Plitvicei-tavak – Hasznos tudnivalók utazás előtt

A Plitvicei-tavak kétségkívül Horvátország és talán Európa egyik legszebb és leglátogatottabb természeti látványossága. Évente majd másfél millió ember keresi fel a 300 négyzetkilométeren elterülő tórendszert, hogy megcsodálhassák a 16 kristálytiszta tavat és az ezeket összekötő több mint 90 vízesést. Közkedvelt úti cél, de aki még nem járt itt, annak ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Plitvicei-tavakról.
A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.

plitvicei-tavak_vilagutazo_10

A Plitvicei-tavakról röviden

Az 1949-ben alapított Plitvicei-tavak Nemzeti Park az egyik legrégebbi nemzeti park Délkelet-Európában, ami 1979 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A Bosznia-hercegovinai határhoz egészen közel, útban Split felé helyezkedik el a 20 000 hektáron elterülő park. A Matica, Rječica és Plitvica folyók alakították ki az évezredek alatt a tájat, a felső és alsó tavakat pedig két folyó, a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka táplálja. Legmagasabb pontja a 637 méteren fekvő Proscanski tó, míg a legalacsonyabb az 503 méteren lévő Novakovića brod. Vízesései közül a leglátványosabb a 78 méter magas Veliki slap (Nagy vízesés).

plitvicei-tavak_vilagutazo_12

- hirdetés -

Megközelítés – 2019-es árakkal*

Autóval: Ez a Plitvicei-tavak leginkább ajánlott megközelítési módja. A Budapesttől 475 km-re található első bejáratig tartó út nagy része fizetős autópályán halad. Budapestről végig az M7-es autópályán a határig, majd a határtól az A4-es autópályán Zágrábig, onnan Karlovacig az A1-es autópályán, majd a D1-es autóúton egészen a park 1-es számú bejáratáig. A magyar autópályadíjakon felül a határ átlépése után Zágrábig 47 kunát, Zágráb és Karlovac között 21 kunát, tehát összesen 68 kunát (~2800 Ft) kell fizetnünk. Az autópályadíj fizetése Horvátországban az autópályákon elhelyezett fizetőkapuknál lehetséges. Ez történhet készpénzzel, úgynevezett ENC-s megoldással vagy bankkártyával. A készpénzes fizetőkapukhoz állnak be a legtöbben, így különösen főszezonban, de késő tavasszal és kora ősszel is hosszú sorok alakulhatnak ki a fizetőkapuk előtt. Ha ezt szeretnénk kikerülni vagy rövid sorok esetén is gyorsítani az átjutást, válasszuk a fizetőkapuk előtt jól kitáblázott külön sávokat, amik a bankkártyás fizetés felé irányítanak.

Motorral: Amennyiben motorral vágunk neki a 475-km-es útnak, úgy a magyar autópályadíjakon felül a határ átlépése után Zágrábig 27 kunát, Zágráb és Karlovac között 13 kunát, tehát összesen 40 kunát (~1650 Ft) kell a fizetőkapuknál hagynunk. Itt is azt ajánljuk, elkerülendő a hosszú sorokat a fizetőkapuknál, hogy a NO CASH feliratú bankkártyás fizetéses kapukat válasszuk. Így egyszerűen és gyorsan kiegyenlíthetjük az autópályadíjat és a sorban állást is megússzuk.

Busszal: Számos utazási iroda kínál buszos utazási lehetőséget a tavakhoz közvetlenül Budapestről, így aki szeretné levenni a szervezéssel és utazással kapcsolatos terhet a válláról, az bátran keresse fel valamelyik utazási irodát, akik akár 1 napos kirándulás keretében is vállalják a Plitvicei-tavak látogatásának a megszervezését.

plitvicei-tavak_vilagutazo_15

- hirdetés -

Parkolás a Plitvicei-tavaknál – 2019-es árakkal*

Az autót vagy a motort az 1-es és 2-es bejáratoknál is hatalmas fizetőparkolókban rakhatjuk le. Ha korán érkezünk, akkor még a nyári hőségben is számos árnyékos parkolóhelyet is találhatunk. A parkolók mindkét bejáratnál reggel 7 és este 10 óra között tartanak nyitva. Személyautók esetében 7 kuna / óra (~300 Ft) parkolási díjjal kell számolni, motorkerékpárok esetében pedig ingyenes. Amikor ott jártunk, a parkolóautomaták még nem működtek, de a parkolóőrök bódéiban, a parkoló nyitvatartási idején belül akár bankkártyával is kifizethettük a parkolási díjat.

plitvicei-tavak_vilagutazo_02

Belépők, árak a Plitvicei-tavakhoz – 2019-es árakkal*

A tavakhoz érkező látogatóknak az érkezés előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Jegypénztárakat a park 1-es és 2-es bejáratánál találhatunk, ezekben bankkártyával is lehet fizetni, így nem szükséges előre kunát váltanunk. Szezontól függően változnak a jegyárak, így aki július-augusztusban készült a Plitvicei-tavakhoz, készüljön fel, hogy a felnőtt napijegy a főszezonban 250 kunába (~10 700 Ft) kerül, míg november elseje és március vége között ugyanezt a belépőt 60 kunáért (~2 500 Ft) kapjuk. A belépők tartalmazzák a napi egyszeri belépést a parkba, a biztosítást, a hajó és a panorámabusz használatát – a részletes 2019-es jegyárakat a park hivatalos oldalán találjátok.

plitvicei-tavak_vilagutazo_07

- hirdetés -

Bankkártya elfogadás a parkban?

Azoknak, akik kizárólag bankkártyával akarnak nekivágni a plitvicei kirándulásnak, van egy jó hírünk! A magyarországi elindulástól gyakorlatilag a visszaérkezésig minden vásárlást intézhetünk bankkártyával. Gyorsabban és egyszerűbben tudunk vele fizetni bárhol, legyen szó jegyvásárlásról, tankolásról vagy étkezésről – így a nemzeti park területén belül az éttermekben, a szállodákban és a szuvenír boltokban is. Kipróbáltuk, így bátran ajánljuk! A napi vásárlási limiteket azért ajánlott még indulás előtt ellenőrizni!

plitvicei-tavak_vilagutazo_05

Melyik hónapban ajánlott a Plitvicei-tavakhoz látogatni?

Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy mikor érdemes a Plitvicei-tavakhoz menni? Itt július és augusztus az abszolút főszezon, rengeteg a turista, és ilyenkor a legdrágább a belépő. Ha legszebb pompájában kívánjuk megtekinteni a parkot és kerülnénk a tömeget, akkor vagy április és június, vagy szeptember és október között ajánljuk a látogatást, amikor az őszi lombhullatás kezdetét veszi, csodálatos színekbe öltöztetve a tavakat körülvevő, több ezer hektárnyi erdős területet. Télen azok látogassanak el ide, akik egyáltalán nem bírják a tömeget, de nem riasztja el őket az esetleg zord időjárás, meg azok, akik valami különlegesre vágynak és kíváncsiak a nemzeti park téli álmára.

plitvicei-tavak_vilagutazo_03

- hirdetés -

Melyik napszakban a legideálisabb a látogatás?

Főszezonban nehéz ideális időpontot találni a látogatásra, de ha mindenképp ebben az időszakban érkezünk, akkor ajánlott már a nyitás előtt beállni a jegypénztárhoz. Az év többi részében ennek nincs jelentősége, hacsak nem ideális fényeket szeretnénk egy-egy jó fotó elkészítéséhez. A fotózni vágyók kövessék itt is a napozási ajánlásokat, miszerint délelőtt 11 óra és délután 3 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, tehát válasszuk a reggeli érkezést, vagy a délutánit.

Egy nap, vagy több nap a Plitvicei-tavaknál?

