Főoldal / Úticélok / Külföldön / Amalfi-part – Positano

Amalfi-part – Positano

A dél-olaszországi Amalfi partszakasznak legendás híre jár a világban. De milyen is az a büszke régió, az a fenséges táj, melybe első látásra oly könnyen bele lehet szeretni? Színekkel és illatokkal teli. Itt van kultúra, történelem, és számtalan látnivaló. Festői sziklákon álló pasztel színű falvakat ölel körül az azúrkék tenger. Az ország e híres régiójában tökéletes harmóniát tud alkotni a festői szépség, a szívet melengető olasz vendégszeretet, és egy élettel teli ország egyedi kultúrája.

Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja tengernyi látogatót csábít évente. A térség enyhe éghajlata, lélegzetelállítóan csodálatos panorámája minden turistát megigéz. Manapság a Amalfi-part ígéretes hely lehet azok számára akik kikapcsolódásra vágynak vagy éppen számtalan szép emlékkel teli, romatikus útról álmodoznak. Szállások Positanoban!

Amalfi-part_Positano (1)
A part mentén utazva nehéz nem észrevenni az illatukkal csábító, buja kertek citromligeteinek sorát melyek teraszos hegyoldalakat díszítenek. A térség megfelelő mikroklímája alatt igen lédús, sápadt bőrű citromokat nevelnek az itteni gyümölcsfák. A helyi piacokon eladásra váró ízletes, grapefruit méretű, édesen illatozó gyümölcsöket a turisták is szívesen kóstolgatják, vásárolják. Élvezik, hogy más az íze, más a zamata.

Amalfi-part_Positano (2)
A lenyűgöző táj inspirálóan szép. A szikrázó tenger olykor barátsággal mossa a partszakaszt, máskor meg erővel veri a sziklák lábát. Híresen keskeny, igen kanyargós utak kötik össze a part színesebbnél színesebb falvait, városkáit. De tudni kell, hogy a szépre formált hatalmas sziklák számtalan vak sarkot rejtenek. A dudáló motorosok meg nagy merészen közlekednek. A vezetés a kanyargós utakon nem egyszerű, de az élmény részévé válhat egy kalandnak.

Amalfi-part_Positano (3)
A főszezon itt április végén kezdődik és egészen október végéig tart. Az Amalfi-part meglátogatása talán nem is a nyári hónapok során a legideálisabb. De ezt mindenki döntse el maga, hiszen az igényeink, az elvárásaink különbözőek. A meleg hónapok alatt, a hőmérséklet igencsak felkúszik és emellett a partvidék fő útja szinte járhatatlanná, utazhatatlanná válik. A nyári hónapok folyamán a parkolás is egy kihívás lehet. A festői tengerparti városokat ellepik a turisták, a strandok zsúfolttá válnak és a szállásfoglalás sem túl könnyű. A tavasz viszont ideális a látogatásra; a természet gyönyörű, minden virágba borul.

Amalfi-part_Positano (9)
A színes tengerparti üdülőhely már évszázadok óta népszerű idegenforgalmi célpontként ismert. A régen épült piciny, szegény halászfalu arculata sokat változott az évek folyamán. Manapság már egy színes paradicsomként, egy idilli tengerparti városként emlegetik. A második világháború után Positano szépsége és a hangulata művészek sokaságát vonzotta. Festők jártak a csodájára, költőket ihletett meg a nem mindennapi látvány.

Amalfi-part_Positano (7)
Színekkel teli,turisztikailag lenyűgöző, megdöbbentő, ámulatba ejtő. A turisták így jellemzik Positano-t, azt a varázslatos helyet, mely minden turista listájára felkerül. Sok szép város és falvacska fekszik az Amalfi-parton, de Positano vitathatatlanul a legszínesebb és legfotogénebb.
A népszerű tengerparti üdülőváros mindössze 53 km-re, dél irányban fekszik Nápoly városától. A méltóságteljes sziklafalakra függőlegesen épített sokszínű város, a csodálatos panoráma, a függőkertek, virágos erkélyek, a hegylábakat simító csillogó tenger sok turistát csalogat és gyönyörködtet. Mindössze egy hosszú utca, ezernyi lépcsőfok és több keskeny, csak gyalogosok számára elérhető sikátor vezet a kikötő irányába.

Amalfi-part_Positano (4)
A fényekben és árnyakban úszó helyi strand, a Spiaggia Grande nagy népszerűségnek örvend. A legtöbb lépcső ide vezet le. Innen csodás panoráma nyílik a sziklákra épült, színes városra. Ez egyben egy központi hely, ahol a homokos tengerpart gyűjti össze a helyieket, turistákat, és a művészek sokaságát.

Amalfi-part_Positano (10)
Európában minden ország különböző értékeket képvisel. Az olaszok rendkívül büszkék a kultúrájukra. Van is mire. Szívvel-lélekkel ápolják a hagyományokat és örömmel szerettetik meg azokat a külföldiekkel is. A hangos, harsány hangú helyiek barátsággal fordulnak a turisták felé, ha szükséges, segítőkészek.
Az jó dolog, hogy a helyi tömegközlekedési rendszer kiterjedt, megfelelően fejlett és népszerű. A turisták utazhatnak itt autóval, busszal vagy éppen komppal. Helybeli SITA autóbuszjáratok behálózzák az egész Amalfi partot. A busz mindig egy jó opció turisták számára. Forgalomtól függően az utazás példának okáért Amalfira Sorrentoból megközelítően 1 óra és 15 perc, nyáron ez akár két-három órányi utazást is jelenthet. Tartsuk szem előtt, hogy a főszezonban a buszok zsúfolásig megtelhetnek. A hajóutak is igen népszerűek. Ez kevésbé zsúfolt, és gyakorta sokkal gyorsabb. A hajók viszonylag nagy méretűek és stabilok, de drágább velük utazni, mint például busszal.

Amalfi-part_Positano (14)
A Santa Maria Assunta templom homlokzata, a 18. századi harangtorony egyszerűen gyönyörű. Érdemes ellátogatni ide. A jól ismert egyházi épület párokat vonz a világ minden tájáról, hogy itt kössék össze életüket.
Positano kedvez a vásárlók tömegének, a kerámia és a vászon szerelmeseinek. A színes üzletek roskadásig bővelkednek az árukban. A helyi kereskedők polcaikra bőven kerül helyi kerámia, házi limoncello, ajándéktárgyak sora, szellő fújta ruha. Minden adott ahhoz, hogy az ide érkezők szép napokat töltsenek itt, az Amalfi-part egyik legfestőibb üdülőhelyén. Itt, ezen az élettel teli helyen, ahol az esték nemcsak nyáron pezsgőek.

Ha kedvetek kaptatok és tovább nézegetnétek Réka képeit csatlakozzatok Facebook-oldalához vagy látogassatok el weboldalára!

Copyright ©  2014  Peti-Peterdi Réka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.