Főoldal / Úticélok / Külföldön / Douro-völgy, Portugália legszebb (bor)vidéke

Douro-völgy, Portugália legszebb (bor)vidéke

Ami Olaszországnak Toszkána, Franciaországnak Provence az Portugáliának a Douro-völgye. Vagyis a jellegzetes, utánozhatatlan hangulat, kulturális és természeti szépség, mely kiemeli az ország régiói közül ezt a vidéket.

A Douro-völgy szépségét gyakran magasztalják, de a valóság minden képzeletet felülmúl. A szőlőtőkéktől roskadozó teraszos domboldalak lankái között kanyargó Douro folyó kíséri végig a völgy hangulatát. Akár hajóról, vonatról vagy autóról szemléljük a táj megkapó szépsége feledhetetlen pillanatokat okoz.

Douro_volgye_Portugalia_10

Ha Portóban jártok mindenképp kihagyhatatlan kirándulás ez a völgy, sőt a legjobb ha egyik nap egy hajókirándulás során a vízről csodáljátok meg a vidéket, másnap pedig autóba pattantok és rójátok kanyargós útjait. Kövessétek útközben a miradouro (kilátópont) táblákat, ahonnan mindig egy újabb és újabb csodálatos panoráma tárul majd a szemetek elé.

 “Isten teremtette a földet, és az ember a Douro-t.”

Spanyolországi forrásától 850 méter hosszan kanyarog portó torkolatáig a Douro, miközben szurdokokat váj a pala és gránitsziklákba. Az egykoron féktelen folyót nyolc gáttal szelídítették meg és terelték medrébe. Leglátványosabb szakasza a Mesao Frio és Pinhao közötti része, ahol a teraszos szerkezet olyan nagy kiterjedésű, hogy a Kínai Nagy Fal mellett ez az egyetlen ember alkotta dolog, mi látszódik a világűrből.

Douro_volgye_Portugalia_4

A portói bor vidéke a világ első hivatalos bortermelő régiója, amit 1756-ban hoztak létre, bár a Douro portugál szakaszán már az ókori időktől fogva (kb. 2000 éve) termeltek szőlőt és készítettek bort. Az évszázadokig szolgáló rabelók (vitorlás hajók), melyek a boroshordókat szállították a portói borospincékben már évtizedek óta használaton kívül vannak, manapság már csak turisztikai céllal használják őket. A völgy hangulatához tartozó jellegzetes portugál udvarházak (quintas) uralják a doboldalakat, a rusztikus falvakkal pedig a völgyekben fekszenek. A szőlőföldek között feltűnnek a gyümölcsöskertek olívafák és a februárban csodás fehér és rózsaszínben pompázó mandulavirágok. Szállások a Douro-völgyében!

Douro_volgye_Portugalia_5

Az angolok nem csak lökést adtak a portói bor kereskedelmének, de a mai, klasszikusnak számítói portói feltalálása is a britekhez fűződik. 1678-ban az angolok háborúba keveredtek a franciákkal, így a kedvelt bordeaux-i borok exportálását megszűntették. Ekkor kerültek képbe a portugálok, ám a portói minőség messze elmaradt világhírű francia társától, emiatt illetve, hogy a nem túl jó minőségű bor ne romoljon borpárlatot /brandy-t/ adtak hozzá. Később arra is rájöttek, hogy a párlat hozzáadása segít megőrizni a borban a gyümölcs aromákat, hosszan érlelhetővé teszi a bort és nem utolsó sorban a leállított erjedésnek köszönhetően a cukortartalom is az átlagosnál magasabb. A teraszokon szinte kizárólag őshonos portugál szőlőfajták teremnek, mintegy 80 különböző fajta. A völgyben előállított likőrbor alapot Portóba szállítják, ahol fahordókban érlelik, keverik és utókezelik. Az utóérlelés kettőtől akár negyven évig is terjedhet, melynek végén a bor alkoholtartalma 18 és 21% közötti lesz. Ma közel 400 000 hektárnyi szőlőültetvény virágzik, a portugálok pedig 53l/fő éves fogyasztásával a világ első öt borfogyasztó nemzetébe tartoznak.

Douro_volgye_Portugalia_8

A Douro-völgye egy évtizeddel ezelőtt még alig szerepelt az utazók kívánságlistáján, mára pedig, Portugália egyik legkedveltebb régiója lett, melyet mi is bátran ajánlunk nem csak borkedvelőknek. Szállások a Douro-völgyében!

Douro_volgye_Portugalia_14

Copyright © 2015 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.