Ha mindent meg szeretnénk nézni és fényképeket is készítenénk, netán leülnénk gyönyörködni a látványban, akkor mindenképpen ajánlott kétnapos belépőt vásárolni. Ez tökéletesen elég arra, hogy bejárjuk a Plitvicei-tavak összes látványosságát és kiélvezzük természeti szépségeit. Ha a kétnapos látogatás nem lehetséges, érdemes minél korábban érkezni és kiválasztani egy közepes hosszúságú útvonalat, majd azon végigmenni.

plitvicei-tavak_vilagutazo_08

Hol lehet megszállni a Plitvicei-tavak környékén?

Akár bent a Nemzeti Parkon belül is. Kétségkívül ez a legkényelmesebb megoldás, hiszen, ha már bent vagyunk a parkban, nem kell parkolóhelyet keresni, sorban állni a jegypénztárnál, és egy világörökségi helyszínen megszállni igazán különleges élmény. Három hotel található a parkon belül, a 2. számú bejáratnál: Hotel Jezero, Hotel Bellevue és a Hotel Plitvice. Bár ezekben drágább a szállás, tudni kell, hogy a második napi belépőnket ingyen kapjuk a hoteltől. Azokra, akik olcsóbb szállást szeretnének, a környékbeli vendégházak, panziók, kiadó apartmanok (érdemes körbenézni az Airbnb magánszállás kereső oldalon is, mert ha a meghívónkkal regisztrálsz 10100 Ft-os kedvezménykupont kapsz) várnak 10-20 percnyi autóútra a park bejáratától.

Mennyit lehet sétálni a parkban?

A Plitvicei-tavaknál több útvonal közül választhatunk, a 3,5 kilométeres 2-3 órás túrától egészen a 18 kilométer hosszú, 8 órás túráig. Számos helyen megállhatunk pihenni, nem kell rohanni, élvezzük ki a természet szépségét! Az út végig jól kiépített turistautakon és a tavak felett kiépített, biztonságos fagerendákon keresztül vezet. Előfordulhat, hogy néhány helyen a víz ezeket csúszóssá teszi, ezért és a szintemelkedés miatt is, mindenképpen jó túracipő vagy túraszandál viselése ajánlott. Mosdók csak a bejáratok közelében, a belső buszmegállók mellett és a P3-as hajóállomás közelében találhatók.

- hirdetés -

plitvicei-tavak_vilagutazo_17

Babakocsival, kerekesszékkel, kutyával látogatható a park?

Sajnos, babakocsival nem ajánlott a látogatás, mert bár a park bizonyos részein nem okoz problémát közlekedni vele, de sok lépcső és/vagy szűk, csúszós hely is van a parkban, ahol nemcsak magunknak okozunk ezzel kellemetlen perceket, de a többi látogatót is feltartjuk.
A kerekesszékeseknek sincs könnyű dolguk, a park nem akadálymentesített. Sok helyen ennek komplikált is volna a megoldása, de ettől függetlenül a legszebb kilátópontokhoz el lehet jutni kerekesszékkel is, pláne segítséggel. A részletekről mindenképpen érdeklődjünk a parknál.
Kutyával minden további nélkül látogatható a park, de fontos, hogy az ebnek mindig pórázon kell lennie!

plitvicei-tavak_vilagutazo_06

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park nyitvatartása

A Plitvicei-tavak minden nap reggel 7 órától este 8 óráig látogathatók. A jegypénztárak este 6 óráig tartanak nyitva. A parkolókat, ahogy már fentebb írtuk, reggel 7 óra és este 10 óra között használhatjuk.

- hirdetés -

plitvicei-tavak_vilagutazo_14

Lehet fürödni a tavakban?

NEM! Tilos fürödni a Plitvicei-tavakban, ahogy a horgászni is. Sokan összekeverik a Plitvicei-tavakat a jóval lejjebb található, ám valóban hasonló Krka Nemzeti Parkkal, ahol ezzel ellentétben lehet fürdeni! Aki csillapíthatatlan vágyat érez, hogy megmártózzon a vízesések lábánál, annak bátran ajánljuk a Krka Nemzeti Parkot.

*A 2019-es árakat 2019. február 5-én frissítettük utoljára hivatalos forrásból. (főszezon szerinti árak)

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -

- hirdetés -
277,187RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
278KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás