Főoldal / Úticélok / Külföldön / A Rajna-vízesés

A Rajna-vízesés

Európa legnagyobb vízesése, a Rajna-vízesés (Rheinfall), Svájc északi részén, Schaffhausen mellett közel Németországhoz található. A Rajna folyó Európa egyik legszebb, és egyik legnagyobb vízhozamú folyója, így nem meglepő, hogy az alig több, mint 20 méter magas, de közel 150 méter széles vízesés igen látványos az ide utazók számára, főleg késő tavasszal, hóolvadás idején dübörgő vízhozama lenyűgöző.

Európa legnagyobb síksági vízesésének nem csak a látványa csodálatra méltó, ereje is elképesztő, másodpercenként 700 m3 víz zúdul alá. Amióta a Rajna erejét fel tudják használni, az ipar fellendült, fő ágai pedig a gép-, vagon-, gyapjú-, pamut-, óragyártás és kémiai ipar lettek.

Rajna_vizese_Svajc_1
A helyiek az óriási turistaáradatot igen jól kezelik, átfogó, minden igényt kielégítő turistaparadicsommá alakították a helyet. A vízesés közvetlen közelében van egy hatalmas fizetős parkoló áll, ahonnan gyalogosan közelíthető meg a vízesés. Akad itt étterem, fagylaltozó, szuvenír árus, boltok, és minden amire szükség lehet.

Rajna_vizese_Svajc_6
Magát a vízesést is alaposan körbejárhatóvá tették. A víz fölé több helyen kis terasz, kilátó épült még a sziklába is utat vágtak, hogy több helyre eljuthasson, aki idáig eljött. Hajókkal, vízibuszokkal közelebbről is lehetőség nyílik megtekinteni ezt a természeti csodát. Ezek több útvonalon közlekednek, míg egyik csak tesz egy kört, van amelyik közel viszi a látogatókat, egy másik pedig a vízesés közepén található sziklához szállítja el a kíváncsiakat – persze felárért, de így is megéri egy karnyújtásnyiról látni a zúgva-dübörögve hömpölygő víztömeget.

Rajna_vizese_Svajc_3
Amíg valaki nem lát egy ekkora vízesést, el sem tudja képzelni, hogy egy nagyobb folyón mekkora tömegű víz folyik le percről percre, hiszen a víz felszíne nem ad sok támpontot, viszont közelről érezve a víztömeg erejét-egy egészen más világ.

Rajna_vizese_Svajc_11

A szomszédságban lévő Schaffhausen városát feltétlenül meg kell nézni. Ha nem csak testközelből szeretnénk megnézni a vízesést érdemes felmenni a közeli hegytetőn álló középkori Laufen várához, ahonnan csodás kilátás nyílik a vízesésére és környékére. Svájc nemzeti ünnepén (augusztus 1-jén) minden évben fantasztikus tűzijátékot rendeznek a vízesésnél.

Copyright ©  2015  Demeter Ákos és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.