Mallorca, a romantikus álom-sziget

Mallorca egy tökéletes nyaralási helyszín: széles, homokos partok a vízparti szórakozások kedvelőinek, csodaszép kisvárosok a barangolás szerelmeseinek, történelem és kultúra napközben, hajnalig tartó bulik éjjelre. A romantikus kirándulásra vágyók ugyanúgy el lesznek ragadtatva tőle, mint az izgalmas utazásra számító fiatalok vagy a kisgyermekes családok.

- hirdetés -

Földközi-tengeri szigetként szinte egész évben kitűnő üdülőhely, valamint remek helyszíne egy hosszú, pihentető hétvégének. A napi átlaghőmérséklet télen sem esik 10 fok alá, és az azúrkék tenger is legtöbb hónapban ideális a lubickoláshoz. Noha nem egy átlagos nyaralási célpont, egyre több fapados repülőgéptársaság indít járatokat a spanyol szigetre. Sokkal kevésbé ismert, mint partisziget reputációja miatt népszerű szomszédja, Ibiza, de több látnivalóval rendelkezik. Méretének köszönhetően pár óra alatt el lehet jutni az egyik végétől a másikig, ezért érdemes autót bérelve bejárni minden kis szegletét.

A fővárosa, Palma de Mallorca, igazi ékszerdoboz, hangulatos utcáit a legkisebb részletig gondosan kidolgozott épületek és hűs lombkoronájú, akár évszázados fák szegélyezik. A Barcelonát is híressé tevő szecessziós stílusnak köszönhetően szinte lehetetlen megállni, hogy ne fényképezzük le minden egyes hangulatos utcácskáját, vidám, valamint hűsítő szökőkútjait, és a szélben rezgő, ezüstszínű olajfáit.

Szállásajánló!

- hirdetés -

Mallorca szigete alapvetően két részre osztható, déli és keleti oldala a tengerpart szerelmeseinek otthona, míg az északi és nyugati oldal inkább az aktívabb kikapcsolódást kedvelőknek lehet jó célpont, de természetesen itt sem kell lemondanunk a tengerpartokról. Szállások Mallorca szigetén, találd meg a legjobbat!

Mallorca_Spanyolorszag_04

Többi városához hasonlóan Palma is turistabarát és emberi léptékű, gyalog is könnyen el lehet sétálni egyik nevezetességétől a másikig. A kötelező látnivalók listáján első a 17. századi La Seu székesegyház, mely ötvözi a fenséges gótika és az egzotikus mór stílusokat, és egy Gaudi által tervezett baldachinnal büszkélkedhet. Az Almudaina palota arab erődítményként kezdte, de később királyi palotává avanzsált, s ma múzeumként szőnyegek, festmények, bútorok tárgyi örökségén keresztül mutatja be a város viharos történelmét.

 

Mallorca_Spanyolorszag_09

Sa Calobra a sziget északi részén helyezkedik el, s veszélyes hajtűkanyarokon keresztül lehet csak eljutni hozzá. A szerpentines út csupán egy sávval rendelkezik, melyet felváltva használ a le-, és felfelé tartó forgalom. A sziklák között kolostor húzódik meg, viszont tovább menve egyszer csak feltűnik a tenger, s akkor kiderül, érdemes volt megtenni a szívdobogtató utat. A víz oly tiszta, hogy az elsuhanó hajók árnyékát is látni, s a keskeny parton levő strandhoz csak egy barlangon keresztül lehet eljutni.

Mallorca_Spanyolorszag_03

A hegyek közt megbúvó Valldemossa bájos kolostoráról híres, ahol máig is emlékeznek a hajdanjárt illusztris vendégek névsorára. A lengyel romantikus virtuóz és zeneszerző, Chopin, orvosi intésre kereste fel a szigetet enyhe éghajlata miatt, francia szeretője viszont, a George Sand álnéven ismert írónő, regényt alkotott ottlétük viszontagságairól.

- hirdetés -

Mallorca_Spanyolorszag_10

A télen történt utazás nem hozott túl sok jót a művészpárnak, de a szigetet feltette a térképre. Azontúl a romladozó karthauzi kolostorban olyan hírességek töltötték napjaikat, mint Lajos Habsburg főherceg (ki beleszeretett egy helyi szépségbe, s harminc évig maradt), az argentin novellista, Jorge Luis Borges, valamint a brit zeneszerző, Joseph Horovitz. És ne csodáljuk, hogy megihlette őket e hely. A városka olyan, mintha Provence szépségét az ezeregyéjszaka titokzatosságával kevernénk, diófányi fikuszok közül kandikálnak ki a rózsaszín árnyalatú kőházak, s a szélben gyengéden lengedeznek a cédrusok ágai.

Mallorca_Spanyolorszag_07

De nincs igazi sziget vízisportok nélkül. A városlátogatások porát érdemes lemosni egy hűsítő lubickolással, de emellett bátran ki lehet próbálni a búvárkodást, hajókázást vagy vízisízést is. Akik még több adrenalinra vágynak, látogassák meg az El Arenal-i vagy magalufi aquaparkok csúszdáit. Bármit is választanánk, a sziget nem fog csalódást okozni.Mallorca_Spanyolorszag_11

- hirdetés -

Az évi 300 napsütötte nappal dicsekvő sziget nem csupán a nyári szezonban ideális, de az őszi esők, és tavaszi fáradség ellen is kitűnő menedék. Csak pár óra repülés, és a nyárban találjuk magunkat, virágzó fákkal, langyos tengerrel és évszázados műemlékek szépségével körülvéve. S aki egyszer látta már Mallorcán a naplementét, amint az lassan csúszik a pálmafák között, és belesüllyed a sötét vízbe, mialatt apránként feltűnnek a fények a parton, s aranyszegéllyel vonják be a tengert – az legromantikusabb álmaiban sem kívánkozik soha máshová.

Mallorca_Spanyolorszag_06

További remek élménybeszámolókért látogassatok el Bíborka és Szabolcs oldalára az Utat mutat-ra vagy csatlakozzatok Facebook-oldalukhoz.

Copyright © 2016 Székely Bíborka és Szabolcs Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.