbi nagyon jól jön, hiszen a legtöbb dolgot autóval a legegyszerűbb és a leggyorsabb elérni, mi sem példázza ezt jobban, hogy az ott töltött péntek délutántól hétfő délutánig több, mint 500 km-t vezettem. Tenerife sajnos vagy inkább szerencsére annyi látnivalót kínál, hogy a sztereotip Kanári-szigeteki programok, mint a strandolás, vagy a delfin show kimaradtak, de így talán izgalmasabb is volt a túra.

Tenerife_Kanari-szigetek_06

Miután a repülő délután ötre ér Tenerifére, ezért az első nap a szállás elfoglalásán kívül túl sok mindenre már nem marad idő. Az Airbnb-n foglalt szoba 30 euró volt két éjszakára Piedra Hincada picike falujában.

Tenerife_Kanari-szigetek_01_Los Gigantes

Az első teljes értékű nap a Los Gigantes sziklákkal kezdődött, majd megkezdődött az emelkedés a Masca-völgybe. Útközben már látszott a Teide nevű vulkán, mely Tenerife és egyben a második nap főszereplője. Masca után a következő állomás a Buenavista de Norte város közelében található Faro de Teno volt, ami egy világítótorony a sziget legnyugatibb pontján.

Tenerife_Kanari-szigetek_05_Faro de Teno

Tenerife_Kanari-szigetek_04_Faro de Teno

A kopár táj és az élettel teli óceán kontrasztja igazán gyönyörűvé teszi ezt a helyet. A világítótorony után Icod de los Vinos település következett, ahol a híres sárkányfa található. Ennek a fafajtának több különlegessége is van. Egyrészt nagyon-nagyon lassan nő, akár tíz évbe is beletelik, mire eléri az egy méteres magasságot. Másrészt nincs évgyűrűje, így nagyon nehéz meghatározni a fa korát. Évgyűrűk helyett az időről időre nőtt ágakból lehet kiszámolni, hogy milyen idős a fa. A sárkányfa (spanyolul El Drago Milenario) a legenda szerint ezer éves, az újabb kutatások szerint azonban nem idősebb 360 évnél, mindenesetre így is lenyűgöző látvány.

Tenerife_Kanari-szigetek_07_sarkanyfa
Az ezeréves fa után már csak a hazaút volt hátra. Ekkorra beborult, ez a délutáni felhőréteg szinte minden délután kialakul a Teide által megfogott passzátszelek miatt nagyjából 1000-1500 méteres magasságon. Mivel a hazaút egy ennél magasabb lévő úton vezetett ezért volt alkalmam megtapasztalni milyen a felhők fölött sétálni.

Tenerife_Kanari-szigetek_10

A második teljes nap kora reggel már a Teide felé vezető úton talált. A Teide Tenerife szülőanyja, ez a vulkán emelkedett ki először az Atlanti-óceánból és hozta létre idővel a szigetet. A tűzhányó még ma is aktív, bár utoljára 1909-ben tört ki, még ma is látni, ahogy füstöl a csúcsa. Ahogy egyre feljebb érünk a Teide Nemzeti Parkon át a vulkán felé tartó úton, úgy lesz egyre ritkább a növényzet.Tenerife_Kanari-szigetek_12_Pico Viejo

Útközben számtalan parkoló és rövidebb-hosszabb gyalogutak várják a látogatókat. Az egyik ilyen utat én is kipróbáltam és felmásztam a Samara vulkán csúcsára.
Tenerife_Kanari-szigetek_14_Samara

Tenerife_Kanari-szigetek_13_Samara

Továbbhaladva az út egyre magasabbra ér, 2000 méternél már rég eltűntek a fák is és csak bokrok törik meg a holdbéli tájat. A Teidére vezető kötélpálya előtt pár kilométerrel érdekes megálló a Los Roques de Garcia ahol magasba törő sziklaóriásokat nézhetünk meg.
Tenerife_Kanari-szigetek_18_Los Roques de Garcia

A libegőre 27 euró a retúrjegy, a felvonó pedig 7 perc alatt küzdi le az 1200 méteres szintkülönbséget. A felső állomás 3555 méteres magasságon található, érezhetően hidegebb van és kevesebb az oxigén, mint a kiindulóponton. Az oxigénhiány az első pár percben szédülést okozhat, ezért érdemes az érkezés után nem azonnal továbbindulni, hanem akklimatizálódni egy kicsit.

