More
  - hirdetés -

  Everglades – az aligátorok hazája

  A DERTOUR Hungáriának köszönhetően a Miami és Naples között elterülő Everglades Nemzeti parkot sem hagytuk ki floridai utazásunk alatt, így egy izgalmas airboat túrán pillanthattunk bele a floridai mocsárvidék érdekes világába. VIDEÓ a cikkben!

  - hirdetés -

  Az Everglades Nemzeti Park az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja ami az ország legdélebbi államában Floridában található. A hajdanán több tízezer négyzetkilométeren elterülő mocsárvidék mára 6100 négyzetkilométeresre apadt, köszönhetően az újabb és újabb lecsapolásoknak, majd termőterületté és lakóövezetekké alakításoknak.

  Everglades_Airboat_07

  Az 1947-ben alapított parkot 1979-ben nyilvánították az UNESCO világörökség részévé. A Okeechobee-tó túlfolyásának köszönhetően a nemzeti park nagy része az év 365 napján víz alatt van. Az évszázadok alatt az Okeechobee-t a tengerrel összekötő River of Grass vagyis a Füvek folyójának lerakódott mészkő és agyag hordaléka tette a területet mocsárvidékké.

  - hirdetés -

  A nemzeti park változatos élővilága az emberi beavatkozásoknak “köszönhetően” sajnos egyre ritkul, de így is több mint 400 madárfajt (pl.: kócsagot, pelikánt, kígyónyakú madarat) tartanak számon, de számos emlős is – pl.: floridai nyúl, párduc, virginiai szarvas – otthonra talált az elsőre talán zord vidéknek tűnő mocsárban. Ám kétségkívül az aligátor az az állat, ami uralja az Everglades mocsarát és hozta meg a parknak a hírnevet.

  Everglades_Airboat_03

  A missisipi aligátor vagy más néven csukaorrú aligátort az USA-ban az Everglades Nemzeti Parkon kívül nem is nagyon találjuk, talán csak Georgiában és Alabamában. Az aligátorokat az 50-es években majdnem teljesen kipusztították az Everglades-ből, ezért törvényt is hoztak a védelmükre 1961-ben. Mára olyan szinten elszaporodtak, hogy újra engedélyezték a vadászatukat. A számukat még csak megbecsülni sem merik, nem véletlen, hogy a krimiírók előszeretettel írják bele a regényeikbe az Everglades mocsárvidékét, mint a biztos halál terepét. Persze a turistáknak nincs mitől félniük, pláne ha olyan profikkal látogatnak el a parkba, mint a Everglades Safari Park túravezetői.

  Everglades_Airboat_06

  Az airboat az Everglades egyik védjegye. A sima aljú fémtestű csónakok végére légcsavaros meghajtást szereltek, így lehetővé téve (az aligátorok számára is biztonságos) a közlekedést a sok helyen 15 cm-nél nem mélyebb mocsaras területen. Az Everglades Safari Park alig 30 mérföldre fekszik Miamitól a 41-es úton, ahol több hasonló park is kínálja a szolgáltatásait.

  Hogy milyen egy hamisítatlan Everglades airboat túra? Az alábbi VIDEÓ bepillantást enged ebbe az izgalmas kalandba.

  - hirdetés -

  A 25 dolláros belépőjegyért (gyerekeknek 11 éves korig  $12) cserébe egy 30-40 perces vezetett airboat túrán vehetünk részt egy nagy gyakorlattal rendelkező, a területet kiválóan ismerő túravezetővel aki érdekes információkat oszt meg a park élővilágával és kialakulásával kapcsolatban. Készüljünk fel, hogy az airboat nagyon hangos, persze fülbedugós fülvédőt mindenkinek biztosítanak, de ha ez sem elég, akkor a hajó elejében javasolt helyet foglalni. A belépőjeggyel megnézhetünk még egy kiállítást is, valamint részt vehetünk egy igazi aligátor show-n is.

  Ha Miamiba tervezel utazást, akkor mindenképp látogass el a Dertour Luxury oldalára és foglalj szobát Miami legjobb szállodáiba, garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni.

  - hirdetés -

  Copyright © 2016 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -