Főoldal / Úticélok / Külföldön / Amalfi-part – Amalfi

Amalfi-part – Amalfi

Az Amalfi partot hangulatos városok ölelik körül. Amalfi – a térség egyik legismertebb üdülőfaluja -,  Salerno és Positano között terül el. A város festői szépségű tengerparti környezete, a hegyeken ülő pasztell színű házak és az enyhe éghajlat sok turistát vonz évente. A világ minden pontjáról érkeznek ide látogatók. A gyönyörű város együtt él a turizmussal.  Az azúrkék tenger, a ragyogó kék ég, az illatokkal teli teraszos citrom ligetek, a templomok, a tornyok nagy vonzerővel bírnak.
A város méltán ismert úgy, mint az Amalfi-part egyik legvarázslatosabb turistacélpontja. A mediterrán építészet sokakat elbűvöl. A városok között meghúzódó sziklák drámaian zuhannak a tengerbe, miközben a többnyire nyugodt, olykor haragosabbá váló hullámok egész álló nap simítják, verik a sziklás partszakaszt.

Amalfi-part_Amalfi (14)

Amalfi  látogatóit, rendkívüli kilátás és barátságos tanösvények  fogadják. Akár frissítő is lehet egy-egy hosszú séta a dombokon át. Így csomagoláskor semmiképp se feledkezzünk el a kényelmes cipőkről.  A dombtetőkről vitathatatlanul pazar a történelmi városkép panorámája, már csak ezért is ajánlatos nekivágni a meredeken fölfelé kúszó lépcsősorok egyikének.

Amalfi-part_Amalfi (3)

Amalfi nem egy nagy település,  de tengernyi látnivalót kínál. A dóm tere, a harangtornya,  a kolostor és a citrommal teli teraszos kertek mesés látványt nyújtanak.  A macskaköves utcákon szívesen bolyong az ember, a látvány által rabul ejtett, gondtalan turista.  Az utak mentén kis üzletek, kávézók  követik egymást.  Van aki kerámiát árul, van akik fagylatot, vagy éppen frissen fogott halat kínál. A zamatos, illatos citromokból itt likőrt készítenek a helyiek, a limoncellot.  A helyi üzletekben mindenhol megvásárolható.

Amalfi-part_Amalfi (5)

Amalfi egy gyalogos város, az  üdülőhelynek csak egy főutcája van, melyből kis utak ágaznak szerteszét a dombok irányába.  A robogókon közlekedő, hagyományaikra igen büszke helyiek jóleső barátsággal fogadják a városukba érkezőket. Bárkit szívesen betessékelnek az éttermek egyikébe, melyeknek többsége családi tulajdonban van.

Amalfi-part_Amalfi (7)

A város utcái igen keskenyek és meredekek., szamarak járják lépcsőit, utcáit. A helyiek ezeknek az állatoknak az erejét használjak például téglahordásra. Hisz teherautóknak lehetetlen a dombokra való feljutás.
Amalfi még mindig egy tengeri hatalomnak számít. A városnak három, hosszan az óceánba nyúló fő pillére van, melyeken szívesen sétálnak végig az ide érkező turisták.  A kis piros világítótorony jelzi  Amalfi legnagyobb mólójának csúcsát.  A középső pillér fogadja a szezon hónapjai alatt az ide érkező hajókat, melyeknek újabb célállomása akár Capri, Positano és Salerno lehet.

Amalfi-part_Amalfi (9)

Járjunk nyitott szemmel, ismerkedjünk a helyiekkel, a horgászokkal, étterem tulajdonosokkal, fagylaltárusokkal. Mindenkinek van egy remek története.

Amalfi-part_Amalfi (4)

A fénnyel teli, meleg nyári napokon színes napernyők lepik el a város zsúfolásig megtelt  Marina Grande strandját. A főszezont követően alábbhagy a zsivaj, a nyár lüktető ereje búcsút mond egy időre. Barátságos csend uralja a homokos partszakaszt.  A víz szép tiszta és nagyon hideg marad. A város igen büszke impozáns székesegyházára, melynek harangtornya már messziről feltűnik. Feltűnően szép homlokzata felé monumentális lépcsősor vezet fel. Fokait  gyakran ellepik a turisták, mely egyben a helyiek törzshelye is. Az épület belseje kevésbé látványos, de mindenképpen érdemes betérni.  A dóm főkapuja, – a 11. századi bizánci bronz ajtó – igen tekintélyes méretű.

