Főoldal / Úticélok / Külföldön / Torockó, egy völgybe zárt csoda

Torockó, egy völgybe zárt csoda

Az egykori vasérc bányászfalu a Székelykő és az Ordaskő közé beékelődött, sokak által látogatott, színes település. A havasok rejtett városkája az Enyedi-patak völgyében fekszik. Nagyenyedtől alig 25 km-re, északnyugatra terül el 500 m-es tengerszint feletti magasságban.

Torockó titkai, népi kultúrája, büszkén megőrzött több évszázados hagyományai számtalan túristát csalogatnak évente. Az egységes stílusban felépült fehér kőházai az erdélyi népi építészet remekei.

1
Torockó egységes arculata egy szinte az egész falut elpusztító tűzvész utáni újjáépítés eredménye. Érdemes sétálva felfedezni a környék szépségeit, pár kedves szót váltani a kedves helyiekkel, belekóstolni a falu titokzatos világába. A torockóiak vendégszeretete nem ismer határokat.

10
Az itt élők ezer éves néphagyományokat őriznek, ápolnak, tartanak fenn lelkiismeretesen. A híres helyi varrottasok, – keresztszemes és kereten-varrott kézimunkák- figyelmet érdemelnek, ahogy az egyedülálló, helyi népviselet is, melyet bizonyos alkalmakkor a helyiek még örömmel és büszkén viselnek. Így a farsang és a téltemetés alkalmával is. Az eredeti ruhaviselet ma már múzeumi ritkaság.

Az Erdélyi faluturizmus egyik jelentős központja könnyedén hasonlítható akár egy szabadtéri múzeumhoz is. Méltán kelt híre a világban. A sok történelmi hányattatást megélt faluban tengernyi a látnivaló. A néprajzi emlékekben igen gazdag helységet egy főtér, helyi múzeum és a központi teret uraló unitárius templom és egy régi vízmalom is gazdagítja. Régebben a hegyek felől érkező patakok vizének ereje hajtotta meg lapátjait, most csendesen pihen egy nagy diófa ágai alatt. Nyáron annak árnyékában.

12

11
1999-ben Torockó főterének ítélték az Europa Nostra díjat. A vajor vízmedencéje, melyet forrásvíz táplál, a központi rész érdekessége. Vize igen frissítő. Jó tudni, hogy a helység egy bentlakásos gyermekvédelmi intézménynek is otthont ad, sok jó lélek, segítő szándékú utazó betér ide, átlépi kapuját.

8
A mészkőszirtek közé bújt gyöngyszem településnek egészen egyedi a fekvése. A hegységekkel körülzárt község fölé magasan tornyosuló háromtarajú Székelykő egyedi formájának köszönhetően, bizonyos évszakokban itt csodával határos módon kétszer kel fel a nap. Erről Jókai is ír az “Egy az isten” című regényében. Először előbújik pirkadatkor, majd idővel eltűnik a Székelykő hatalmas sziklabérce mögé. Az érckövet elhagyva ismét felragyog.

kezdokep

16

Minden látogatót ámulatba ejt a festői szirtek látványa. Az 1130 méter magas, impozáns Székelykőről a kilátás páratlan, a csúcsról lebilincselő az elénk táruló panoráma. Tetején vár alapfal-maradványaira leltek. A sziklák megmászásához sziklamászó felszerelés nem szükséges, kényelmes lábbeli, esőköpeny viszont ajánlott. A hegyvidéken bizony könnyen megered az eső. Eltévedni szinte lehetetlen, végig a kék-kereszt turistajelzést kell követni. Hasznos tudni, hogy 915 méter magasan, egy kitűnő vizű forrásra bukkanhatnak a turisták.

A főgerincére több meredek túraútvonal vezet fel. A közel két órás kőomladékos útszakaszok megmászásához kell némi bátorság. Ha madártávlatból csodáljuk a települést, jól látható a falu templomtornya, valamint a kertek ölelte, sűrűn épült házak sora is. A rétek közelsége ajándék a falucskának, éppen annyira, mint az igéző naplemente színei. A nap itt úgy tér nyugovóra, hogy aranyló fényei közben végigsimítják a Székelykő hátát. Ezt is érdemes lefotózni.

7

13
Torockó valóban egy gyöngyszem, egy völgybe zárt csoda. Környéke minden korosztálynak kínál kirándulási lehetőségeket. Érdemes itt néhány szép, kalandokkal teli napot tölteni. Szálláslehetőség rengeteg van, számos panzió, vendégház várja az ide látogatókat. Innen mindenki élményekkel távozik és várja, hogy újból visszatérhessen. Mert Torockó mindenkit visszavár.

Copyright ©  2015  Peti-Peterdi Réka Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.