More
  - hirdetés -

  Új-Zéland Középfölde rajongóknak

  Bársonyos zöld dombok, hófedte hegyvonulatok olvadnak bele a naplementébe, ezek a lélegzetelállító képek jutnak eszünkbe, ha Új-Zélandra gondolunk. Peter Jacksonnak köszönhetően A Gyűrűk Ura (The Lord of the Rings) és A Hobbit trilógiában is reflektorfénybe kerülnek Új-Zéland lenyűgöző természeti adottságai.

  - hirdetés -

  J.R.R. Tolkien mindkét művének a A Hobbitnak (The Hobbit) és a A Gyűrűk Urának is “Középfölde”,  ez a mitikus föld ad otthont, melyet az író gyermekkori vidéki Angliája ihletett. A új-zélandi rendező, Peter Jackson úgy gondolta, hogy hazája tökéletes környezetet biztosít a könyvekből megismert Középföldének, így a filmekben több mint 150 különböző helyszín mozaikjaként tárul elénk a fantasy világ egyik leghíresebb helyszíne.

  Hobbitfalva, Matamata

  A Gyűrűk Ura forgatási munkálatainak befejeztével 2000-ben valamennyi díszletét elbontották, Hobbitfalva kivételével. A zöld dombok között megbúvó Matamata, Aucklandtól kétórányi autóútra fekszik, egy olyan helyen, ahol semmi sem utal rá, hogy a XXI. században járunk. Itt építették fel a hobbitok mesebeli faluját. A Hobbit forgatásának befejeztével az Alexander farm továbbra is birkafarmként (is) üzemel és természetesen zarándokhelyként a hobbit rajongók számára.

  - hirdetés -

  Mordor, Tongariro Nemzeti Park

  A többi helyszín esetén egy kis képzelőerőre van szükségünk, hogy beazonosítsuk a tájat. A Tongariro Nemzeti Park három vulkánjával (Tongariro, Ruapehu, Ngauruhoe) Szauron birodalmát Mordort varázsolja elénk. A Ngauruhoe vulkánja pedig maga volt a Végzet Hegye, ahol Szauron a Gyűrűt készítette.

  Motueka és Golden Bay között a Nelson régió öreg bükkfái és hátborzongató sziklaalakzatai a Cset-erdőt elevenítik meg , ahol Aragorn vezette a hobbitokat Brí felé, ami mindössze egy rövid kerülőútra van az Abel Tasman Nemzeti Parktól, ahol Takaka Hill-en keresztül jutunk Völgyzugolyba.

  Cset-erdő, Abel Tasman Nemzeti Park
  Fotó: Lee Edwin Coursey

  A Déli-sziget hatalmas lakatlan tája is A Gyűrűk Ura díszletéül szolgált. Twizel, Mackenzie régióban Christchurchtől háromórányira nyugatra fekszik, itt csaptak össze Szauron orkjai Gondor és Rohan seregeivel Pelennor mezején. Bár a csatatér nagy része magántulajdonban van érdemes felkeresni a környéket.

  Pelennor csatamező
  Fotó: Arbron

  Wellington A Gyűrűk Ura és A Hobbit rajongók kiindulási pontja, nem csak Peter Jackson stúdióinak, hanem a Weta Digitalnak is a székhelye – ők készítették A Gyűrűk Ura filmtrilógia elképesztő speciális effektjeit. Anno „Wellywood” extravagánsan felújított Roxy mozija adott otthont A Gyűrűk Ura: A király visszatér világpremierjének, idén pedig november 28-án A Hobbit premierjekor újra kigördül a vörös szőnyeg.

  Már most nekiindulnál felfedezni ezeket a mesebeli helyeket? Először keress szállást aztán irány Új-Zéland!

  - hirdetés -
  - hirdetés -