A tibeti Potala Palota

Tibetben, Lhásza városától nyugatra emelkedő Vörös-domb tetején áll a Potala Palota. A csodás Potala Palotát számtalan legenda övezi, amelyek kialakulásához hozzájárult a palota csodálatos fekvése és elzártsága. A tibeti néphit szerint a sziklán emelt palota az istenek műve, amely mindössze egyetlen éjszaka alatt épült fel. Potala valódi története a 7. században kezdődött, amikor Tibet egyik harcos királya a Vörös-dombot választotta, hogy felépítse fővárosát.

- hirdetés -

Szeretnéd felfedezni Himalája nyolcezres csúcsai közt megbúvó, a világtól oly sokáig hermetikusan elzárt területeket, ahol az évszázados paloták, épületek és hagyományok máig fennmaradtak? Az AlmaVía Travel utazási irodával most  itt a lehetőség, hogy egy kiscsoportos Nepál-Tibet-Bhután körutazáson, sokat látott világutazók kalauzolásával járd végig  ezeket a helyeket.

Potala palota_Tibet5Fotó: ninjawil

A hatalmas épületkomplexum 13 emeletes magassága megközelítőleg 118 méter, és állítólag pontosan 999 szobából áll. A Potala egykor a tibeti kormány és vezetőjének székhelye, a Buddha reinkarnációjának tartott Dalai Lámának a rezidenciája volt, akik több mint 500 évig uralkodtak Tibetben. Ma múzeum és zarándokhely, labirintusszerű helyiségeit, szentélyeit színes faliképek és selyemhímzések borítják, s közel kétszázezer szobor díszíti. Az épület megóvása céljából a látogatók számát limitálják, minden nap 1600 külföldi turista és 3000 tibeti zarándok léphet csak be.

Potala palota_Tibet4Fotó: ddanforth

 A Vörös-hegyre épült Potala Palota aranyozott tetői sok-sok kilométerről látszanak a Lhászát körülvevő síkságon. A palota tetejét díszítő kis tornyocskák tartják távol a rossz szellemeket. A palota falait gránitból építették, vastagságuk helyenként az öt métert is eléri. Kapui több ösvényen és lépcsősoron át megközelíthetőek, ám a legismertebb feljárat a cikkcakkos rámpa. A Potala Palota alapvetően két fő részre osztható: a központi elhelyezkedésű Vörös Palotára, és az azt körülölelő Fehér Palotára. Mindkét épületet freskók ezrei díszítik, amelyek Tibet történetét, vallását, mindennapi életét mutatják be.

- hirdetés -

Stairway to HeavenFotó: scotted400

A Fehér Palota – mely nevét fehérre festett falairól kapta, melyek szemet kápráztatóan szikráznak a napsütésben- a Dalai Lámák lakhelye volt, itt éltek, tanultak, imádkoztak, s itt található a fényűző trónterem, az egykori szentszék, ceremóniák és politikai események színtere. A Fehér Palota legmagasabb emeletét, ami egész nap fényben úszik, a Napfény Pavilonjának is hívják, ez a Dalai Láma déli palotája.

Red PalaceFotó: scotted400

A Vörös Palota az egykori Dalai Lámák nyughelye, ékessége a mauzóleum, ahol nyolc önálló sztupát találunk. Közülük is kiemelkedik az ötödik és a tizenharmadik Dalai Láma sztupája. Az előbbit 3724 kilogramm arannyal vonták be és mintegy 15 ezer drágakővel, többek között gyémánttal, jádéval és igazgyöngyökkel díszítették.

Potala palota_Tibet7Fotó: Quang Minh (YILKA)

Az UNESCO 1994-ben a Világörökség részének nyilvánította. Nemrégiben Peking öt éven át tartó munka során teljesen – és a XVII. század óta első ízben – felújította a Potala Palotát. A renoválás különleges feladatot jelentett a rekonstrukcióban résztvevőknek, hiszen a korszerű építőanyagok helyett, a több száz évvel ezelőtti technikákkal és anyagokkal kellett helyreállítaniuk  az épületeket.

Potala palota_Tibet6Fotó: Miss Jo|我是周小姐
 
Potala palota_Tibet2Fotó: ccdoh1
 
Potala palota_Tibet1Fotó: Andy Hares