More
  - hirdetés -

  2013 legizgalmasabb régiói  A Lonley Planet által 2013-ra ajánlott legizgalmasabb országokkal már megismerkedtünk, most nézzük, hogy a Top 10 régió kategóriában mit ajánlanak nekünk!

  - hirdetés -

  A közelebbi célpontok közül a lista elejére a Franciaországhoz tartozó Korzika szigete került. A sziget különleges ötvözete az olasz és francia kultúrának, emellett látványos természeti adottságai is szemet gyönyörködtetőek, így talán nem véletlen, hogy a jövőre centenáriumát ünneplő Tour de France  is innen rajtol.

  Korzika

  Szintén elérhető közelségben van Campania régió, Olaszország  legpompásabb partvidéki szakaszával az Amalfi-parttal,  és olyan városokkal mint Nápoly, vagy a Vezúv által egykoron eltemetett ókori Pompei.  Ha pedig csak a szomszédokhoz ugranánk át válasszuk Ausztria legdélebbi tartományát Karintiát, mely tóvidékével leginkább a nyári kikapcsolódáshoz kínál remek szórakozást.

  - hirdetés -

  Nápoly háttérben a Vezúv
  Fotó: Trey Ratcliff

  Az európai régiók után kalandozzunk egy kicsit kelet felé.  Az izraeli Negev-sivatag  az ország 60%-át foglalja el, sokáig csak egy elhagyatott sivatagnak tekintették, de mára a régió igen nagy fejlődésen ment keresztül öko-falvak,  spa szállodák és pincészetek várják a turistákat. A nepáli Mustang királyság vagy ahogy hívták “kis Tibet” a tibeti határ közelében fekszik, 1974-ig a tibeti ellenállás központjaként működött, politikailag önálló volt, saját nyelvvel és kultúrával. 1992-ig senki nem tehette be a lábát erre a területre, azóta azonban felfedezték a helyet, bár csak lassan a méregdrága trekking engedély miatt.

  Mustang, Nepál
  Fotó: Francois de Halleux

  A Fülöp-szigetekhez tartozó Palawan  természeti csodáit és 2000 km-es érintetlen tengerpartját, eddig csak bátor hátizsákos turisták látogatták. Lassan azonban bekerül a légitársaságok vérkeringésébe és gomba-módra szaporodó boutique hoteljeinek köszönhetően hamarosan olyan közkedvelt lesz mint Ko-Samui vagy Bali. A Japánhoz tartozó Szeto-beltenger nem épp a szokásos Tokió, Kyoto, Fuji japánkörúthoz tartozó úti cél. A 450 km hosszú belső tenger több ezer szigetével azonban elkápráztatja az odalátogatókat.

  Az Amerikai kontinensen is akad néhány figyelemreméltó régió a 2013-as évre. Északról délre haladva először is érdemes a kanadai Yukon gyéren lakott vidékének  szépségét és állatvilágát megismerni. Yukon ma is a világ legalacsonyabb népsűrűségű helyei közé tartozik.  Ám nem volt ez mindig így. Az ásványkincsekben gazdag lelőhelyre, az 1896-98-as klondike-i aranyláz idején a becslések szerint 100 ezer aranyásó érkezett a jószerencse reményében.

  Emeralde-tó, Yukon, Kanada

  Az egyesült államokbeli Gulf Coast neve a 2010-es  BP olajfúrótorony baleset után eggyé vált az olajszennyezéssel. Az azóta eltelt két évben folyamatosan javul a helyzet, a partszakasz már kezdi visszanyerni eredeti állapotát, de a tengeri ökoszisztémában esett sebek begyógyulásához még sok időre lesz szükség.

  Kuelap erőd, Chachapoyas, Peru

  - hirdetés -

  Chachapoyas és Kuelap a perui Andok rejtett gyöngyszemei, a chachapoyasi kultúra bölcsői. Chachapoyas kicsi, csendes város, melynek környéke az ország egyik leghihetetlenebb kulturális és természeti értékeit rejti, pre-inka romokat, Karajia temetkezési helyet, Kuelap (a chacha birodalom központja) hatalmas erődvárosát  és a világ egyik legmagasabb vízesését.

  - hirdetés -