Tenerife_Kanari-szigetek_19

A felső állomásról három irányba lehet elindulni. Két utat bármikor be lehet járni, mindkettő nagyjából fél óra oda-vissza, az egyikről a sziget déli, a másikról az északi részét lehet belátni, tiszta időben akár Fuerteventura is látszik. A kötélpálya felső állomásától még kb. 200 méter a csúcs, ahova viszont csak engedéllyel lehet felmenni. Ez az engedély ingyenes, viszont előre kell igényelni és csak napi 200 db áll rendelkezésre. Érdemes figyelni, hogy a kevés oxigén miatt minden sokkal fárasztóbb, mint normál magasságon. Míg a két bejárható út tengerszinten csak egy könnyed séta lenne, ilyen magasan minden méterért komolyan meg kell küzdeni és nem szégyen megállni egy kicsit pihenni útközben.

Tenerife_Kanari-szigetek_20_Teide

Leereszkedés után a következő állomás a Minas de San José, ami annyira emlékeztet a Mars tájaira, hogy időről időre a NASA is tart itt gyakorlatokat a leendő űrhajósoknak. Innen pár perc a Bamby étterem, ahol egy kiváló ebédet lehet elkölteni, különösen ajánlott a Rancho Canario nevű leves persze nem csak itt, hanem az egész szigeten bárhol.

Tenerife_Kanari-szigetek_25_Minas de San Jose
Innen a park elhagyása előtt még egy dolgunk van, megnézni a Teide-i obszervatórium épületeit. A világ egyik leghíresebb csillagvizsgálója van itt, köszönhetően a remek infrastruktúrának és a fényszennyezés teljes hiányának.

Tenerife_Kanari-szigetek_27_Teide_obszervatorium

Vállalkozó kedvűek siklóernyővel is folytathatják az utat, én maradtam az autónál. A naplemente már a sziget fővárosában, Santa Cruzban ért, ahol a Hotel Horizonte kínált mindössze 17 euróért egy szobát.

Tenerife_Kanari-szigetek_29

A harmadik felfedezéssel töltött nap, (ami már a negyedik az érkezést is beleszámítva), már sajnos újra csak egy fél nap, hiszen este már indul haza a repülő. Azért egy gyors reggeli után meg viszonylag sok mindent be lehet zsúfolni ebbe a pár órába is. Elsőként érdemes elindulni a sziget északi részén található Anaga Nemzeti Park felé, ahol egy hosszú szerpentin után egy esőerdőben találjuk magunkat.
Tenerife_Kanari-szigetek_32

Ez egyébként az igazán különleges Tenerifén, hogy a déli örökké száraz, napos és meleg, illetve a mindig havas Teide mellett az északi hűvösebb, esősebb területekkel együtt szinte minden égöv képviseli magát ezen a kicsi szigeten. Az Agana után Candelaria városa következik, ahol a fekete homokos partok melletti éttermekben lehet egy jóízűt ebédelni.

Tenerife_Kanari-szigetek_33_Candelaria
Utolsó állomás a Güimarban található piramisok. A piramisok megdöbbentő hasonlóságot mutatnak mexikói illetve perui piramisokkal, erre alapozva építtette fel Thor Heyerdahl norvég kutató azt az elméletét, hogy valójában ezek a piramisok ugyanazon letűnt nép építményei és ezek az emberek primitív hajóikkal az óceánt is meghódították. Ennek az elméletnek szöges ellentéte az a tény, hogy 1872-ig semmilyen írásos bizonyíték nincs arról, hogy korábban léteztek volna a piramisok, hanem csak akkortájt építették helyiek. Bárkinek is legyen igaza, a piramisok ma ott vannak és lenyűgözőek. A piramisok után még egy bő fél óra autóút a repülőtér, ahol búcsút veszünk Tenerifétől, de biztosan nem örökre!

Tenerife_Kanari-szigetek_35_Güimar piramis
Copyright © 2016 Pintér Norbert. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.