Főoldal / Úticélok / Külföldön / Miami Beach – Ocean Drive és az Art Deco negyed

Miami Beach – Ocean Drive és az Art Deco negyed

Ami Párizsnak az Eiffel-torony, Rómának a Colosseum és New Yorknak a Szabadság-szobor az Miaminak vitathatatlanul az Ocean Drive és vele együtt az Art Deco negyed. Talán egész Amerika egyik legérdekesebb utcája fut végig 2 km hosszan Miami Beach partvonala mellett, mely turisták millióit vonzza minden évben az Egyesült Államok legdélebbi nagyvárosába.

A Világutazó a DERTOUR Hungária jóvoltából jutott el Miami-ba egy tanulmányút keretében. A DERTOUR Európa egyik legnagyobb utazásszervezője a személyre szabott utazások specialistája.
forrás: wikimedia commons
forrás: wikimedia commons

Kevés olyan hely van Amerikában ahol egy kellemes séta távolságon belül ennyi építészeti különlegességet láthatunk ilyen koncentráltan, és ami talán a legfontosabb, szinte tökéletes állapotban. Az Ocean Drive teljes hosszában minden Art Deco hotelt és házat felújítottak, így régi pompájukban várják az idelátogató – Art Deco iránt fogékony – érdeklődőket.

Az Art Deco az építészetben már az 1910-es évek végén megjelent, de világhódító útjára az 1925-ös Párizsi világkiállítás után indult. Így jutott el Amerikába is ahol aztán 1925 és 40 között felépült az a több mint 800 épület ami ma Miami történelmi, Art Deco negyedét képezi. Amerika más nagyvárosából is ismerős lehet ez az építészeti stílus, hiszen a New Yorkban található Empire State Building és a Chrysler Building is az Art Deco stílusjegyeit viselik. Az Ocean Driveon a fantáziadús pasztell színű épületek a kicsi lőrés szerű ablakaikkal, a lépcsők és erkélyek a hajókorlátokkal, a belső terekben pedig a fényes króm és csillogó terrazzo padló még most is bárkit visszarepít egy kis időre a 20-as 30-es évek Amerikájába.

Miami_Ocean_drive_08

Kissé kilóg ebből a sorból az Ocean Drive északi végén a 14. utcánál álló The Betsy hotel ami a többi Art Deco hoteltől eltérően inkább a koloniál építészet stílusjegyeit viseli magán. Az elegáns 4 csillagos butik hotel 1942-ben épült és 2009-es rekonstrukciója és átalakítása után 61 szobával várja az idelátogatókat. A szobák mindegyike tágas , elegáns és mindamellett, hogy olyan luxus dolgokkal találkozhatunk bennük, mint a márvány fürdőszoba vagy a tükörbe épített TV, azért végig átjár minket a történelmi hangulat a szobákban éppúgy, mint a folyosókon vagy a hallban.

The Betsy hotel Miami

A hotel különlegessége  jó időben  a wellness kezeléseknek is otthont adó, Zen stílusban kialakított tetőterasz, ahonnan akár jógázás közben is megtekinthetjük a gyönyörű napfelkeltét, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a napsütést egy pohár hűsítő koktél társaságában. A koktél elfogyasztására egy másik nagyszerű és hangulatos hely is adott a szálloda alatt kialakított bárban, ami számos rendezvénynek, így többek között esküvőknek, születésnapoknak és céges rendezvényeknek is a színhelye,  aminek alacsony belmagasságát egy ötletes belsőépítészeti megoldással ( a helyiség teljes szélességében végigfutó tükröződő felületű alumínium lemez) varázsolták érezhetően tágassá.

Nem messze a Betsytől áll a Casa Casuarina. Az 1930-as években épült villát Gianni Versace divattervező vásárolta meg 1992-ben, és újíttatta fel a saját elképzelései alapján potom 20 millió angol fontért. Versace imádta Miami Beach-et és a közeli The News cafe-t, ahol előszeretettel fogyasztotta  reggel a frissen préselt narancslevet. A divattervező a Casa Casuarinára tekintett otthonaként és  egészen 1997-ben bekövetkező halálig itt élt. A villaépület jelenleg luxus butikhotelként működik, de ha a 10 lakosztály egyikében szeretnénk megszállni akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis egy éjszaka ára közel 1 millió forint.

forrás: wikimedia commons
forrás: wikimedia commons

Naplemente után az Ocean Drive benépesedik és a part menti hotelek neonjai világítják be az éjszakát. A megszámlálhatatlan étterembe és kávézóba kedves hölgyek próbálják becsalogatni az arra járókat az aktuális ajánlatokkal. Talán meglepő, de a január és a február abszolút főszezonnak minősül Miamiban. A szállodák lényegében 100%-os foglaltságon vannak – mint azt megtudtuk – főleg amerikai vendégekkel akik az északi államokból érkeznek. Számukra a Miamiban ilyenkor szokásos 15-20 fok tökéletes nyaraló idő. Ennek ellenére a szórakozóhelyek nem voltak zsúfolásig tömve, de ez bizonyára nyáron – amikor az európai és tengerentúli vendégek többsége érkezik – egészen másképp fest.

Miami_Ocean_drive_21

Miami_Ocean_drive_18

Talán az egyik leghíresebb szórakozóhely a Clevelander. A Celevelander a 10. utca és az Ocean Drive sarkán található szálloda, étterem és bár. Az összetéveszthetetlen hangulatú földszinti bár előtt állva nehéz megállni, hogy ne térjünk be egy koktélra és mindent el is követnek azért, hogy ne tudjunk ellen állni. Élő zenével, szemkápráztató kivilágítással és erotikus tánccal próbálják becsalogatni a turistákat, elég nagy sikerrel. Az étteremtől viszont ne várjunk sokat, ha nem szeretjük a klasszikus gyorséttermi menüt akkor sokkal jobban járunk a túloldali sarkon lévő Oceans Tennel, ahol garantáltan kiváló ételek kerülnek majd az asztalra, nem is beszélve a hangulatos kerthelyiségről.

Miami_Ocean_drive_03

Miami_Ocean_drive_15

Az Ocean Drive és az egész Art Deco negyed megér egy egész napot Miamiban. Járjuk végig reggeltől estig és nézzük végig, hogyan ébredezik Miami Beach délelőtt, és hogyan alakul át az Ocean Drive az éjszakai élet fellegvárává. Ha egy percet sem várnál tovább, akkor látogass el a Dertour Luxury oldalára és foglalj szobát a Betsybe vagy más hasonló kategóriájú szállodába Miami Beachen.

Copyright © 2016 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.