More
  - hirdetés -

  2013 legizgalmasabb városai  A világ legizgalmasabb országai és régiói után ismerkedjünk meg 2013 Top 10 városával, amit a Lonely Planet szerint érdemes felkeresnünk.

  - hirdetés -

  Fotó és címfotó: Kiss Juditka

  Golden Gate, Alcatraz, földrengések és liberális politika csak néhány kulcsszó, amiből biztosan kitalálhatjuk, hol járunk. San Francisco mohón szívja magába az újonnan érkezőket, létrehozva Amerika egyik legnagyobb kulturális olvasztótégelyét, amelyet mindenképp meg kell ismerni. Ha ez nem elég, extra motivációként pedig érdemes lesz végigsétálni a Golden Gate-öböl partján, itt rendezik ugyanis a 2013-as vitorlázó Amerika Kupát.

  - hirdetés -

  2013-ban Amszterdamban minden az évfordulókról szól. Ekkor ünneplik a város híres csatornái 400. születésnapjukat, Van Gogh születésének 160 és múzeumának 40 éves évfordulóját is. A Rijksmuseum újra megnyitja kapuit a 10 éves felújítás után, de jövőre ünnepli 175. születésnapját az Artis Royal Zoo (Állatkert) és 225 éves évfordulóját a Felix Meritis kulturális központ. Kell ennél több?
  Az észak-írországi Londonderry / Derry az Egyesült Királyság kulturális fővárosa lesz 2013-ban. A nyüzsgő, történelmi fallal körülvett város reneszánszát éli, több száz zenei, táncos stb. eseménynek ad majd otthont rendszeres fesztiváljai mellett, mint a Jazz Fesztivál és az Earhart Fesztivál (idén 80 éve landolt itt Amélia Earhart miután első nőként átrepülte az Atlanti-óceánt).
  Montreál, a közelmúltban számos listán előkelő helyen szerepelt, mint a legboldogabb város (Lonely Planet, 2010) vagy legmenőbb város (New York Times, 2011). Az idén Steven Spielberg Robopocalypse filmjének forgatása volt a középpontban, 2013 –ban számos érdekes program várható: a város új planetáriumának a Rio Tinto Alcan megnyitása, Grévin panoptikum leleplezése vagy Place des Arts 50. évfordulójának megünneplése.

  Peking továbbra is Kína kulturális és művészeti központja. A 2008-as olimpia már csak távoli emlék, de tartós változásokat hozott, mint az angol utca névtáblák és a számos építészeti gyöngyszem, mint a híres Madárfészek stadion.

  A most következő városok többsége nem tartozik a klasszikus turisztikai célpontok közé. Új-Zéland legrégebben alapított városa Christchurch, melyet 2010-2011-ben is súlyos földrengés rázott meg. Példamutató és lenyűgöző erőfeszítéseket tettek a város újjáépítésére, újragondolva a városi létformát. A bontások után fennmaradt üres területeket innovatív műalkotások töltik be. Remek lehetőség lesz, hogy 2013-ban személyesen csatlakozzunk a város újjászületéséhez.

  Hyderabad India 4. legnagyobb „leginkább indiai” városa. Hyderabad remekbeszabott építészeti alkotásokat sorakoztat fel, káprázatos paloták mellett mohamedán uralkodók által építtetett mecsetek, minaretek és hindu templomok is várják a látogatókat, de érdemes Hyderabad viharvert óvárosát is felfedezni.

  Hobart az álmos kikötőváros az ausztrál szigetállam, Tasmánia fővárosa, ahol mindenképp érdemes felkeresi a két világhírű múzeumot a MONA-t és a TMAG-ot (Tasmanian Museum and Art Gallery) és egy kis kulináris kalandozásra indulni a városban.
  Etiópiában nem csak a maratoni futók fejlődnek hihetetlen ütemben, hanem Addisz-Adeba. Az alig több mint egy évszázaddal ezelőtt alapított város nem csak Afrika diplomáciai fővárosa, de egy virágzó metropolisz is.
  A 2011-es szavazáson a világ hét új természeti csodája közé került a lenyűgöző Iguazú-vízesés. Az argentin-brazil határon fekvő természeti látványosság a terület fő turisztikai attrakciója, így Puerto Iguazú szállóival és fürdőivel várja a természeti csodára kíváncsi turistákat.

  Fotó: Szabó Elvira

  - hirdetés -
  - hirdetés -