Főoldal / Úticélok / Külföldön / UNESCO világörökségi helyszínek Madagaszkáron

UNESCO világörökségi helyszínek Madagaszkáron

Madagaszkár – egy teljesen egyedülálló világ. A makik hazája, az orchideák országa, a világ legnagyobb vanílitermesztője, álombeli tengerpartok, lenyűgöző tájak. A ‘nyolcadik kontinens’, ahol az állat-és növényvilág 80%-a endemikus, azaz csak itt megtalálható. Mindig mosolygó lakosok, ma is élő hagyományok, rejtélyes babonák és mítoszok, és a ‘mora-mora’, azaz a természet és az egyszerű életkörülmények diktálta lassú élettempó – egy utazás nem csak térben, hanem időben is… Madagaszkár, a Föld egyik kihagyhatatlan úticélja – és ha már itt járunk, ne felejtsük el megtekinteni az UNESCO által a természeti és kulturális világörökségi helyszínek listájára felvett látványosságokat sem.

Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület

Tsingy_Madagaszkar

Madagaszkáron kívül csak három helyen található még a világon ez a furcsa, különleges természeti képződmény, amelyet a malagaszi emberek „tsingy”-nek neveznek. A „tsingy” szó magyar jelentése: “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. A homokkőből, márgából és mészkőből álló mesebeli képződményt karszttájak, felvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkő „erdők” jellemzik.  Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Számos lemúrfajnak ad otthont a terület, akik elképesztő ügyességgel ugrálnak a tűhegyes mészkőoszlopok között, valamint impozáns kanyonok, érdekes madárfajok és barlangok is lenyűgözik az itt a túrázókat.

Tsingy_lemur_Madagaszkar

 

Ambohimanga-i Királydomb ( « Kék Domb »)

Ambohimanga_kiralydomb_Madagaszkar
A madagaszkári emberek az ország legszentebb helyének tartják, immár 500 éve, ezt a történelmi falut, mely egykor Madagaszkár királyának nyújtott otthont. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették. A Mahandrihono-ház Andrianampoinimerina király egykori otthona volt, melynek falai rózsafából készültek. A sziget mindenkori királyainak, királynőinek dobjai, fegyverei és talizmánjai is megtekinthetőek itt.

 

Atsinanana-i esőerdők

Atsinanana Masoala_vizeses_Madagaszkar

Az Atsinanana-i esőerdők területe hat nemzeti parkot foglal magába Madagaszkár keleti partvidékén. Ezek az erdők világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkeznek, valamint rendkívüli mértékben találunk itt endemikus, azaz a világon csak itt megtalálható állat-és növényfajokat: az itt fellelhető fajok 80-90 %-a endemikus! (Mivel Madagaszkár több mint 100 millió éve elszakadt az afrikai főkontinenstől, ennek köszönhetően izoláltan, egy teljesen egyedi állat-és növényvilág fejlődött ki a szigeten.) Ezek az esőerdők döntő szerepet játszanak Madagaszkár egyedülálló biodiverzitásának túléléséhez azzal, hogy az ehhez szükséges ökológiai folyamatokat biztosítják és fenntartják. Az erdőkben található számos faj (főleg a lemúrok és egyéb emlősök) ritka és veszélyeztetett: például az éjszakai lemúrfaj, az aye-aye (amely mellesleg a kétes értékű, a világ egyik legcsúnyább állata büszke címet is viseli), a fossa (Madagaszkár legnagyobb ragadozó állata, egy kisebb macska méretű vadmacska-faj), a szürke bambuszmaki, stb.

A Zafimaniry törzs fafaragó művészete

Zafimaniry falu_Madagaszkar

Az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listáján szerepel ezenkívül a Zafimaniry törzs fafaragó A Zafimaniry közösség az utolsó őrzője egy ősi fafaragó művészetnek, amely régen az egész szigeten elterjedt volt. A zafimaniry-k a 18. században az akkoriban mindenhol jelen lévő erdőirtás elől menekültek egy erdős és félreeső területre dél-kelet Madagaszkárra, hogy megőrizhessék életvitelüket és művészetüket, melyhez az erdőkben, a hegyekben szükséges élniük. Ma körülbelül 25.000 zafimaniry él mintegy 100 faluban és tanyán a környék hegyeiben. Az erdőművelésben és fafaragásban generációk alatt szerzett szakértelmük a mindennapi élet összes területén meglátszik és uralkodik, hiszen a legtöbb használati tárgyuk, a házaik mind fából készülnek. Szinte minden fafelület (falak, ablakok, tálak, ülőkék, szekrények, szerszámok) gazdagon díszített és alaposan megmunkált.

Zafimaniry fafaragas_Madagaszkar

A zafimaniry-k 20 endemikus fafajtával dolgoznak – mindegyiket más és más célra használnak a fa tulajdonságai szerint: építkezéshez, dekorációhoz, stb. Hihetetlen, de a házakat és a sírokat a mai napig szög, zsanér, agy egyéb fém alkatrész nélkül, csak fából, faszögek és facsapok segítségével építik. A zafimaniryk oszlopokra épített faházai a dél-kelet madagaszkári hegyvidéki tájkép jellegzetességei. Bár a formák, motívumok hasonlók, a dekoráció minden esetben a faragó mester személyiségétől függ, így nincs két ugyanolyan tárgy. A már több évtizede a zafimaniry-k megélhetésük, túlélésük érdekében eladásra is készítenek dekorációs tárgyakat, amelyeket a környező falvakban értékesítenek. De vigyáznunk kell, hogy ez a törékeny közösség ne alacsonyodjon le a csak a turistáknak ajándéktárgyakat gyártó szállítók szintjére, hanem meg tudják őrizni autentikus, eredeti életmódjukat, melynek a fa és az erdő, illetve az erdőben való lakóterület biztosítása a feltételei.

Hét további helyszín jelenleg az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek listáján található:

Betafo-rizsfoldek_Madagaszkar

a Betafo-i rizsföldek tájképe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 a Királyi Nyaraló a Tsinjoarivo-i Hegycsúcson

Andrefana szaraz erdok - Tsimanampetsotsa,Pachypodium_lamerei_MadagaszkarAndrefana-i száraz erdők

 Mahafaly_torzs művészete_siremlek_del-Madagaszkara dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója

  •  az Isandra-i sziklák és barlangok
  •  az Antongona-i régészeti leletek
  •  a Dél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum

Copyright © 2015 Somogyi Orsi. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.