Főoldal / Úticélok / Külföldön / Amarante, Portugália

Amarante, Portugália

A Douro régió egyik leghangulatosabb városa a képeslapra illő gyönyörű fekvésű Amarante. A régi városrészben sétálgatva mintha századokat utaznánk az időben. A macskaköves utcák régi házainak szomszédságában, a 18. századi gránithíd pillérje mellett áll Amarante 16. századi temploma és kolostora, a régi városmag, melyhez a távoli dombok nyújtanak mesés hátteret.

Amarante_Portugalia_6
A város jelképének is számító gránithíd Portugália nemzeti emlékművei közé tartozik 1910 óta. Az 1250 es években – São Gonçalo, a város védőszentje jóvoltából – épült híd mindig is központi szerepet töltött be a város életében. 1763-ban árvíz következtében összeomlott, de újjá építették.  Történelmi csata során egy francia támadás színtere is volt, Silveira tábornok aratott győzelmet a napóleoni csapatot vezető Loison tábornok ellen 1809-ben, aminek emlékül egy márványtáblát is állítottak a hídon. Egyébként nagyon pici, habár kétsávos forgalom működik, rajta de valójában ez egy sávnak felel meg.

Amarante_Portugalia_12

A híd túloldalán a téren emelkedik az 1540-ben épült Sâo Goncalo templom és kolostor. Goncola egy 13. századi prédikátor volt, aki miután beleszeretett e hely szépségébe épített ide egy remetelakot és egy hidat ezzel megalapítva a várost. A város „saját” védelmezője az 1561-ben szentté avatott Sâo Goncaló azon túl, hogy a város alapítója és védelmezője, termékenységi legendákból is ismert alak, így fontos szerepet tulajdonítanak neki a párválasztásban, és a családalapításban közbenjárását kérik.

Amarante_Portugalia_8

A pártfogó szent tiszteletére épült a Convento de Sâo Goncalo kolostor szerény mérete ellenére Amarante legnevesebb temploma. A megépítését 1540-ben III. Joao király indítványozta, majd további három király uralkodása alatt fejezték be a munkálatokat (Sebastião, Henrique és I. Filipe). Ennek emlékére,a bejárattól balra a négy király szobra díszeleg.

Amarante_Portugalia_7

A homlokzata három szintes, ebből kettő reneszánsz és egy barokk stílusú. A templom belsejét a XVIII. században reformálták meg, hagyományosan aranyozott fabútorokat láthatunk. Falai közt, közvetlenül az oltár mellett fekszik São Gonçalo sírja, de itt találjuk szobrát is, melyet a boldog, beteljesült szerelemre és házasságra vágyók fényesre simogattak, mert úgy tartja a néphit, hogy egy éven belül teljesül az óhaj.

Amarante_fallosz_suti

A június első szombatján São Gonçalo tiszteletére rendezett ünnepély keretében a fiatalemberek süteményeket ajándékoznak szívük választottjának, melyek fallosz alakjai is a termékenységre utal.

Amarante_Portugalia_5

Érdemes felsétálnunk a kolostor melletti, mögötti régi városrész meredek, macskaköves utcáin , hogy megcsodáljuk a sok szép 16-18 századi házat, melyek a hamisítatlan portugál hangulatot idézik fel.

Amarante_Portugalia_4

És kihagyhatatlan a híd tövében álló Confeitaria da Ponte cukrászda, ahol az összes tipikus portugál édességet végigkóstolhatjuk.

Copyright © 2015 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.