Főoldal / Úticélok / Külföldön / Seattle, a „Smaragdváros”

Seattle, a „Smaragdváros”

Seattle az USA észak-nyugati partvidékén fekszik, Washington államban. A várost keletről a Washington-tó, míg nyugatról a Csendes-óceán határolja, Puget Sound nevű öblével. Északon a várost kettévágja egy mesterséges csatorna, Union nevű tavával, mely a Washington-tavat és a Csendes-óceánt hivatott összekötni. Maga a város 8 nagyobb részből áll, melynek leggazdagabb része Bellevue, ahol Seattle-i felső tízezer lakik. Seattle időjárását nyugatról az óceáni éghajlat uralja, míg Kelet felé a Cascade-hegység elvágja az óceán felől érkező csapadék útját.

A Mt Rainier(4392m)-től, azaz a Cascade-hegység csúcsától Keletre viszont már kontinentális, félsivatagi éghajlat jellemző. Az óceáni éghajlat miatt az időjárás igen változékony, percek alatt jön fel az óceán felől az esőfelhő a város fölé. Seattle-ben szinte sosem esik a hó, annál több eső éri a földet. Ezért városnézés alkalmával jó, ha követjük a helyiek példáját, és napi öltözködésünk szerves részévé tesszük a könnyű anyagból készült esőkabátot.

SeattleSkyline_3

Egy kis történelem

Seattle megalapítását 1851-re datálják. A városlakók kezdetben faiparral foglalkoztak, a környék esőerdőinek fáit dolgozták fel. 1873-ban a vasútvonal kiépítésével még több lakos érkezett a városba. 1889-ben a „Great Seattle Fire”-a nagy Seattle tűz megsemmisítette a várost. Eddig szinte csak fából épült házakat húztak fel, amelyek szempillantás alatt megsemmisültek; de a tűz a pár téglából készült épületet is romba döntötte. A várost elkezdték újjáépíteni. A munkálatoknak köszönhetően a város lakossága megduplázódott, elérte a 40.000 főt. Új városszintet emeltek a régi fölé, meghagyva az eredeti szintet. A város fejlődésére ezután a „Klondike” aranyláz volt nagy hatással. A 70-es években a Boeing gyár lendítette fel a város gazdaságát; napjainkban pedig a Microsoft cég.

Seattle

Seattle látnivalói

Seattle mostani beceneve, az „The Emerald City” („A Smaragdváros”), egy civil szervezet által az 1980-as években kiírt pályázat győztese, mely az addigi, nem hivatalos „Jet city” (~„Repülőgépváros”) váltotta, mely a Boeing repülőgépgyár miatt ragadt rá.

Seattle talán mindenki által ismert látnivalója a Space Needle, mely a város szimbólumává nőtte ki magát. A Space Needle 1962 óta tornyosul a város fölé 185 méteres magasságával. Ha már a Space Needle-nél járunk, érdemes meglátogatni az EMP Múzeumot, ahol a pop kultúra szerelmesei különböző kiállítások során ismerheti meg a pop nagyjait. Szintén a Space Needle tövében található a Pacific Science Center, valamint a Chihuli Glass Garden, ahol gyönyörű üvegszobrokból készült kompozíciókat tekinthetünk meg. A belvárostól kicsit távolabb esik a Woodland Park Zoo, de aki nem szeretné elhagyni a belváros környékét, és szeretne a helyi állatvilággal megismerkedni, az keresse fel a kikötőben található Seattle Aquariumot. Az Aquariumtól pár méterre található az Argosy Cruises Harbour Tour. A cég sétahajókon kínál egy órás hajókázást a Puget Sound öbölben.

Seattle_Pike Place Market

A kikötő közelében helyezkedik el a Pike Place Market, ahol érdemes felkeresni a halas standot, ahol érdekes hal-zsonglőrködést tekinthetünk meg a helyi halárus lenyűgöző előadásában. A piactól pedig már csak pár perc séta, hogy eljussunk a világ első Starbucks üzletéhez, amely 1912-ben nyitotta meg kapuit. Seattle belvárosában található még a híres „Fremont Troll” vagy egyszerűen a Troll szobor, amely a George Washington Memorial Bridge alatt várja az érdeklődő turistákat. A belvárostól dél felé haladva találjuk az USA legdrágább stadionját, a Centurylink Fieldet, amely a Seattle Seahawks amerikai futball csapatnak ad otthont. A Centurylink Fielden az amerikai futballon kívül labdarúgó mérkőzéseket is szoktak rendezni. A stadiontól pedig elérhető közelségben találjuk a Starbucks gyárat, ahol gyárlátogatási túránk során megismerkedhetünk a Starbucks történetével és a kávégyártás rejtelmeivel.

A belvárostól szintén dél felé haladva találjuk a Nyugati-part legnagyobb repülési múzeumát, a The Museum of Flight-ot, ahol az állandó Boeing kiállításon kívül NASA és űrkutatási kiállításokat is megtekinthetünk.

Seattle_Piac

Hogyan tedd emlékezetessé? A követező programok mindegyike az esti órákban ajánlott! Ha Seattle belvárosában jársz, látogass el a Pike Place Marketre, keresd meg a halas pultot, kérj az eladódót egy zacskó Candied Salmont vagy más néven Indian Candy-t. A lazacot megtisztítják, pácba teszik, amely sót, cukrot, és juharszirupot tartalmaz, majd megfüstölik és szárítják. Garantáltan egyedi kulináris élményben lesz részed! A piacból a legegyszerűbben lifttel vagy kinti lépcsőkön jutsz le a kikötő szintjére, amint leérsz pont az aquarium előtt találod magad.

Seattle_Aquarium

Ha idáig eljutottál, indulj balra-(kb 10 perc séta), és feltétlenül látogass el a kikötő elején található „Ye Olde Curiosity Shop”ajándékboltba. Itt mindent megtalálhatsz, ami abnormálisnak mondható. Múmiákat, négylábú csirkét, mutáns nyulat, totemeket, amuletteket 😀 A boltot 1899-ben nyitották meg, igazi kuriózumnak számít a városban! Ott jártamkor találtam a pulton egy kosárkát, tele a világ legkülönfélébb aprópénzeivel. Természetesen voltak ott régi magyar érmék is. Hogy mely érmék? Járj utána magad! Hol találod: a Seattle Aquariumtól indulj el dél felé a kikötő sétányon. Ha a vásárlás után megéheztél sétálj fel a kikötőtől a Columbia Streeten a 1st Ave sarkáig. Itt fogod megtalálni a leghangulatosabb ír éttermet és kocsmát a városban. A hely neve Fadó Irish Pub & Restaurant. Mit érdemes kipróbálni: Shepherd’s Bread-isteni finom hagymás kenyér vajjal felszolgálva. Természetesen főfogásnak Fish & Chipset rendelj, ezt pedig Guinness sörrel öblítsd le. A Fadó jelentése megfelel az angol „once upon a time” vagy „long time ago” jelentéseknek. Tehát az írek, amikor sztori mesélésbe kezdtek, ezzel nyitották mondandójukat. De hogy ezen túl Te is elkezdhess egy sztorit a „Fadó”-val, mindenképpen sétálj le egy blokkot dél felé. A 1st Ave végén találod majd a Pioneer Buildinget, benne „Bill Speidel’s Underground Tour” nevű üzletét.

Seattle_Underground tour-Paranormal

Ha szereted a hátborzongató dolgokat, fizesd be magad egy körre az „Umderground Paranormal Experience” túrára. Áprilistól szeptemberig minden este 9 órakor indul a mai városvonal alatt elterülő, a nagy tűz által lerombold régi város épületeibe látogató túra. A túra elején kapsz egy profi szellemvadászok által használt mellényt, vele mindenféle hiper-szuper kütyü szellemek észleléséhez. Ezután a túravezető elvisz a túra első állomására, egy Salonba. Út közben van idő egy kis mesélésre is, lincselésekről, tölgyekre felakasztott emberekről, tragikus kimenetelű szerelmi sztorikról. A túra másfél órát vesz igénybe, és ha teljesen szkeptikus vagy, akkor is megvan a hangulata, a nyüzsögő város alatt a nyirkos-dohos, koromsötét, leégett városszinten „vadászni”.

Seattle_Skyline

Helyi Márkák: Starbucks Coffee Company, The Boeing Company, Microsoft-Google, Nordstrom

Mit&Hol&Mennyiért?

  • Ha Labor Day- szeptember első hétfője-után megyünk Seattle-be, feltétlenül meg kell állni a több tucat Starbucks üzlet egyikénél, és ki kell próbálni az amerikai őszi ízeket. A Pumpkin Spice Latte igazi ínyencség-őszi és amerikai-, isteni finom. Másik ízletes kínálatul a Salted Caramel Latte, amely furcsa hangzása ellenére igen ízletes. Mindezen ínyenc kávékat már 5 dollárért beszerezhetjük. Ne felejts el Large Cup-ot kérni 😉
  • Helyi specialitások: ha a piac közelében járunk, feltétlenül üljünk be egy helyi kis étterembe, és rendeljünk valamilyen tengeri ételt. A Pike Place Market közelében a Post Alleyben található a Pike Place Chowder étterem, nagyon finom levest kínálnak a tenger gyümölcseivel, Pl: Seafood Chowder- tintahal és rák tökéletesen összefőzve. Ha a levest nem szeretjük annyira, választhatunk nagyon finom rák tekercseket is. Egy jól kiadós ebédet elfogyaszthatunk 20-30 dollárért.