A szép fekvésű városban több bámulatosan szép hotel is épült az elmúlt évek folyamán. Nem is egyszerű a választás, hisz oly nagy a kínálat. A Luna Convento a város egyik legnépszerűbb szállodája, melynek egy, a  12. században felépült,  gyönyörűen felújított kolostor ad helyet. Egész évben nyitva áll.  A szálloda szemet gyönyörködtető helyre épült. Szárnyai lenyűgöző központi kolostort ölelnek körül, ahol reggelit szolgálnak fel a meleg nyári reggeleken.Amalfi-part_Amalfi (12)

A szobák tágasak, és a tengerre néző lakosztályok igen nagy népszerűségnek örvendenek. Innen egyedülálló kilátás nyílik a tengerpartra. Az évek során megszállt már itt Wagner, Mussolini, Ibsen, Bismarck és Tennessee Williams is.  A Hotel Santa Catarina egy másik elegáns tengerparti rezidencia. Az ég ragyogó színei, a Földközi -tenger kékje, az élénk bougainvillea bokrok, szép olajfák, gyümölcsösök veszik körül a népszerű szállodát. Az ide érkező turisták itt aztán igazán élvezhetik a kifinomult olasz vendégszeretetet. További szállások Amalfiban!

 

Az Amalfi-part különleges gasztronómiai élmenyeket is kínál.  Nem csak az eredeti recept alapján, kemencében aranybarnára sült pizza és a híres olasz tészta lehet csalogató.  A világhírű partszakasz mentén ott sorakoznak a jobbnál-jobb, különlegesebbnél-különlegesebb helyi specialitásokat kínáló éttermek.  A régió igen büszke Michelin-csillagot kapott ínyenc éttermeinek sorára. Bármelyik étterembe is tér be itt az ember, a tányérra kerülő kenyér, a pizza, a focaccia, a zöldségek és a házi desszertek itt mindig frissek. Erről a helyi beszállítók naponta gondoskodnak.  A helyi piacok nagy zöld olajbogyókat, friss halakat, tengeri gyümölcsöket, lágy sajtokat kínálnak. A citrom ellenállhatatlan süteményeknek adja ízét-zamatát. Az itt kapható fagylalt és az esetlegesen őt kísérő helyi bor is kiváló frissítő. A város szívében, Amalfi leghíresebb műemlékéhez közel, több  családi tulajdonban lévő étterem és pizzéria is üzemel. Ha már erre jár az ember, egy igazi kemencében sült pizzát feltétlenül meg kell kóstolni. A La Caravella az Amalfi-part egyik legnépszerűbb étterme. A Michelin-csillaggal kitüntetett hely a tenger felőli oldalon, egy meredek utcában bújik meg. Nem feltétlenül a halspecialitásai miatt ismert. A tészta alapú ételkülönlegességek és a remek desszertek is ínycsiklandóan finomak. Az étterem híres citromos felfújtjának híre jár az egész országban. De van az étlapon ricotta, ravioli, tintahal és panna cotta is.

Amalfi-part_Amalfi (18)

A Trattoria da Barracca egy családi tulajdonban lévő étterem.  A tér, ahol az épület található elég zsúfolt, de megéri betérni. Tökéletes hely lehet arra is, hogy az ember egy óra erejéig megfigyelje maga körül a világot Amalfiban egy kicsiny tér közepén ülve. A tulajdonos és rokonai  büszkén szolgálnak fel helyi specialitásokat. Frissen füstölt halat, tenger gyümölcseit, jófajta tésztát, ízletes bruschettát is kínálnak.

Amalfi-part_Amalfi (15)

A tengerparti város akkor is lenyűgöző, amikor az utcák holdfényben úsznak. Tavasszal, az esti órákban a város kevésbé zsúfolt és a levegő is lehűl.  De a bárok nyitva tartanak, és táncolni egy éjszaki klubban tavasszal is lehet.

Copyright ©  2015  Peti-Peterdi Réka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. MUKODJ