Főoldal / Úticélok / Külföldön / Mount Pilatus és a világ legmeredekebb fogaskerekűje

Mount Pilatus és a világ legmeredekebb fogaskerekűje

A világ legmeredekebb fogaskerekűje a Pilatusbahn, amely 1882 óta viszi fel a látogatókat Alpnachstadból a Pilátus hegyre. A fogaskerekű útja 4818 méter hosszú, és 441 méteres tengerszint feletti magasságról 2073 méter magasra húzza fel az utasait.  A 30 perces út alatt leírhatatlan látványban volt részünk.

A minket körbevevő alpesi táj lenyűgöző, buja rétek, havas hegyoldalak, hegyi patakok, rémisztő sziklafalak között kaptat felfelé az út. A Fogaskerekű útja annyira meredek (átlag 42%-os emelkedő), hogy a fogaskerekek két oldalról fogják körbe a harmadik sínt, illetve a szerelvények kialakítása eleve az emelkedéshez igazított, azaz egyenes pályán a jármű fülkéje “dőlne”. Az első fogaskerekű gőzüzemű volt, ezt mára természetesen teljesen hangtalan elektromos fülkék váltották fel.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_14

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_03

 

A Pilatust a XIII. században említették meg először hivatalos iratok, de feljegyzések szerint, már jóval korábban is éltek itt kelta pásztorok. Igazi története azonban akkor kezdődött el, mikor felfejlesztették a Gotthardweg elnevezésű túraútvonalat. Így aztán hirtelen, már nem csak a helyiek ácsorogtak Luzern hegyének lábánál, hanem utazók az akkor ismeretes világ minden tájáról.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_07

A luzerniek házi hegyeként emlegetett Pilatust legendák sora övezi. Az itt élők meg voltak győződve róla, hogy a hegy mindenféle misztikus lény mellett sárkány vagy sárkányok lakóhelye. De mindezeknél legendásabb a névadó Poncius Pilátus, akinek lelke a legenda szerint a hegyen lévő tóban talált végső nyugalomra. Ha a tavat vagyis Pilátust megzavarjuk akkor hatalmas viharokat kavar, ami miatt a középkorban tilos volt megmászni is a hegyet. Ma már nincs ilyen tilalom, Luzernből indulva ún. arany körúton lehet bejárni, mindegy, hogy a tó felől siklóval indulva a hegyre, és libegővel vissza a városba vagy fordítva.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_09

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_01

A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Luzernre; már amennyiben a hegytető nem burkolózik ködbe, ugyanis a környező tavak miatt a hegyoldalon látni lehet, ahogy egy-egy újabb felhő(köd) jön fel a hegycsúcsra, ezzel Luzernt eltakarva, de a hegyet látogatók számára egészen különleges élményt biztosítva. A hegyen ilyenkor a levegőben láthatóvá válnak a vízcseppek, illetve a korlátozott látási viszonyok miatt egészen sejtelmes hangulatot kölcsönöz a látogatóknak.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_06

A 2130 méter magasan fekvő Pilatus Kulm és a Bellevue hotelt, valamint az őket összekötő panoráma kilátóteraszt, és a hotel fölött emelkedő 360 fokos kilátósziklát Luzern irányából egy korszerű buborékos felvonóval is el lehet érni, amely gyorsabb, olcsóbb, és jobben megközelíthető helyen van, ugyanakkor nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a fogaskerekű. Amennyiben valaki  szeret túrázni, egy körülbelül két órás gyalogúttal is le lehet jutni a hegy lábáig, ezzel a kirándulás megfejelhető egy kis edzéssel is.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_17

A Pilatust a XIII. században említették meg először hivatalos iratok, de feljegyzések szerint, már jóval korábban is éltek itt kelta pásztorok. Igazi története azonban akkor kezdődött el, mikor felfejlesztették a Gotthardweg elnevezésű túraútvonalat. Így aztán hirtelen, már nem csak a helyiek ácsorogtak Luzern hegyének lábánál, hanem utazók az akkor ismeretes világ minden tájáról.

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_18

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_13

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_12

Mount Pilatus_Pilatusbahn_Svajc_11

Copyright © 2016  Demeter Ákos és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.