Főoldal / Úticélok / Külföldön / Álomnyaralás a Maldív-szigeteken

Álomnyaralás a Maldív-szigeteken

Régi vágyam volt, hogy egyszer ellátogathassak a Maldív-szigetekre, hogy  a valóságban is láthassam a képekről jól ismert fehér homokot, gyönyörű kék tengert, a tengerbehajló kókuszpálmákat, és a jellegzetes vízre épített fakunyhókat. Utazási iroda helyett a saját szervezés mellett döntöttünk, és egy helyiek által lakott szigetet látogattunk meg. A választásunk Maafushi szigetére esett. Maafushi a Kaafu Atollon, Malétól 26 km-re délre található. Szállások a Maafushi-szigetén!

Maléba, a fővárosba egy Isztambul átszállást követően, és körülbelül 10 óra repülés után érkeztünk meg. A szigetek már a repülőből is csodálatos látványt nyújtottak.

Maldiv-szigetek (1)

A reptér és a főváros külön szigeten helyezkednek el, így először hajóval kellett átjutnunk a fővárosba, majd a fővárosból helyi komppal Maafushi szigetére, ami kb 2 órán át tartott. Maafushira a péntek kivételével minden nap közlekedik komp a fővárosból, illetve Maafushiról a fővárosba, de igénybe lehet venni a hotelek által kínált transzereket is. Amint már említettem Maafushi egy helyiek által lakott sziget, tehát nem egy úgynevezett resort, ami olyan szigetet jelent, ahol csak egy hotel terül el az egész szigeten, itt nincs helyi lakosság, csak a személyzet és a vendégek, a legtöbb resorton megtalálhatók a víz fölé épített fakunyhók is, amelyek szinte már a Maldív-szigetek jelképévé váltak. Amikor megérkeztünk a kikötőbe, a hotel alkalmazottjai már vártak minket, hogy a hotelhez kísérjenek. A hotelig a tengerparti pálmafás sétányon vezetett az út. Itt szinte csak szállodák és éttermek találhatók.

Maafushi_Maldiív-szigetek_5

Fontos tudni, ha egyénileg tervezünk utazást a Maldív szigetek egy helyiek által lakott szigetére, hogy itt tilos bikiniben fürödni nem csak a helyieknek, de a turistáknak is. Ezért sok szigeten kijelölnek egy „bikini beach” nevű partszakaszt, amelyet pálmaágakkal kerítenek el, így a turistáknak itt van lehetőségük bikiniben fürdőzni és napozni a tengerparton. Maafushin a bikini beach a sziget észak-nyugati részén található. A sziget bikini beach-e már képek alapján is nagyon megtetszett, ez volt az egyik fő ok, hogy Maafushi mellett döntöttünk. Szállások a Maldív-szigeteken! 

Maafushi_Maldiív-szigetek_6

Maafushi_Maldiív-szigetek_7

A bikini beach-en találunk egy helyi gyümölcsárust, akinél vásárolhatunk friss gyümölcsökből álló gyümölcstálat, vagy akár kókuszdiót is, amelyet az eladó ott helyben vág fel nekünk, szívószálat tesz bele, és már élvezhetjük is a friss kókusz ízét.

Az éttermek közt találhatunk a’la carte vagy svédasztalos rendszerben működőket is. Itt megkóstolhatunk helyi specialitásokat, halakat, rákokat és tenger gyümölcseit, illetve jellemzőek a csirkéből és marhából készült ételek, mivel sertéshúst nem fogyasztanak. A közvetlenül a bikini beach felett található étteremben arra is van lehetőség, hogy egészen a tengerparton, gyertyafénynél vacsorázzunk.

A szállodák és vendégházak rengeteg fakultatív programot ajánlanak, így részt lehet venni halászaton, búvárkodáson, hajózáson naplementekor, delfintúrán, ellátogathatunk egy másik helyi szigetre, eltölthetünk egy napot egy homokpadon, vagy egy lakatlan szigeten, illetve egy fent már említett resorton is. Mi 2 fakultatív kiránduláson vettünk részt, meglátogattunk egy resortot, illetve részt vettünk egy búvártúrán, amely alatt egy lakatlan szigeten is kikötöttünk.

Villingillivaru_Maldiv-szigetek_3

A búvártúrán 3 különböző helyen búvárkodhattunk. Az első helyen teknősök társaságában lehetett úszni, sajnos mikor ott jártunk nem találkoztunk teknősökkel. A második helyen színes halakat és korallokat figyelhettünk meg. Ezt követően kikötöttünk egy lakatlan szigeten, Villingillivarun, ahol ebédeltünk. Itt láthattunk egy kis cápát is, ami a part mentén úszott. Ebéd után lehetőség nyílt egy kis sétára vagy fürdőzésre. Majd ezután következett a harmadik megálló egy resort mellett, ahol cápákat láthattunk búvárkodás közben.

Villingillivaru_Maldiv-szigetek_4

A másik fakultatív kirándulásunkon az Adaaran Club Rannalhi nevű resorton töltöttünk egy napot. A sziget még gyönyörűbb volt, mint ahogy elképzeltük. A motorcsónakból kiszállva ez a látvány fogadott.Adaaran Club Rannalhi_Maldiv-szigetek_8

A sziget nem túl nagy, hamar körbesétálható. A móló mellett rögtön a bár található, amely szintén a vízre épült. Ezen az oldalán a szigetnek több kisebb, vadregényesebb strand található, ezeken, úgy érezhetjük, mintha szinte egyedül lennénk a szigeten, emellett innen szép kilátás nyílik a vízi villákra is.Adaaran Club Rannalhi_Maldiv-szigetek_6

A sziget másik oldalán egy hatalmas, fehér homokos strand található. A sziget ezen része ajánlott azoknak akik a búvárkodni szeretnének, mert itt a vízben már egészen közel a parthoz láthattunk sok-sok színes halat is. Természetesen a vízre épült villákat is megcsodáltuk, tulajdonképpen azért is jöttünk erre a szigetre, hisz ha már a Maldív szigeteken vagyunk érdemes megnézni egy igazi vízi villás „álomszigetet”, ami pont olyan lenyűgöző volt, mint ahogy azokon a képeken, amelyekről nehéz elhinni, hogy a hely, amit ábrázolnak, valóban létezik.

Adaaran Club Rannalhi_Maldiv-szigetek_7
Utazások a Maldív-szigetekre

 

Copyright ©  2015  Wilhelm Ágnes. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.