Japán kaland a sárguló falevelek között

Japán, a felkelő nap országa, egyik legtávolabbi célpont volt, amit kiszemelhettünk volna. Földrajzilag és kulturálisan egyaránt. Nyelvük semmi számunkra ismerthez nem hasonlít, három írásrendszerükből egyiket sem olvassuk, ráadásul ők meg angolul nem nagyon beszélnek. Mi mégis belevágtunk. Igazi túlélő élmény lesz – gondoltuk. Nos, annyira azért nem volt kockázatos, de mindenképp izgalmas utazás volt, tele meglepetésekkel.

- hirdetés -

Japan_03

Budapestről isztambuli átszállással Oszakába érkeztünk, ahol egy külön erre a célra felhasznált szigeten volt a repülőtér. Természetes időszámításunk szerint reggelre kellett volna leszálljunk, de az időeltolódás miatt ott már este volt. Így megkerestük az icipici bérelt házunkat, s miközben ámulva tanulmányoztuk a furcsa tárgyaikat, mint a rengeteg gombbal és funkcióval ellátott vécét, vagy a rajzfilmfigurákkal díszített evőeszközöket, illetve a bambusznáddal fedett padló-matracot, felkészültünk első japán éjszakánkra.

Japan_21

- hirdetés -

Másnap beutaztunk Oszaka üzleti központjába, amely egyik legfejlettebb az országból. Oszaka nappal a második legnagyobb város Tokió után, de a sok munkába ingázó miatt éjjel a harmadik helyre esik vissza. Ehhez mérten nagyszerű közlekedési rendszere van, széles utcákkal, kissé dobozszerű, rövid autókkal, valamint kiterjedt metróhálózattal. A megállók nevei eleinte nagyon szokatlannak és megjegyezhetetlennek tűntek, de szerencsére angolul is bemondják, illetve kiírják őket. A metrókocsik annyira alacsonyak, hogy én, a 160 cm magasságommal, kezemet kinyújtva elértem a plafont, míg magas útitársaim lehajtott fejjel kellett belépjenek. Mint a legtöbb japán helységbe.

Japan_22

Szigetország lévén értékes és költséges a terület, azért az ingatlanok egyrészt nagyon kicsik és keskenyek, másrészt inkább magasságban terjeszkednek, illetve nagyszerűen kihasználják a terekben rejlő lehetőségeket. Gyakori, hogy nem csupán a bevásárlóközpontok vagy vonatállomások, de a kinti közterületek is több szintesek, az autóutak fölött vonatok húznak el, majd gyalogos járdák keresztezik, esetleg többszintes kis parkok vagy piacok törik meg az utcák egyhangúságát. Mindez pedig gyönyörű kilátást nyújt a városra, valamint felemeli a közembert, aki már nem érzi magát annyira kicsinek és jelentéktelennek a magas irodaépületek árnyékában, mint a legtöbb ipari metropoliszban.

Japan_23

Japán, a térkép végén, a számunkra ismeretlen hagyományok és az ultramodern technológia határán helyezkedik el. Felhőkarcolók és feudális várak váltogatják egymást, emlékeztetve a történelemre, amely minden japán számára az identitása része, de kinyilvánítva azt is, hogy a technológiai fejlettségük segítette elő, hogy a világ egyik leggazdagabb és legdrágább országává váljon.  

Japan_01

Az Oszakai Kastély, mely a város egyik nevezetessége, a 16. században épült, és öt emeletet foglal magában, de hogy a legalsó szint óriási köveit hogyan rakhatták egymásra, máig is talány. Az üzleti központ viszont más okból kápráztatja el a turistákat: az irodaépületek szigorú üveg-beton felhőkarcolói között kis utcácskák várják a szórakozni vágyókat. Csillogó-villogó, színes műanyag sárkányok vagy rajzfilmfigurák díszítette cégérek jelzik, melyik üzlet mit árul, ami főleg az esti megvilágításban nagyszerű. Olyan érzés mindezt nézni, mintha az ember egy sci-fi filmbe csöppent volna, s bármelyik pillanatban repülő autók zúghatnának el a feje fölött.

Japan_05

- hirdetés -

Kiotó viszont egészen más. A város ezer évig volt az ország fővárosa, s egyike a keveseknek, mely túlélte a második világháborús amerikai bombázásokat. Ehhez mérten régi, visszafogott, elegáns kinézete van, amely nagyon különbözik a többi japán nagyváros kortárs építészetétől. A tágas kastély- vagy szentélykertek megnyugtató oázisok a város forgatagában, ahol órákon át bolyonghat az ember háborítatlanul, elgondolkodva, fényképezve vagy beszélgetve.

Japan_06

A Kinkakuji, az Aranypavilon, Kiotó egyik leghíresebb és legszebb szentélye. A ma látható épület csak 1955-ben jött létre, miután egy zavartelméjű novícius az eredetit leégette, de stílusán több száz év kifinomult építészete tükröződik. Eltérő szintjein nagyszerűen tanulmányozhatók a japán arisztokrata, valamint szerzetesi építkezés sajátosságai, ahogy korszakonként változtak, de mégis egységes képet alkotnak. Az egyik legtöbbet fényképezett látnivalóként igazán kihagyhatatlan minden látogatónak, főleg, hogy a területen nem csak ez az egy templom, hanem sok más érdekesség található.

Japan_11

- hirdetés -

Kiotó nagyszámú szentéllyel és ehhez tartozó különböző funkciójú épülettel rendelkezik, amelyek nekünk, európaiaknak egy adott ponton túl már mind hasonlónak tűnnek. Érdemes ezért kiválasztani a leglátogatottabbakat és a szállásunkhoz vagy útitervünkhöz legközelebb állókat, de semmiképp nem ajánlott egy nap alatt letudni az összeset. Helyette inkább célszerű megszakítani a szent helyek sorát egy-egy izgalmas piaccal, városközponti felfedező úttal, esetleg múzeummal vagy állatkerttel. Érdemes különféle közlekedési eszközöket is választani, ami szintén megtöri a túra monotonitását. Mi például utolsó nap biciklit béreltünk, s azzal jártuk be a várost, ami nagyon kényelmes és látványos, ráadásul gyors módja a városnézésnek.

Japan_14

Kerékpározáson kívül ajánlott a helyi érdekű vasút kipróbálása is, ami a hegyes-völgyes tájon különösen élvezetes, de lehet hajókázni is az arra vágyóknak. A romantikus csónakázás megejthető Arashiyama negyedében, amely az Arashi-hegy lábánál terül el, és ősszel kifejezetten varázslatos, amikor a lombkorona vörös-arany-narancs színűvé változik. A környék látnivalói közé tartozik ezen kívül egy majompark, ahol 170 majom él vadon, de az emberekhez szokva. Aki környezetvédelmi okokból nem kedveli az efféle szórakozást, az előtt még mindig nyitva áll Arashiyama legismertebb látnivalója, a világon az egyik legszebbnek tartott bambuszliget.

Japan_13

Sétálni a bambuszfák között valódi mesebeli élmény. Japán legtöbb növénye ugyanis hazánkban is megél, valamint az elterjedt japánkerteknek köszönhetően hozzánk is eljutott. A bambusz kivételével, mely itt sem annyira gyakori, épp ezért igazán egyedi látvány. A hosszú, egyenes, szürke törzsek csupán a fa tetején ágaznak el finom, törékeny kis levélcsokrokba, mely a fehér törzsű nyírfa kecsességével vetekszik. A hely állandóan fotósokkal van tele, így a barna ágakkal szegett ösvényt szinte lehetetlen lefényképezni, ezért a liget gyönyörűségét érdemes leginkább emlékeinkben tárolni.

- hirdetés -

Japan_12

A Kijomizudera egy ugyancsak látványos templom, és nem csupán narancsszínűre festett faoszlopai miatt. Meredek utca vezet ugyanis fel a domboldalra, ahol a 8. században alapították. Noha az akkori templomok nem maradtak fenn, mégis csodálatos belegondolni, hogy már a város megalakulása előtt is szerzetesek éltek itt. A helyszín népszerűségének köszönhetően az oda vezető  keskeny utcácskák tele vannak turistákkal és a kiszolgálásukra specializálódott árusokkal.

Japan_16

Letekintve a szentély csarnokából csodálatos kilátás nyílik a zarándoklatnak is beillő hosszú lépcsősorra, a meredek sikátorokra, amelyek mesebeli szörnyként okádják magukból az emberáradatot, kik fáradtan, de kíváncsiságtól hajtva érkeznek lépésről lépésre közelebb a szent helyhez. Elgondolkodtató, hogy kinek mit jelent egy-egy ilyen buddhista szentély meglátogatása: kinek spirituális élmény, kinek kulturális, kinek történelmi távlatokat nyit meg, ki csak a fotózásban rejlő művészi kifejezést próbálja megvalósítani. Vagy talán csak kipipálni az aznapi útiterven. Ahány ember, annyi indíték.

- hirdetés -

Japan_17

A Kijomizudera sajátos templom, mely első pillanatra nem is sejteti a látogatóval, milyen ijesztő magasságban van, egy szakadék fölött. A drámai tény csak akkor válik egyértelművé, mikor az ember már átment sok századmagával a veszélyes, csupán facölöpökkel alátámasztott épületen, s ahol azelőtt még a kilátást bámulta, most visszanézve a hideg is kirázza. Mi legalább is szentül megfogadtuk, hogy a hegy tetején álló pagoda megtekintése után más úton fogunk visszatérni. És akkor még a templom alatt folyó szent vízesésről nem is tudtunk.

Japan_18

Az útikönyv által ajánlott nevezetességek értékét senki sem vonhatja kétségbe, mégis valahogy azok a helyszínek maradnak meg legélénkebben egy utazásból, amelyekre magunktól bukkantunk rá. Egy ínycsiklandó utcai ételstand, mikor már farkaséhesen bejárta az ember a környező drága éttermeket; egy hirtelen felismert negyed, melyről olvasott, de megtalálására nem számított; egy érdekes, látványos műemlék, melynek rendeltetése teljesen homályos előttünk. Mindez Japánban, mely oly titokzatos számunkra, nagyszerűen kiegészítheti a kötelezőek vélt látnivalók listáját, mintegy egyénivé téve a várost számunkra.

Japan_15

- hirdetés -

De ami Japánról a legtöbb férfinak eszébe jut, az bizonyára a Shinkansen, a világ egyik leggyorsabb vasúthálózata, a bullet train, amely száguld, mint a pisztolygolyó. Japán volt az első ország, amely nagysebességű gyorsvasúthálózatot akart építeni, még az 1940-es években. Sajnos a második világháború közbejötte ezt is megszakította, de húsz év múlva így is megvalósult az álom. A vonat átlagban 250-300 km/h sebességgel megy, s az Oszaka és Tokió közötti szakasz a világon a legforgalmasabb. Ehhez mérten a vasúti állomása is a gyorsaságot és modernséget hirdeti, s noha az oszakai leginkább egy elegáns plázához hasonlít, a kiotói a város egyik legújszerűbb épülete.

Japan_09

Már belépve az állomásra eláll az ember szava. Gigantikus belső áll a főkapu mögött, amely 11 emeletet foglal magába, mind beláthatóan a földszintről. Lépcsők, mozgólépcsők és liftek egész kavalkádja visz fel tetőtérre, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a szemben levő Kiotó-toronyra, valamint az utcára és a vonatokra. Ezen kívül szabadtéri kertek és éttermek biztosítják, hogy az utasok ne csupán átszállást elősegítő közterületként, hanem igazi szórakozóhelyként tekintsenek az állomásra.

Japan_10

Másik oldalán zseniális módon kötötték össze a látványt a sok látogatónak ülőhelyet nyújtó lépcsősorral. A lépcső aljában színes led égők rendszere alkot világító képeket. Mikor mi ott voltunk októberben épp Halloweenre készülve narancssárga tökök, repkedő denevérek, boszorkányok és bugyogó bográcsok animált képei szórakoztatták a nem kis közönséget, akik akár hosszú perceken keresztül videózták a látványt, vagy selfie-ztek az előterében.

- hirdetés -

Japan_08

Japán a gyönyörű természeti táj hazája, mely az épített örökséggel együtt él csak teljes harmóniában. Ugyanakkor itt a legkorszerűbb technika is magától érthetődőnek, sőt, talán kissé elavultnak is tűnik. A történelem az emberek jelene, a jövő újításai pedig mintha a múltban történtek volna. Ez Japán, ahol mindez nem ellentétes, hanem része a mindennapoknak. E titokzatos ország sosem fogja minden rejtélyét feltárni, ezért újra és újra meg kell látogatni. Talány, mint a gésák szépsége. De nyíltan csodálható bárkinek, aki rászánja az időt és energiát, hogy megkísérelje felfedezni titkait. Lehetőleg a virágzó cseresznyefák vagy sárguló falevelek idején.

Japan_19

További remek élménybeszámolókért látogassatok el Bíborka és Szabolcs oldalára az Utat mutat-ra vagy csatlakozzatok Facebook-oldalukhoz.

Copyright © 2016 Székely Bíborka és Szabolcs Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.