Seattle_Elliott Bay

Merre tovább?

A várostól nem messze található a gyönyörű Mount Saint Helens vulkán, a Cascade- hegység tagja, amely utoljára 1980-ban volt aktív. A hegy 2550 méter magasságával „eltörpül” a Cascade-hegység közeli csúcsához a Mount Rainier-hez 4392 méteréhez képest. A Cascade-hegység mentén gyönyörű nemzeti parkokat találhatunk, vízesésekkel, hegyi folyókkal, gleccserekkel, gazdag vadvilággal. A környék másik gyönyörű nevezetessége az Olympic Nemzeti Park (Twilight rajongóknak kötelező a nemzeti park felkeresése). A nemzeti park legismertebb természeti látványosságai a Ruby, a LaPush valamint a Rialto Beach.

Szuvenír tipp…
…ha Seattle-ben jársz, természetesen nem térhetsz haza Starbucks kávé nélkül. A helyi kávéüzletekre jellemző, hogy sokkal szélesebb termékpalettával rendelkeznek, mint külföldön. Így beszerezhetsz egy-egy olyan specialitást, amit a hazai Starbucks üzletben nem találhatsz meg. Ezen kívül a Space Needle ajándékboltjában számos- az épület sziluettjével ellátott ajándéktárgyat találsz- pólók, hoodiek, hűtő mágnesek, szobrocskák, képeslapok …

Seattle_Skyline_2

Érdekesség

  • Seattle városa Seattle- vagy Seathl indián törzsfőnökről kapta a nevét. Népének történelmében az egyik legtiszteletreméltóbb törzsfőnök volt. Seattle törzsfőnök felvette a katolikus vallást, de nem csak ezzel nyitott a „civilizált” világ kultúrája felé- Ő volt az, aki megnyitotta az utat földjén keresztül a fehér telepesek számára.
  • Seattle mesterséges taván, a Lake Unionon számos úszó házat találhatunk, a házak tulajdonosai nem fizetnek adót, hiszen nem a város területén élnek. A házak nagy előnye még, hogy bármikor minden hercehurca nélkül, szabadon költöztethetőek.

Seattle Aquarium

KIsOkos

  • Az USA-ba n a legtöbb nagyváros megtekintéséhez lehet vásárolni úgynevezett „city pass” jegytömböt. A jegytömb tartalmazza a város legtöbb turistalátványosságához a belépőjegyet. Előnye olcsóságán kívül, hogy elég interneten megvásárolni, és kinyomtatni a vouchert, és elmenni a legelső attrakcióhoz. Itt máris rövidebb sorbaállási idő alatt külön ablaknál megkapjuk a jegytömbünket, ezután pedig szintén külön sorból (jóval rövidebb sorban állási idő) érhetjük el a látványosságokat.

Seattle_Space Needle_2

  • Seattle esetében a CityPass a Space Needlehez két belépést biztosít 24 órán belül. Hogy elkerüljük a sorban állást, délelőtt 10 körül érdemes érkezni. Előbb semmiképp sem, hiszen a Space Needle csak reggel 8-kor nyit, a várost reggelente felhő, gyakran köd takarja a reggeli órákban. Ezen kívül, ha később érkezünk, nagyobb esélyünk van rá, hogy például a déli napsütésben megpillantjuk a Mt Rainier hegycsúcsot. Este érdemes 6-7 óra körül érkezni –nyári időszámítás szerint-, hogy a naplementében gyönyörködhessünk. Ha ebben az időpontban nem sikerül megérkezni legjobb időpont az este 10 utáni időintervallum. A Space Needle éjfélig fogad látogatókat, este 10 után pedig a legtöbb turista a szállása felé tart.

Seattle_Space Needle

  • Mielőtt bárhová is elindulunk, tájékozódjunk a helyi látványosságok honlapjain- mikor nyitnak, milyen napokon vannak zárva, hány órakor zárnak. Ezen kívül például a hajótúrák esetében a hajós cégek a szeptember beköszöntével már nem indítanak óránként túrákat az öbölbe, naponta csupán 3-4 hajó indul csak a kikötőből.
  • Szintén nagyon fontos, hogy a nemzeti parkok weblapját is nézzük át, akár Facebookon is, hiszen folyamatosan tájékoztatják a látogatókat a nemzeti park híreiről, a szezonális útlezárásokról, a nemzeti parkok születésnapjáról, ekkor ugyanis ingyenes programokon vehetünk részt,- beszélgethetünk a vadőrökkel, és még a belépés is ingyenes a park területére.

Copyright © 2015 Kállai Anna, címfotó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.