More
  - hirdetés -

  2013 legizgalmasabb országai

  Az útikönyveiről méltán híres Lonely Planet online verziója minden év végén megválasztja a jövő év legizgalmasabb célpontjait (ország, régió, város). Lássuk 2013-ban, melyek a legizgalmasabb országok a Lonely Planet szerint!

  - hirdetés -

  A top 10-es listavezetője Srí Lanka. A 2004-es cunami és az 1983-2009 között zajló polgárháború véget értével a turisztikai ágazat fellendülőben van, a turisták száma folyamatosan növekszik. Az árak megfizethetőek, és Bangkokból pedig kényelmesen el lehet jutni Srí Lankára, így egyike a világ legjobb ár-érték arányú célpontjának. A tömegturizmustól és a luxus üdülőhelyektől mentes, öko- és falusi turizmusra épülő Salamon-szigeteket a korlátozott járatok, az országon belüli hiányos infrastruktúra, a polgárháború és a malária miatt az utóbbi időkben elkerülték a turisták. Ám a helyzet megváltozott, a problémák már a múlté.

  A Dominika Köztársaság 2012 első negyedévében 8,4% növekedést produkált a turisztikai iparágban, ami nem meglepő, ha az ország adottságait megnézzük. Egyre több légitársaság indít járatokat az ország nyolc nemzetközi repülőterére, és a hajótársaságok körében is nagy népszerűségnek örvend a sziget. Akik napsütésre, fehér homokos tengerpartra és szörfözésre vágynak, válasszák a Karib-tenger eme gyöngyszemét!

  - hirdetés -

  A politikai instabilitás és bizonytalanság a turizmus fejlődésének gátat szabott, de 2013-ban az elnökválasztás végre nyugalmat hozhat a szigeten. Ha ez bekövetkezik és az utazási irodák kínálatában újra megjelenik Madagaszkár, a világ negyedik legnagyobb szigetét hamarosan turisták hada árasztja el, amelyet leginkább különleges flóra és faunája miatt keresnek fel.

  A top10-be került még három igen izgalmas ország. Ecuador vasúti hálózata radikális felújításon megy végbe a közeljövőben, összekötve Quito és Guayaquil parti régióját. Az Andokon vezető vasútvonal, mely az 5900 méter magas Cotopaxi vulkánhoz vezet, leginkább egy vidámparki hullámvasútra hasonlít.

  Izland csodálatos világa

  A világ legmeredekebb vasúti útvonala, a kalandvágyó turisták körében igen nagy népszerűségnek örvend. Dél-Korea a jövő évben számos világviszonylatban is jelentős sporteseménynek ad majd otthont, de emellett számos aktív kikapcsolódási formát kínál az odaérkező turistáknak, mint a túrázás, a golf vagy a horgászat.  Izland bár nem ismeretlen a turisták a körében még viszonylag szűz terület, így érdemes lenyűgöző természeti adottságai miatt felvenni a „Látni kell” listára, amíg ilyen érintetlen szépségében láthatjuk.

  Fotó: www. wanderlust.hu

  Montenegró és Szlovákia

  Természetesen Európa sem maradt le a listáról, sőt rögtön két számunkra közeli célpontot is tartogat, Montenegrót és Szlovákiát. Montenegróval bőkezű volt a természet, a csodálatos Kotori-öböl és a Riviéra mellett érdemes túracipőt húzni vagy biciklire pattanni és bebarangolni hegyvidékeit. A kerékpáros és gyalogos túraútvonalak infrastrukturális fejlődésének köszönhetően ezt könnyen megtehetjük.

  Kotor, Montenegro
  Kotor, Montenegro © Atilla2008 (flickr.com)

  - hirdetés -

  Északi szomszédunk, Szlovákia gazdasági fejlődése kimagasló a régióban. Remek lehetőséget kínál a síelők számára, de előszeretettel szervezik ide legénybúcsúikat a férjjelöltek is. Végül, de nem utolsó sorban Törökország délkeleti régióit ajánlja a magazin, a közelmúltban feltárt Göbekli Tepe  12 ezer éves szentély romjait, Mardin és Midyat óvárosait, és a fantasztikus ételeket Gaziantepben.

  - hirdetés -