Főoldal / Úticélok / Külföldön / Amalfi-part – Ravello

Amalfi-part – Ravello

Ravello egy békés hangulatú, kedves település, mely a part felett, magasan a sziklafal oldalában húzódik meg.  Hosszan kanyargó hegyi út halad a város felé, számos pincészetet, olíva gyárat hagyva maga után.  A kicsiny, barátságos városban öröm az utcákat  sétálva felfedezni. Az ide nem busszal érkezőknek ajánlatos az autókat  a városon kívül hagyni.

A város fekvése festői szépségű. Igen. A francia szerzőnek,  Andre Gide-nek  igaza volt.  E békés, hegyi város, -melyet Dél-Olaszország egyik legromantikusabb kisvárosának tartanak-, közelebb fekszik az éghez, mint a tengerhez. Milyen igaz. Szállások Ravelloban!

Ravello1

Ravello tökéletes hely lehet az álmodozó, romantikus lelkek számára. A mindenkit elvarázsoló, festői szépségű városka irányába mindenképpen ajánlatos egy kirándulást szervezni.

Ravello2

Legyen nyár, tavasz vagy éppen ősz,  Ravello főtere nap, mint nap zsúfolásik megtelik turistákkal,  labdázó gyermekek kacajával, helyiek zsivajával. Szereti e tér ha vidám tömeg nyűlik össze macskaköves utcáin. Egy fehér homlokzatú  templom díszíti a teret, melynek csodálatos  bronz ajtaja örömmel várja az ide érkezőket.  A belső térét mozaikok és  középkori freskók ékesítik.

Ravello3

Ravello cseréptetővel borított házaknak, pazar kilátásra nyíló villáknak, gyönyörűen rendben tartott, lépcsőzetes kerteknek ad otthont. Bármerre néz az ember, szépség és történelem veszi körül.  Számos  oka is van annak, hogy ide látogassanak az utazók.

Ravello művészeti és történelmi műemlékekben igen gazdag. A várost  a 12–13. században virágoztatta fel a Rufolo család. Az ő egykori otthonuk, a család nevét viselő,  impozáns Villa Rufolo minden turista fotójára rákerül. A villa vendégül látott már királyokat és pápákat, művészeket és írókat is. Villa Rufolonak feltétlenül a listára kell kerülni. Egy torony, Torred’ Ingresso jelzi a szabálytalan épületegyüttes bejáratát.

Ravello7

A villa szépen gondozott kertjéből szemet gyönyörködtető, páratlan  kilátás nyílik a Salernói-öbölre, a tengerre. Az egyedi panoráma lenyűgöző. Itt az ember megpihenhet, ihletet nyerhet, fotózhat, vagy éppen csendesen beleszerethet a csodás kilátásba. Vagy az egzotikus, élénk virágokkal teli kertbe.  Manapság a kert koncertek, nagy számban látogatott komolyzenei fesztiválok színtere is. A Ravello Festival Olaszország egyik legrégebbi és leghíresebb fesztiválja.

Ravello4

Ravello elég kicsi ahhoz, hogy gyalog fedezzük fel kicsiny, hangulatos, legtöbbször csendes utcáit. Meg-megállva egy-egy  színes, kézzel készített kerámiákat áruló boltocska előtt. Élénk színű vázák, lámpák , táblák, csempék hívják fel magukra a figyelmet.

Ravello8

Az olaszok rendkívül büszkék a világhírű süteményeikre. Érdemes kóstolgatni, a sok családi tulajdonban lévő kisvendéglőben bő a kínálat.  A krémmel töltött olasz fánk, a Zeppone-ba, az édesszájúak egyik nagy kedvence.

 

Copyright ©  2015  Peti-Peterdi Réka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. Címkép: Pikakoko