More
  - hirdetés -

  Élet Hawaii-on – 10 érdekes tény a szigetről

  Tudjuk, hogy vannak működő vulkánjai, hogy itt született Obama, és hogy gyönyörű. Hawaii-nak azonban vannak további érdekességei is. A Fine Living tévécsatornán látható „Élet Hawaii-on” műsorban olyan embereken keresztül fedezhetjük fel, mi mindent rejt még ez a szigetcsoport, akik azt tervezik, hogy ideköltöznek. Alább 10 tény, amit talán még ők sem tudnak választott lakhelyükről.

  - hirdetés -

  HawaiiFotó:  SteveD.

  1. A szigetcsoport az USA 50. tagállama, „Aloha állam”-nak becézik.

  2. Hawaii több hírességnek is szülőhazája: Barack Obama, Nicole Kidman, Bette Midler.

  - hirdetés -

  3. Hawaii-nak saját nyelve van, ábécéje összesen 13 betűből áll. Tőlük ered az ukulele, a sajátos pengetős hangszer, sőt a Wikipedia szó is: Howard G. Cunningham, aki 1995 kifejlesztette ennek az online lexikonnak az elődjét, a WikiWikiWeb-et, hawaii-i látogatása során vette a névhez az ötletet. Azt tanácsolták neki a helyiek, hogy szálljon fel a wiki wiki buszra. Megtudta, hogy a wiki „gyors”-at jelent, a wiki wiki pedig „nagyon gyors”-at.

  4. A szörfözés első írásbeli emléke is ide kötődik. 1779-ben Cook kapitány legénységének egyik tagja naplójában két oldalt szán a furcsa jelenségnek, amit itt tapasztalt: emberek deszkára másznak, kezükkel egyensúlyoznak, hogy a hullámokat meglovagolják.

  Mauna Kea_HawaiiFotó: Mikey O.

  5. Hawaii-t földrajzilag a világ legelzártabb közösségnek tartják – 3800 km-re van Észak-Amerika partvidékétől, 6400 km-re Japántól. Nem könnyű idejutni, a turisták mégis imádják – és a tudósok is! Számos obszervatórium és csillagászati teleszkóp található itt, főleg az alacsony légszennyezettségnek köszönhetően. A Mauna Kea vulkán tetején alapították meg a Mauna Kea Csillagászati Körzetet, melynek területén 13, a mélyűrt is vizsgálni képes obszervatóriumot állítottak fel. A világ legnagyobb teleszkópja is ott fog felépülni, a tervek szerint 2018-ra, 1 milliárd dollárból.

  6. Az USA etnikailag a legdiverzifikáltabb állama. Nincs olyan hogy kisebbség. A lakosság egynegyede fehér, 40%-a ázsiai, a többi teljesen vegyes etnikumú.

  Iolani Palace_HawaiiFotó: Edmund Garman

   7. Észak-Amerika nem épp az uralkodó házairól híres, de Hawaii-n található egy királyi palota: a ‘Iolani Palace 1882-ben épült Kalakaua királynak. 1893-tól azonban vége szakadt uralkodásának, a palota ma múzeumként működik.

  8. Annak is megvan a jó oldala, hogy Hawaii-n két vulkán is működik: remek, termékeny talajt biztosítanak. Ezt kihasználva Hawaii az egyetlen állam az USA-ban, ahol kávét termesztenek, és nem is akármilyet: a Forbos.com listája alapján a hawaii-i Kona kávé a világ top10 legdrágább kávéja közt található.

  - hirdetés -

  Whale_HawaiiFotó: Bellevue Fine Art Repro (Scott)

  9. Minden évben több mint tízezer púpos vagyis hosszúszárnyú bálna érkezik Hawaii-ra kicsinyeket nemzeni. Ők a legakrobatikusabb bálnák, idomítás nélkül is hihetetlen szaltókra képesek. Január és március között a helyiek és a turisták egyik kedvenc időtöltése őket figyelni.

  10. Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Tréfálkozva azt szokták mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.”

  - hirdetés -
  - hirdetés -