Főoldal / Úticélok / Külföldön / Isztambul látnivalói – Kék Mecset

Isztambul látnivalói – Kék Mecset

A világhírű Kék Mecset (Ahmed szultán mecsetje, Sultanahmet Camii) láttán rögtön átérezzük, az egykor rettegett Oszmán Birodalom gazdagságát és felsőbbrendűségét. A rózsaszín árnyalatban ragyogó Hagia Sophia méltó párjaként, a Sultan Ahmet Park túloldalán emelkedik ez a csodálatos, hat minarettel körbevett mecset, melyet belső, túlnyomó részben kék színben pompázó csempeborítása után neveznek Kék Mecsetnek is.

Az épületet I. Ahmed szultán parancsára Mehmed Aga (a birodalom főépítésze) építette 1609 és 1616 között. Építtetője eredetileg hetedik minaretet is tervezett, hogy túlszárnyalja a mekkai dzsámit, amely a XVI. század elején az egyetlen hat minaretes dzsámi volt. Hat minaretjével is „azonos szintre” emelkedett a mekkai nagymecsettel, mellyel a szultán kivívta a muzulmán világ zarándok központjának haragját. Végül a szultán úgy oldotta a kialakult feszültséget, hogy saját pénzéből egy hetedik minaretet építtetett a Masjid al-Haram nagymecsethez. Evlyja Celebi, a híres utazó szerint „A dzsámi építtetője az oszmán szultánok között sorrendben a tizenhatodik. Ezt jelképezi a hat minareten lévő 16 erkély.”

Kek mecset_Isztambul-06

A Kék Mecsetbe a látogatók az északi kapun léphetnek be, kizárólag az istentiszteletek idején kívül, olyankor ugyanis közel 25 000 ember gyűlik össze. Az épület külső udvara közepén hatoszlopos csorgókút szolgálja a rituális mosakodást.

Kek mecset_Isztambul-11

A mecset kupoláinak egymáshoz való kapcsolódása rendkívül különleges. A hatalmas, 23,5 méter átmérőjű központi kupolát négy fél kupola támasztja alá, alattuk további négy kisebb kupola tölti be a tartószerepet, melyek elefántláb arányú oszlopokon támaszkodnak. A belső falak felső részét kék tónusú csempe borítja, erről a XVI. századból származó több mint 50 féle tulipánmotívummal díszített kék izniki csempéről kapta nevét a mecset. Kupoláin hasonló színhatású festett díszítmények és finom művű kalligrafált kalifanevek láthatóak. Ragyogó fény árad be a 260 festett üvegablakokon, ami gyönyörűen kiemeli a több tízezer iznik csempe kobaltkék színét.

Kek mecset_Isztambul-15

A minbár, vagyis a szószék a mekkai fehér márvány szószék szakasztott mása. A templom ugyancsak fehér márvány mihrabját (imafülke) értékes drágakövek, valamint a Kába és Mekka köveinek egy-egy darabja ékesíti. Mehmed Agának megkülönböztető neve „Gyöngyházművész” lévén, a dzsámi faborítású részletei nemes gyöngyház berakással készültek. A mecsetet egy hatalmas kert öleli körbe, melynek nyugati bejárata fölött egy vaslánc függ, ami szimbolikus rendeltetéssel bírt. Az egyetlen, aki lóháton mehetett be a mecset udvarára a szultán volt, de a lánc miatt fejet kellett hajtani Allah előtt. A mecsethez tartozó épületegyüttes ad végső nyughelyet a szultánnak illetve otthont ad egy medresznek és egy kórháznak is.

Kek mecset_Isztambul-16

A Kék Mecset Isztambul egyik legkedveltebb látnivalója. Napnyugtakor turisták és helyiek tucatjai érkeznek, hogy a lemenő nap fényében csodálhassák a mecsetet, és hallgathassák a müezzin imára hívó énekét.

Copyright © 2015 Lukács Bettina és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.