Főoldal / Úticélok / Külföldön / Davos – Európa legmagasabban fekvő városa

Davos – Európa legmagasabban fekvő városa

Davos 1560 m-rel fekszik a tengerszint felett Svájc dél-keleti részén, a Landwasser-folyó völgyében. Davos Európa legmagasabban fekvő városa, ahol tökéletes összhangban keveredik egymással a városias luxus és a páratlan természeti környezet. A hegyvidéki idill kulisszája mögött Davos egy pezsgő kulturális élettel rendelkező, igazi üdülő-metropolisszá vált az elmúlt évszázadban.

A várost körülvevő hegyek tengerszint feletti magassága kb. 3000m, Davos-Dorfé 1560 m, Davos-Platzé kb. 2000 m.  A két települést köti össze a Hohen promenade, amely egy kedvelt sétahely is egyben.

Davos_Svajc_07

A várost 1860-ban alapította a német Dr. Spengler, aki rájött, hogy az ottani száraz klíma segíthet az akkor sok áldozatot szedő tuberkulózis gyógyításában. Tehát kristálytiszta levegőjének és jótékony klímájának köszönhetően Davos egy magaslati gyógyközpont is, ahol különböző szanatóriumok várják a gyógyulni vágyókat. Világhírnevét is ennek köszönheti. Ugyanis Thomas Mann felesége gyógykezelése kapcsán látogatott el ide, majd ez a környezet inspirálta A varázshegy megírására, melynek a város világhírnevét is köszönheti.

Davos_Svajc_22

2008-ban elkészült a 2,6 kilométeres sétaút, mely minden fontos pontot érint, amely a könyvben szerepelt és felvezet egészen a szanatóriumig, a mai Waldhotel Davosig, ahol 1912-ben Thomas Mann meglátogatta feleségét. Az irodalom mellett politikai érdekeltsége is van eme alpesi gyöngyszemnek. Minden évben itt rendezik meg a gazdasági világtalálkozót, a Davosi Világgazdasági Fórumot.

Davos Svájc legnagyobb síparadicsoma, a világ egyik legelső síközpontja volt, és azóta is a legjobbak között tartják számon. Nyáron a zöldellő erdők és a pompás hegyoldalak kínálnak lehetőséget túrázásra, hegyi kerékpározásra, a tavak pedig a vízi sportok szerelmeseinek kedveznek. Davos tehát kiváló helyszíne az aktív kikapcsolódásnak, bármely évszakban.

Davos_Svajc_23

A városközponttól néhány percnyire pedig ráléphetünk arra a turistaösvényre, melynek hálózatán 700 km hosszan barangolhatjuk be a gyönyörű, alpesi rétekkel és erdőkkel borított vidéket. Béke, nyugalom és frissesség öleli át ezt a csoda kis várost. Igazi családi, sport- és pihenőhely, ahol mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódást.

Davos_Svajc_38

A Davosi tó vize kristálytiszta, akár inni is lehet belőle. A tó körül padok várják a megpihenni vágyókat, egy-egy helyen faládákban tartott könyvekkel, melyek szabadon olvashatóak. Idősek, fiatalok, de még pici gyermekek is rendszeresen futnak a tó körül, készülve a minden időszakban megrendezésre kerülő futóversenyekre. Aki kedveli a nyugalmat és szeret sportolni, az feltétlenül keresse fel ezt a lélegzetelállítóan gyönyörű, festői szépségű turistaközpontot.

Davos_Svajc_41

Copyright ©  2016 Nagyházi Éva. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.