Kalandozások a Neretva-deltánál

A Neretva-deltájához Horvátországba, egészen a bosnyák határig kell utaznunk. Az ökoturizmus fellendülőben van a völgyben, legyen szó akár mandarin szüretelésről, hajókázásról egy tradicionális ladján, fotószafariról vagy kitesurfingről; aki a természet szépségeiben akar gyönyörködni egy pohár bor társaságában, az jó helyen jár.

- hirdetés -

A Neretva Bosznia-Hercegovinából a Zelengora hegynél ered, majd 225 km hosszan kanyarog végig a kanyonokkal és sziklafalakkal szegélyezett partvonal a Dinári-hegységen keresztül egészen az Adriai-tengerig, útba ejtve többek között Konjicot, Mostart, Metkovićot a Ploče-nál elterülő deltatorkolatáig.

A WWF-ről

wwf-pandaA WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete amely a világ több mint 100 országában van jelen és 1961-ben azért jött létre, hogy Földünk biológiai sokféleségét megőrizze valamint elősegítse a természeti erőforrásaink hosszútávon fenntartható használatát a környezeti szennyezések csökkentése mellett.

- hirdetés -

WWF Adria

A WWF legfiatalabb tagja a WWF mediterrán divíziójának a része. A hivatalosan 2015 elején megalapított WWF Adria a teljes adriai régióban próbálja elérni többek között a fenntartható erdőgazdálkodást valamint a Dinári-hegység – ami egyike a világ 200 legfontosabb ökorégiójának – folyóinak, tavainak, lápos területeinek és az ott élő gazdag élővilág megóvását a jövő generációk számára is. Kiemelt projektjük a Dinári-hegységben fenntarthatatlan és súlyos problémákat előidéző vízerőművek építésének a kérdése.

Ha a Neretvához tervezünk kirándulást, akkor a horvátországi Opuzen jó kiindulópont lehet. Pont ideális távolságra helyezkedik el mindentől amit a környéken érdemes megnézni, kipróbálni. Nem mellesleg a borok szerelmesei is megtalálják a számításaikat, hiszen a Neretva-völgy egyedi mikroklímája és ásványi anyagokban gazdag földje különleges ízű borhoz ad alapanyagot. A Vinarija Prović különleges Sauvignont, Merlot-Cabernet, Zlataricat és Chardonnay-t készít. Egy bórkóstolásra mindenképp ajánlott ellátogatni, de akár meg is szállhatunk náluk, ugyanis a borospince fölött a Hotel Merlot áll.

Opuzentől 35 kilométerre nyugatra fekszik a hangulatos kisváros Rogotin, ahonnan motorcsónakos kirándulásra indulhatunk a Neretva egyik mellékágán egészen a tengerig. De van lehetőség kajakozni,  kenuzni vagy akár wakeboardozni is, és sokan érkeznek ide edzőtáborozni is legyen szó evezésről, vagy kerékpározásról. Egyelőre nem sok kiadó hely van a környéken, de amit találni lehet az nagyon jó ár/érték arányú, mint pl. a baráti társaságoknak, sportolóknak vagy nagycsaládosoknak ajánlott a Holiday Home Rogotin.

Neretva-delta-wwf-_04

Rogotinból egy szűk órás hajózással kényelmesen kijuthatunk a tengerre. Érdemes útközben megfigyelni, hogy a víz hogyan változtatja a színét ahogy haladunk az édesvíz felől a tenger felé. Pont a kijáratnál egy messze a tengerbenyúló homokpadot találunk, ahol érdemes megállni és fürödni egyet, mert igazán különleges élmény, a szenvedélyes kagylógyűjtőknek pedig kötelező program.

VIDEÓ – Hajóval a Neretva-deltánál és kirándulás a Norinon egy tradicionális ladján.

- hirdetés -

Aki inkább sétálna és nézelődne, az látogasson el Slivno Ravno-ba a középkori falu romjaihoz, ahol a környék legrégebbi, még ma is megtekinthető temetője áll az olajfák ölelésében , és a kis kápolnához, ahova minden évben keresztútra indulnak a hívők nagypénteken.

Virágzó ökoturizmus a völgyben

A Neretva-deltája és környéke vonzza az ökoturistákat azon belül is a madarászok mekkája, hiszen nem messze található a Hutovo Blato Nemzeti Park, ami Európa egyik legnagyobb madárvédelmi területe. A Hutovo Blato és a Neretva-völgye pont annak a négy fő tranzitútvonalnak az egyikén helyezkedik el, amin a vándormadarak Észak- és Közép-Európából útra kelnek ősszel Afrika és Ázsia felé, és ahol tökéletes pihenőhelyet nyújt számukra a gazdag élővilágú mocsárvidék.

A vándormadarakon kívül a helyi állatvilág is változatos: 150 különböző halfajt találunk melyek közül 9 őshonos, valamint 300 különböző madárfajt figyelhetünk meg a sás, nádas, lápos vidéken.

Neretva-delta-wwf-_20

- hirdetés -

Sajnos az utóbbi években egyre növekvő vízerőmű építkezései kongatják a vészharangot a helyi ökoszisztéma felett. A Neretván és a Trebišnjicán meglévő 11 vízerőmű mellé tovább 4 építését tervezik. Az átgondolatlan építkezések következménye az lehet, hogy a szikesedés és vízszintváltozás következtében az élővilág folyamatos pusztulása mellett teljesen eltűnik az ökoturizmus a Neretva-delta vidékéről. A WWF szakemberek bevonásával és helyi összefogással próbálja elérni, hogy ne terheljék olyan mértékben a folyót, ami veszélyeztetheti a völgy és delta vidékének ökoszisztémáját.

Ha a völgyben járunk kihagyhatatlan program a hajókázás egy tradicionális Neretva hajón, a ladján. A 7-8 méter hosszú és 3 méter széles fából készült hajón átélhetjük, hogy milyen volt egykor a Neretván és mellékágain árut szállító hajósok élete, bár ez nem teljesen igaz, hiszen ma már a legtöbb ladja motoros, de képzeljük csak el, hogy milyen lehetett az egykor zsúfolt szűk csatornákon manőverezni az áruval megrakott hajóval egy evezővel. (És milyen lehetett a feleségeknek, akik sokszor kötelekkel húzták a csónakokat a csatornák egyes részein.)

Ha szeretnénk, akkor a helyiek házi finomságokat szolgálnak fel a hajón vagy akár egyikük-másikuk a nádasból váratlanul előbukkanó privát pihenőhelyén is kiköthetünk eltölteni egy pár nyugalmas órát, megebédelni és csak élvezni a nyugalmat vagy madarakat fotózni, ki-ki kedve szerint.

Az utazási lehetőségért szeretnénk köszönetet mondani a WWF Adriának!

Copyright © 2015 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -