More
  - hirdetés -

  Költséghatékony utazási tippek Dél-Izraelhez – Eilat és környéke

  Izrael nemcsak, hogy csodálatos ország, de már jó ideje fapadossal is elérhető. Ennek köszönhetően nem ritka, hogy szezonon kívül félelmetesen olcsón eljuthatunk ide: érdemes figyelni a Ryanair és Wizzair kínálatát (mikor épp melyik repül), mert decembertől márciusig akár 5-10000 (!) Ft-os retúrjegyeket is levadászhatunk. Tettük ezt mi is, így került a fa alá egy februári izraeli repjegy.

  - hirdetés -

  Már pusztán az  tény, hogy télen legrosszabb esetben is számunkra tavaszinak megfelelő időjárás vár, különösen csalogató az utazni vágyók számára. Nem beszélve arról, hogy off-seasonban megúszhatjuk a turistatömeget és az elviselhetetlen, 40-45 fokos hőséget, ami másra nem is jó, mint drága, tengerparti vagy szállodai heverészésre. Aki kíváncsi természetű és az aktívabb utazásokat kedveli, azok számára egy téli, izraeli kiruccanás felejthetetlen élményeket hozhat. És hát, ha már olcsóbb eljutni Eilatba, mint Debrecenbe, ki mondana nemet egy kis téli nyaralásra? A következőkben azoknak adunk tippeket, akik dél-izraeli utazásukat a lehető legolcsóbban szeretnék kihozni.

  Izrael_03

   

  - hirdetés -

  Veszélyes-e Izrael?

  Izrael_14

  Bár Izrael a kiemelt biztonsági kockázatú országok listáján szerepel, alapvetően a Gázai övezet és a Palesztín területek rejtenek veszélyt, de a déli régióban semmiféle veszélyes helyzettel nem találkoztunk, és nem is hallottunk ilyesmiről. Gyakran találkozni gépfegyveres fiatal katonákkal az utcán, de ez a látvány csak elsőre ijesztő. Számukra ez éppúgy a hétköznapi élet része, mint számunkra az érettségi. Az izraeli emberek kedvesek, nyugodtak, nem találkoztunk turista-nyaggatással, lehúzással, átveréssel, tukmálással, politizálással, vallási fanatizmussal és semmiféle negatív tapasztalatunk nem volt, stoppoláskor sem, sőt. Izraelt rendkívül szimpatikus és kellemes országnak életük meg, ahova mindenképpen szeretnénk még visszatérni. Fontos azonban megjegyezni, hogy szezonon kívül látogattunk ide, rövid időt töltöttünk az országban, nem jártunk északon a vallási zarándokhelyeken, nem mentünk a Gázai övezet közelébe és nem léptünk át semmilyen szaggatott vonallal jelölt határt (Ciszjordánia/Palesztína).

  Izrael_15

   

  Nagyon kemény ellenőrzésre kell számítani

  Fontos tudni, hogy az Izraelbe utazókat nagyon alaposan ellenőrzik a reptéren, és ez nem csak a csomagokra vonatkozik. Az ellenőrzési procedúra két órát is igénybe vehet, a legkellemetlenebb pontja pedig a szóbeli faggatózás. Azt, akinek az útlevelében muszlim ország pecsétje szerepel, külön “kihallgatásra” számíthat, így aki szeretné ezt elkerülni, érdemes akár új útlevelet csináltatni. Nem ritkák az egészen meglepő, személyes kérdések, de nem érdemes emiatt bosszankodni. Fel kell készülni arra, hogy ez a procedúra vár ránk odakint, nagyon oda kell figyelni a szabályok betartására, melyeknek a kormány honlapján,az Izraeli Nagykövetség oldalán, és több, utazással foglalkozó foglalkozó portálon érdemes utánanézni.

   

  Eilat és a déli régió

  Izrael_05

  Ha eilati nyaralásunkra egy hétnél kevesebb időnk van (a Ryanair jellemzően szerdán megy, szombaton jön), és a kötséghatékonyság az egyik fő szempont, akkor már a tervezésnél érdemes elengedni a vallási jelentőségű helyek körbejárásának igényét. Jeruzsálem és Betlehem meglátogatása megérdemel annyit, hogy ne rohanva, a belépőjegyeken spórolva gázoljunk át rajtuk. Mivel ezek a helyek északon vannak, ráadásul valamivel rizikósabb területek, érdemes a kevésbé ismert, de annál látványosabb déli országrész  felfedezését kitűzni célul.

  - hirdetés -

  Izrael_10

  Olcsó szállás Izraelben?

  Izrael drága ország. Egy  kávé, másfél literes víz vagy fél literes kóla 7-800 Ft körül mozog, egy falafel körülbelül 2-2500 Ft-nak megfelelő Shékel-t tesz ki. Nagyjából eszerint alakulnak az egyéb árak is. Találhatunk azonban szezonon kívül 5-7000 Ft/éj/fő áron kétágyas, légkondis szobát, vagy megszállhatunk hostelben, kempingekben is. Utóbbi esetben érdemes mérlegelni, hogy ha sátrat viszünk magunkkal, azt csak feladott poggyászban tehetjük a sátorvasak miatt, így a repülőjegy fog többe kerülni. Szállások Eilatban minden kategóriában!

  Eilat és környéke

  Izrael_02

  Eilat gyönyörű városa – ahol egyébként mindenhol elérhető nyílt wifi van – számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Hogy az olcsóságnál maradjunk: a helyi strand ingyenes, a városi buszokat pedig az izraeli árakhoz képest olcsón tudjuk igénybe venni. Akb. 30 km-re lévő Timna Parkot feltétlenül érdemes meglátogatni: látványos szavannai táj, kanyonok, különleges sziklaformációk, óázis várja a túrázókat. a Bibliai helyszínen időszámításunk előtti hatodik évezredtől Ramszesz fáraón át Salamon király koráig találtak itt különféle leleteket, barlang-és sziklarajzokat. A parkot könnyedén meg lehet közelíteni busszal (kb. 2000 Ft), de fel kell készülni egy kiadós gyaloglásra (vagy stoppolásra), a buszmegállótól a park központ 13 km-re található. Figyelem! Egy egész napos túrához 5l víz az ajánlott folyadéktartalék nyáron, de télen is szükség lesz fejenként 3l-re.

  - hirdetés -

  Izrael_07

  A kihagyhatatlan Holt-tenger

  Eilattól kb. 250km- re északra található Ein Gedi és Ein Bokek: a Holt-tenger legszebb, fehér sókicsapódással csipkézett szakaszai és nyílt fürdőhelyei. Eilatból gyakran járnak buszok (kb. 3000 Ft), de stoppal is könnyen elérhetők. Ein Gedit a rezervátuma miatt is érdemes felkeresni: a Föld legalacsonyabban fekvő szárazföldi területe a maga -417 méterével, továbbá Bibliai helyszín és csodálatos oázis. Az itt található túraútvonalak a kevésbé edzett és a kihívásokat kedvelő túrázók számára is nyújtanak lehetőségeket.

  Izrael_01

  Vasárnapi zárvatartás helyet Shabbat

  Mivel a lakosság több, mint 80%-a zsidó vallású, nem árt figyelembe venni, hogy Izraelben péntek naplementekor kezdődik az ünnepnap és szombat naplementéig tart. Ez azt jelenti, hogy a boltok, nemzeti parkok bezárnak, a buszok ritkábban járnak, az emberek nem ülnek autóba. Eilat belvárosában és a tengerparti ‘turistás’ helyeken azonban az élet többnyire zavartalanul folytatódik (még szezonon kívül is).
  Akár egyszerű tengerparti pihenésre, akár aktív szavanna-túrákra vágyunk, Eilat és környéke tökéletes választás azoknak, akik télen, olcsón szeretnének eljutni egy igazán különleges helyre. Jó utat!

  - hirdetés -

  További csodás fotókért és izgalmas beszámolókért látogassatok a www.wanderlust.hu oldalára, csatlakozzatok Facebook-oldalukhoz vagy kövessétek őket az Instagramon.

  Copyright © 2016. www. wanderlust.hu. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -