Főoldal / Úticélok / Külföldön / Görögország rejtett csodái: Ikaria
Ikaria Görögország

Görögország rejtett csodái: Ikaria

A Pílio-félsziget után a Görögországot annyira jellemző szigetvilágra térek rá. Az észak-égei térségben – a legészakibb Thassos kivételével-, a nagyközönség számára szinte teljesen ismeretlen szigeteket találunk.

Mindegyik egy-egy külön világ; ugyan összetartoznak, éppúgy, ahogyan a többi szigetcsoportban megtalálható földdarabok is, mégis talán nagyobbak az eltérések, kevesebb a hasonlóság közöttük-igaz ez történetükre, jelenükre és kinézetükre is.
Ezek közül a szigetek közül mutatok be röviden kettőt, ebben a posztban a kisebbiket és végképp alig ismertet; pedig a neve ismerős lehet: Ikariának hívják. Szállást keresel Ikaria szigetén? Válogass a legjobb szállások között!

 
Igen, ahogyan azt sejteni lehet, a nevét onnan kapta, hogy a mitológia szerint a partjainál veszett a tengerbe Ikarosz; a szigeten még ápolják is az ’emlékét’. A legújabb időkig is teljes nyugalomban éldegélő kis sziget pár évvel ezelőtt nem várt esélyt kapott a médiától arra, hogy emelkedő pályára kerüljön rajta a turizmus, ugyanis kiderült, hogy állítólag a világ összes szeglete közül éppen itt élnek a leghosszabb ideig az emberek.

Görögország Ikaria
Mindennek szemmel látható nyoma van: pótolják az elmaradt aszfaltozást, ahol az szükséges, modernizálják a turizmusra építő (vagyis jelenleg még inkább csak a turizmusra építeni szándékozó) településeket, bárok, strandszolgáltatások épülnek, alakulnak ki. Ám mindennek káros hatását még szinte teljesen elfelejthetjük, és ha ezt a bizonyos hosszú élet-titkot nem is fogjuk okvetlenül megfejteni, arra bizton számíthatunk, hogy megtapasztjuk a hagyományos és még romlatlan görög vendégszeretet mibenlétét, a kies, szépséges színű, nyugodt partokat, alkalmunk nyílhat remek hegyi túrákat tenni, mindezt ráadásul kifejezetten olcsón.

Ikaria

A szigeten két afféle ‘resort’ alakult ki jelenleg, egymástól a lehető legtávolabb. Az egyik a főváros, Ag. Kirikos környéke, vagyis a sziget dél-keleti része, ahol a tengermelléken termálvíz tör a felszínre. Ennek megfelelően ez igazi nyugdíjas paradicsom. Bár nem is annyira maga a főváros, mert ott azért van élet, tengerparti sétány, és ikariai szinten még afféle keleti nyüzsgés is (legalábbis napközben), hanem elsősorban a tőle keletre fekvő Therma nevű városka. Na az a termálüzem központja, kis mini gyógyszállókkal, bár azért itt semmiképpen sem klasszikus spa-kra kell azért felkészülni. 🙂

Ikaria Görögország

A másik központi hely pedig a sziget átellenes csücskén van, vagyis az észak-nyugatin. Itt található a két leglátogatottabb beach is, Livadi és Messakti, melyek egészen karibi-kék színeikről, hosszan elnyúló, hol durvább, hol finom homokos partjairól ismerszenek meg. Nem mondom, itt azért komoly embermennyiség tud összejönni, ám mivel a strand kifejezetten hosszú, és bőven elférnek az emberek egymás mellett. Vannak természetes árnyékhelyek, és mivel e strandok tulajdonképpen egy-egy időszakos folyónak a deltatorkolatai, ezért azok maradványaiban annyi de annyi mocsári teknőst lehet látni, hogy időnként konkrétan megszámlálhatatlanok. 🙂

Ikaria

Ikaria_Gorogorszag_09
Kihagyhatatlan még a déli part egyik eldugott, hófehér kaviccsal borított strandja, melyről elég elmondani a nevét, és azt, hogy nem alaptalanul kapta: Seychelle-beach. És tényleg. Viszont érintetlen még, lejutni sem éppen a legegyszerűbb, de minden egyes elveszett kalóriáért kárpótol majd az, amit ott kapunk.

Ikaria_Gorogorszag_05

Ikaria Görögország
Ám érdemes ezen a szigeten is elhagyni a partvidéket is, egyrészt a teljesen érintetlen hegyi falvak kedvéért, másrészt a kabócáktól zengő, gyógy- és fűszernövényektől illatos, hűs, hol nagyon zöld, hol kopár, vagy annak ható, fenyveses-lombhullatós hegyvidékéért, a horhosokért, a kiépített vagy éppen kiépítetlen (de teljesen biztonságos) kirándulóutakért.

Ikaria_Gorogorszag_07

Ikaria_Gorogorszag_08

Ikaria_Gorogorszag_10

Ha még több képet nézegetnétek a görögországi Ikaria-ról látogassatok el geod01 honlapjára és olvassátok el élménybeszámolóját Ikaria-ról

Copyright ©  2015  geod01 Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.