More
  - hirdetés -

  Miami – egy város ezer arccal

  Ha az ”igazi” Amerikát akarod látni, akkor ne Miami-ba menj, tartja a mondás. Egyet kell értenünk és valahogy úgy vagyunk ezzel a kérdéssel, mint a dél-spanyolországi Marbella-val. Nem igazán Spanyolország, de bármikor visszamennénk újra és újra. Ez a helyzet Miamival is. Magába szippantja az embert.

  - hirdetés -

  A Világutazó a DERTOUR Hungária jóvoltából jutott el Miami-ba egy tanulmányút keretében. A DERTOUR Európa egyik legnagyobb utazásszervezője a személyre szabott utazások specialistája.

  Miami_Florida_07

  Miami az Egyesült Államok leghíresebb üdülővárosa amit 1896 júliusában alapított egy clevelandi citruskereskedő Julia Tuttle. Miami nagyváros ugyan, de 92 négyzetkilométernyi területével az egyik legkisebb területű az Államokban. A lakosság mindössze 417 000 fő, ám az agglomerációval együtt már igen népes, 5 és fél millió lakosa van. Kikötője híres az innen a Karib-térségbe induló luxus óceánjárókról, amik impozáns látványt nyújtanak ki- és behajózás közben. Miami éghajlata a Golf-áramlatnak köszönhetően egész évben meleg, leginkább a Karibi-térség éghajlatához hasonlít, trópusi – monszun keverék. A nyár forró és csapadékos, míg a tél meleg és száraz. Ottjártunkkor az itthoni – januári- viszonyokhoz képest kellemes 14-22 fok körüli idővel találkoztunk, de helyiek bizony panaszkodtak, hogy elő kellett venni már egy pulóvert.

  - hirdetés -

  Miami_Florida_02

  Miami az USA legnagyobb “spanyol” városa, köszönhetően a rengeteg Dél-Amerikai bevándorlónak akik még az 50-es években érkeztek a városba. Ebből következik, hogy a spanyolt sokkal többen beszélik első nyelvként, mint az angolt. Ennek is köszönhető, hogy a város igazán különleges, gazdag és sokszínű kultúrával rendelkezik. Ahogy járunk körben a városban, negyedről-negyedre tárul fel előttünk Miaminak egy újabb és újabb arca.

  Star Island

  A sztárok szigete, azaz a Star Island Miami egyik legexkluzívabb szigete, ahol olyan hírességek házait – palotáit – láthatjuk, mint pl.: Gloria Estefan, Julio Iglesias, Liz Taylor, de van itt háza az ex-NBA kosaras Shaquille O’Neall-nak és Will Smith-nek is. Nem mellesleg az itt lévő házak számos mozifilmben és sorozatban szerepeltek már, többek között a Miami Vice-ban és a CSI Miami számos epizódjában.

  Miami_Florida_45

  Könnyen lehet, hogy a legdrágább ingatlanok itt találhatóak Miamiban, azonban korántsem ez a legjobb része Miaminak, pláne, ha nyugalmat szeretnénk, hiszen hiába van a híd végében 0-24 órás portaszolgálat ha naponta többször indítanak hajós túrákat tele kíváncsi turisták százaival és fényképezőgépeikkel. És egyébként is, a sziget déli felén lakóknak be kell érniük az autópálya és kikötő látványával.

  A Biscayne öbölben nem ez az egyetlen mesterséges sziget, ahol ilyen luxusházakban gyönyörködhetnek az erre fogékonyak. Nem messze északon a Venetian Islands, keletebbre pedig a Palm- és Hibiscus Island várja az álmodozó turistákat, vagy a tehetősebb befektetőket.

  Fisher Island
  Fisher Island

  - hirdetés -

  Nincs ez másképp a Fisher Islandon sem, ám itt már luxus társasházakat és egy golfpályát találunk. Különlegessége – amellett, hogy ez a sziget is Amerika legdrágább ingatlanáraival büszkélkedhet -, hogy szárazföldön nem megközelíthető, tehát csak helikopterrel vagy hajóval léphetünk be a szigetre. Nevét egyébként arról a Carl G. Fisher-ről kapta, akinek a város Miami Beach-et köszönheti, hiszen Fisher álma az volt, hogy a mocsaras területen majd egy üdülőövezetet alakít ki. Ez a projektje igen jól sikerült, hiszen mára Miami Beach szinte egyet jelent a napfénnyel a csillogással és a fantasztikus Art Deco negyeddel amit a világon mindenki ismer. Miami Beach-ről és az Art Deco negyedről itt olvashatsz részletesen.

  Downtown

  A Downtown vagyis  Miami belvárosnak a szíve a Biscayne öböl és Miami első felhőkarcolója a Freedom Tower (Szabadság Torony), amit 1925-ben adtak át. Miami belvárosa a kereskedelmi és hivatali élet központja. Itt találhatóak az állam, a szövetségi kormány hivatalainak kirendeltségei, a bankok, a legjelentősebb cégek, valamint a helyi média (pl. Miami Herald) fellegvárai. De többek között itt találjuk az American Airlines Arena-t is, ami 1999 óta ad otthont az NBA egyik legjobb kosárlabdacsapatának a Miami Heat-nek, de számos koncertet és más sporteseményt is rendeznek itt. Az arénán belül találjuk a Waterfront Theatert, ez Florida legnagyobb színháza, 3000 és 5800 közötti ülőhellyel. A Downtown egyik kedvelt közösségi tere a Bayside Marketplace, ahol nem csak piac és bevásárlóközpont működik, de népszerű találkozóhely és a már említett városnéző hajókirándulások fő kikötője. Az angolul és spanyolul vezetett kirándulások egy-másfél órásak és 20-30 dollárba kerülnek.

  Miami_Florida_50

  - hirdetés -

  Little Havanna

  Aki szeretné megtapasztalni – anélkül, hogy áthajózna -, hogy milyen is az igazi kubai életérzés, akkor keresve sem talál jobb helyet Miamiban, mint Little Havanna-t a város Kubai negyedét. A negyed központjában helyezkedik el a helyiek kedvenc parkja a Máximo Gómez Park, más néven Domino Park, ahol hódolhatnak a Kubában nemzeti sportként számon tartott dominózásnak. A környék tele van dohányboltokkal, ahol a létező összes kubai szivar beszerezhető, hála a 2015-ben az USA által eltörölt kereskedelmi embargónak.

  Miami_Florida_34

  Ha vinni szeretnénk valami emléket Little Havannából akkor térjünk be a Domino parkkal sréhen szemben lévő Little Havanna Cigar Company-ba ahol megidézhetjük egy kicsit az 50-es évek Kubáját és egy csésze kávé után válogathatunk a jobbnál jobb szivarok és kiegészítők között.

  - hirdetés -

  Ha márciusban érkezünk Miamiba, akkor érdemes utánanézni, hogy mikor lesz a híres Calle Ocho Festival (2016-ban március 13-án). A Calle Ocho Festival a világ egyik legnagyobb fesztiválja, ahol az egynapos fiestára minden évben több mint egy millió ember érkezik, hogy megismerje és részese legyen a pánamerikai kultúrának.

  Coral Gables

  Miami délnyugati részén található egy exkluzív 4 ezer hektáron elterülő városrész, amit George Edgar Merrick, a negyed tervezője és építtetője Amerika Riviérájaként álmodott meg és Coral Gables-nek nevezte el. Mindenfelé mediterrán stílusú házakat és növényzetet látunk katonás rendben.  Coral Gables híres a szigorú helyi szabályozásról, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az itt lakóknak, hogy házaikat vagy lakásaikat saját ízlésüknek megfelelően alakítsák át, vagy újítsák fel. A szigor persze a tisztaságra és a rendezettségre is kiterjed, így már érthető, hogy miért láttuk teljesen steril, amerikai filmekben látott idillinek a spanyol és olasz stílusú házak sokaságát.

  Miami_Florida_32

  Miami_Florida_30

  - hirdetés -

  Ha erre járunk, mindenképp látogassunk el a történelmi Biltmore hotelhoz. Az 1927-ben épített 5 csillagos luxusszálloda impozáns épülete vasárnaponként 13:30-15:30 között belülről is megtekinthető, máskülönben csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Valamint a Venetian Pool-t, ami Coral Gables egyik legfontosabb turisztikai látnivalója és a helyiek oázisa, hiszen a legközelebbi óceánpartig igen sokat kéne gyalogolni. A néhai korallbánya helyén kialakított óriási medencét saját forrású víz táplálja és vízeséssel, pálmafákkal és barlangokkal tették igazán hangulatossá a  létesítményt. A napijegy $13 felnőtteknek és $8 gyerekeknek.

  Biltmore Hotel - Coral Gables, Miami
  Biltmore Hotel – Coral Gables, Miami

  Coral Gables, de talán Miami egyik legdrágább utcája az úgynevezett Miracle Mile, ahol több mint 200 luxus üzlet várja a gazdag turistákat és persze a helyieket. Az itt megtalálható ruhaneműk, ékszerek, táskák stb. bárhol máshol is megvásárolhatóak, ám az áruk itt a duplája. Ennek ellenére mégis sokan választják a Miracle Mile-t a gazdagok közül csak azért, hogy elmondhassák, hogy itt vásároltak.

  Végül jöjjön néhány további kihagyhatatlan látnivaló, ha Miamiban járunk.

  Little Haiti

  A város karibi közössége a Little Haitinek nevezett negyedben összpontosul. Különlegessége a látványos graffitik az üzletek, házak külső és belső falain, valamint a Wynwood Park, ami nemcsak közelebb hozza ezt a közösséget és a művészeket egymáshoz, de vonzza a Miamiba látogató turistákat is. A belépés ingyenes.

  - hirdetés -

  Miami_Florida_27

  Miami_Florida_19

  Miami Seaquarium

  A maga nemében páratlan kikapcsolódási lehetőséget nyújt a Miami Seaquarium, ahol a fóka és bálna show-tól az aligátorokon át egészen az eredeti Flipper delfin show-ig mindent megtekinthetünk, nem is beszélve az egzotikus madár és hüllő állományról. Ám érdemes egy teljes napot szentelni az óceanárium látványosságainak, mivel van olyan előadás, ami egy nap csak egyszer tekinthető meg. Az egész napos belépő 45 dollár, de 150 dollárért már akár delfinekkel is úszkálhatunk. Kár lenne kihagyni 🙂

  Miami_Florida_06

  - hirdetés -

  Miami_Florida_14